Selera setiap anak berbeza-beza. Ada yang jenis tak memilih makan. Namun ada juga yang susah makan nasi, nak makan mee atau spageti. Ada pula jenis nak makan kudap sehingga puas ibu fikirkan menu sihat.
Bagi ibu yang ada anak susah makan tapi nak sediakan makanan lengkap nutrisi seperti karbohidrat dan protein, boleh cuba resepi nuget nasi ini. Resepi yang dikongsikan oleh Nabila Mohd Shah sangat ringkas tapi boleh mengenyangkan anak.
Nugget nasi + ayam
Bahan:-
-Isi ayam ( ayam 1 mangkuk )
-Nasi putih ( nasi saya agak-agak je ikut portion ayam )
-Telur ( 1 biji )
-Stok ayam
-Sayur pilihan ( saya guna daun sup, bawang Holland. Hiris halus )
-air masak
Cara:-
Ads
Bahan yang siap diblend
1. Blend semua bahan * , letak air sikit untuk senang blend
(Kalau guna food processor tak payah letak air dah, nanti lagi pekat pejal kejadian nuget tu)
Letakkan apa-apa sayuran ikut pilihan masing-masing
2. Tuang dalam loyang, ratakan lepastu ketuk-ketuk macam kita nak bakar kek tu. Supaya tak ada ruang dan nak mampatkan nuget.
3. Kukus dalam 5 minit je, sejukkan sekejap masuk freezer supaya keras sikit dan senang nak potong kecil. Kalau tak nanti dia akan lekat kat loyang jadi rugi.
Hasil selepas siap dikukus
4. Nak goreng boleh celup dalam telur, lepas tu gelek dalam serbuk roti lepas tu goreng bagi garing. Goreng macam tu je pun boleh juga tapi nanti dia macam liat sikit kulit dia tapi masih sedap.
Ads
Boleh salut dengan serbuk roti
Note :
1. Sayur ikut suka pada mak-mak sekalian. Kalau letak carrot nak blend sekali pun boleh. Tapi kalau saya, saya akan hiris halus-halus tabur dalam tu.
Hasil selepas digoreng
2. Kalau nak blender, tolong laa jangan letak ayam dulu. Letak nasi belah bawah lepastu baru ayam dan so on. Kalau tak nanti jenuh nak bagi dia sebati dan kena top up air, jadi tak sedap.
Nampak pun menyelerakan. Anak pasti suka
3. Kalau letak serbuk roti, masuk sekejap dalam freezer supaya bila goreng nanti tak relai (tak tau bahasa sebetulnya apa 😅😅)
Jom, meriahkan Pa&Ma Gala 2022 Reunion X TYT dan anda berpeluang memenangi pelbagai hadiah menarik! Sharing istimewa dari Dayah Bakar & Tasha Manshahar tentang cara penjagaan anak serta demo urutan istimewa dari Aunty June (TYT).
Bagi penggemar keju, biskut dengan gabungan keju pastinya biskut yang dicari-cari pada hari raya nanti. Resipi air tangan Azlina Ina ini wajib anda cuba.
Mana tidaknya, cheese Cheddarnya terasa cair di mulut sebaik gigitan pertama. Memang padu. Jadi mama wajib cuba pada anak-anak nanti.
Asalamualaikum, yang gemar cheese, yang teringin buat biskut ada rasa cheese mencair di mulut boleh cuba ya. Jomm cheddar cheese cookies.
Bahan-bahan:
3 ++cawan tepung gandum goreng tanpa minyak bagi ringan
1 cawan tepung jagung ayak dgn 1 sk baking powder+1 sb emplek
250g pure butter dan 1 sb shortening
125 g cream cheese tatura
1 cawan gula halus
2 biji kuning telor
1 sk asen vanilla
1/4 cawan susu tepung/serbuk badam
500g /2 block 250g cheddar parut untuk hiasan
Langkah 1 Tepung jagung, tepung gandum satu kan. Kacau rata.
Langkah 2 Mix kan butter, gula dan shortening sehingga sebati tapi tak perlu kembang.
Masukkan cream cheese, esen vanilla & kuning telur. Putar lagi bagi sampai elok sebati, kemudian masukkan tepung sikit demi sikit sambil tangan gaul-gaul sebati sekejap.
