Gajet ni bahayanya adalah dia boleh mengakibatkan ketagihan. Sebab tu kita kena control penggunaannya pada anak-anak.

Menurut Terapis Cara Kerja, Siti ‘Aisyah Rozalli penggunaan gajet pada anak kena dikawal dari awal.

Saya sendiri personally ada “gadget time” untuk anak-anak. Sebab saya pilih untuk dedah dalam keadaan terkawal.

Semasa gadget time anak-anak:
– tak boleh install apa-apa apps
– tak boleh duduk dalam bilik. Mesti di hadapan kami sahaja.
– hanya buka untuk rujukan dan membaca (saya install EPIC, so video dan bahan bacaan dari situ sahaja yang mereka boleh buka)
– saya izinkan main game semasa gadget time selepas mereka habis baca 1 buku (pendapat saya: digital game adalah zaman mereka).
– Social Media memang saya tak dedahkan langsung, termasuk penggunaan whatsapp. Anak saya hanya tahu call sahaja guna phone, in case of emergency.
– Anak saya TIADA PHONE SENDIRI.

Ada ramai rakan-rakan saya pilih untuk tidak dedah langsung. Bagaimana kita nak kawal, terpulang pada kita. Tapi, kalau kita pilih untuk dedahkan, atau sudah terlanjur dedahkan…

Kita perlu jelas dengan guideline penggunaan gadget pada anak-anak. Terutamanya kalau anak kita tu kecillllll sangat lagi. Dan… kita perlu SANGAT ALERT tentang tanda-tanda anak kita KETAGIHAN.

Ketagihan gadget adalah SANGAT BAHAYA kepada perkembangan otak anak-anak ya.

Lihat Tanda-Tanda Ini Pada Anak. Kalau Ada Salah Satunya, Maknanya Jangan Ambil Mudah

9 Tanda Anak Ketagihan Gajet:

KEGAGALAN KAWALAN
Anak tak boleh ikut bila kita letak kawalan penggunaan. Tak boleh stop main gadget. Dan tak boleh bila dengar kita kata tak boleh gadget.

ANAK HANYA MAHU GADGET SEBAGAI REWARD

“Gadget Time” sahaja yang anak mahukan. Bila kita minta anak pilih apa hadiah yang dia mahu, anak hanya mahu “PHONE”. Bila kita buat reward chart, anak hanya minta waktu penggunaan “PHONE” dipanjangkan. Ini juga tanda ketagihan ya…

IKLAN

CERITA TENTANG APA YANG DIMAINKANNYA DALAM GADGET SAHAJA

Kat meja makan, cerita tentang “minecraft”. Kat depan cerita tentang Red Ball. Asal cerita je, cerita tentang game favourite dia dalam gadget. This is not healthy.

Anak-anak perlu eksplore dan rasa minat dengan KEPELBAGAIAN PERKARA di muka bumi. Bukan hanya gadget.

MENGGANGGU KEHIDUPAN SOSIAL

Sentiasa berkepit dengan gadget. Tak boleh berenggang. Makan bawa gadget, nak tidur bawa gadget (eh.. bunyi macam kita pula kan?)

Tapi, sentiasa mahu gadget sehingga anak sukar bersosial, mata tu ke gadget sahaja adalah tanda ketagihan.

PERNAH BERGADUH ANAK-BERANAK TENTANG GADGET

“Awak ni asyik phone je!!!”
Kita pernah marah anak tentang penggunaan gadget dia, anak pernah mengamuk dengan kita tentang gadget dia, bergaduh adik-beradik berebut harta gadget tu. Ni tanda-tanda anak ketagihan gadget.

ANAK TUNJUK TANDA ADDICTION WITHDRAWAL

Bila kita off TV, off gadget, dia punya mengamuk semacam. Bila kita ambil gadget dia, jerit tak boleh bawa bincang. Orang ketagih, tak dapat barang, memang dia akan mengamuk tak boleh bawa bincang tau. So, tu tanda anak kita ketagihan ya.

MASA DENGAN GADGET SEMAKIN LAMA SEMAKIN MENINGKAT

Sepanjang masa anak nak tengok skrin. Kita kata “stimulation tolerance” dia meningkat. Dia boleh duduk, dalam posisi yang sama berjam-jam masa tengah main gadget tu. Bunyi guruh di langit ke, bunyi air di tempayan dicurahkan ke, semua dia tak dengar dah. Ni bahaya tau. Teruk dah addiction anak kalau macam tu.

ANAK CURI-CURI GUNA

Anak akan cari cara apa pun untuk curi-curi bawah gadget ke dalam bilik, bawa tidur, masukkan dalam beg sekolah. Ni memang tanda addiction gadget dah tahap agak teruk. Rules yang kita bagi, semua dah tak mahu ikut. Dan mula sorok-sorok, curi-curi langgar rules.

Ni RED ALERT ADDICTION ye, mama ayah

HANYA DENGAN GADGET ANAK BAHAGIA

Bila tiada gadget, anak macam ayam berak kapur. Tiada pancaran kebahagian, asyik marah-marah, monyok tak tentu hala. Dapat je gadget, matanya bercahaya, sinar kebahagiaan terpancar dari wajah anak yang polos dan mulus.

Haaa… Ni TANDA BESAR GADGET ADDICTION.

So, mama ayah kena kawal betul-betul. Re-schedule semula penggunaan gadget. Kalau rasa tak mampu control, tak payah bagi langsung.

Saya ada berikan beberapa cadangan untuk kurangkan kebergantungan anak pada gadget di posting ini:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10157687806588323&id=627523322

Dan macam mana pula kalau kita TAK PASTI KITA BOLEH CONTROL ATAU TAK?
Baca sini: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10157690902923323&id=627523322

Semoga bermanfaat perkongsian ini.

SAY NO TO GADGET ADDICTION!!!

Sumber: OT Siti ‘Aisyah Rozalli