Pemadam yang satu ini sememangnya jadi kesukaan kita di waktu kecil. Malah sehingga kini pun pemadam dengan pelbagai bentuk dan rupa ini menjadi kegemaran anak-anak kita. Rupa-rupanya ia membahaya untuk anak-anak.

Menurut OT, Pn Siti Aisyah Rozalli, pemadam kesukaan kita ini boleh mendatangkan gangguan neurologi pada anak-anak kita. Elakkan.


Saya suka guna pemadam ni tau. Sebab dia colourful dan sangat cute. Anak-anak memang suka.

Tapi, bila baca laporan Bernama ni, saya rasa kena stop dan buang semua stok pemadam berwarna ni. Bahaya.

“Menurut laporan Plastics, EDC, and Health mendapati EDCs dikaitkan dengan:

IKLAN

1. Gangguan neurologi & tingkahlaku
2. Obesiti
3. Disfungsi metabolik
4. Gangguan reproduktif
5. Kanser.”

Kalau ada sahabat-sahabat yang pandai kimia, mungkin boleh ulas sikit tentang ni?

Bahaya Kanak-Kanak Letak Dalam Mulut
Dan ini pula kenyataan yang dikeluarkan oleh Bernama. Jadi elakkan memberi pemadam jenis ini pada anak-anak.

Pemadam yang membawa padah. Pelbagai jenis pemadam yang mengandungi bahan kimia pengganggu endokrin (EDCs) yang dijual di negeri ini sehingga boleh menyebabkan masalah kesihatan.

IKLAN

Pemadam-pemadam buatan China itu yang mempunyai ciri-ciri khayalan seperti bentuk lucu, watak kartun dan bau buahan yang boleh menarik kanak-kanak meletakkannya ke dalam mulut mereka.

Menurut laporan Plastics, EDCs and Health mendapati EDCs dikaitkan dengan gangguan neurologi dan tingkah laku, obesiti, disfungsi metabolik, gangguan reproduktif serta kanser sensatif hormon.

IKLAN

Menarik: Aduhai Berketak-Ketak, Usia Nak Masuk 3 Bulan, Anak Neelofa Dah Nak Pandai Meniarap!

Jangan abaikan keselamatan si manja ketika berada dalam kereta. Belajar tentang fungsi car seat serta ketahui kecederaan yang akan berlaku kerana impak kemalangan. Ketahui lebih lanjut tentang car seat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up!

Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Sumber: Bernama & Siti Aisyah Rozalli