Kemudian dah rasa nak jadi doh uli sehingga doh tak melekat pada tangan. Tepung tambah ikut keperluan kalau doh lembut sangat. Tambah lagi sikit tepung ya.
Rehatkan doh dalam 15-20 minit, pastikan bekas bertutup ya. Kemudian gelek kan doh tebal ikut la korang rasa sesuai. Potong2-potongkan dia memanjang, sapu telur kuning atasnya dan tabur cheddar yang di parut tadi.
Panaskn oven, bakar pd suhu 170-30 minit ikut oven masing-masing. Kalau tak cukup masak tambah masa, biar brown sikit bawah baru rangup.
Dalam menyediakan makanan untuk anak dibawah usia 2 tahun, banyak perkara yang mama perlu titik beratkan termasuklah bahan perasa yang perlu dielakkan seperti MSG, garam, gula dan pewarna tiruan.
Kalau mama nak membangkitkan selera makan anak, apakata mama buat sendiri bahan perasa daripada bahan semulajadi dan tentunya selamat untuk si manja. Yang penting tanpa garam, gula, MSG dan bahan pewarna tiruan.
Stok ayam dan bilis ni dijamin 100 peratus tanpa MSG atau garam. Ia boleh disimpan dalam peti sejuk untuk tahan lebih lama.
1) Resipi Chicken powder
– steam ayam dalam (saya pakai bahagian dada)
– goreng tanpa minyak(saya pakai ppc) sampai agak-agak dia kering
– dah kering camni,blend pakai blender kering.
– dah blend, masukkan balik dalam ppc, pastu goreng lagi sampai betul betul kering.( proses ni paling penting, sebab kalau tak cukup kering, powder cepat rosak)
– dah sure betul-betul kering boleh la blend lagi sekali. Siap!
2) Silver fish powder
– cuci dan goreng (saya pakai ppc gak)
– goreng tanpa minyak,tapi kalau ikan mu melekat, bolehlah titiskan olive oil setitik dua.
– agak-agak dah garing dan kering( make sure betul-betul kering, kalau tak senang rosak nanti), boleh lah di blend pakai blender kering. Siap!
Lepas dah tahu ni, cubalah buatkan. Dijamin anak suka dan kita sebagai ibu pun tak perlu nak pening kepala lagi untuk menambahkan rasa dalam makanan anak.
Setiap anak berbeza-beza malah cara pemakanan dan kegemaran mereka juga adakalanya berbeza. Ada anak-anak kita yang suka makan nasi tetapi sebaliknya. Memujuk anak makan apa jua makanan kesukaan tetapi berkhasiat memerlukan teknik dan cara yang tepat. Penyediaan sajian pada anak setiap hari tidak perlulah terlalu tertib dengan susunan kemas di dalam pinggan. ‘
Pelbagaikan cara kreatif dalam beraneka bentuk juga boleh menarik perhatian anak. Tidak kisah bagaimana asalkan anak makan lengkap nutrisi. Nasi Mentega Dengan Salmon Grill ini antara makanan lengkap dengan nutrisi buat anak.
Tambah menarik lagi ia disediakan di dalam cawan muffin yang mampu menarik perhatian anak. Ilham resipi daripada Puan Shahidatul Nabila ini mama boleh cuba. Sedap!
Butter Rice with Salmon Garlic Muffin
Butter Rice
1. Nasi stim
2. Lobak merah dan brokoli -distimkan
3. Unsalted butter
Campurkan semua bahan ni dalam mangkuk. Kacau sebati.
Salmon Garlic
1. Salmon
2. Garlic
3. Olive oil
4. Black pepper
Panaskan minyak Olive dan masak sebelah bahagian salmon dulu.
Terbalikkan sebelah lagi dan masukkan bawang putih. Biarkan masak sekejap sampai bertukar warna dan perasakan dengan black paper.
Satukan butter rice dengan salmon garlic ke dalam bekas aluminium foil dan tuangkan telur di atasnya. Bakar pada suhu 170 degrees selama 10 minit.
Siap!
p/s: Saya buatkan aluminium foil jadi bentuk muffin cup. Lagi senang.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kisah benar seorang ibu tentang bagaimana karies botol menyebabkan semua gigi anaknya terpaksa dicabut melalui pembedahan. Ketahui punca, perjalanan emosi dan tips elak masalah sama.