Sekali lahir terus dapat 10 anak! Ini yang dinamakan rezeki. Siapa sangka seorang ibu berusia 37 tahun yang pada awalnya hanya dijangka akan lahirkan bayi kembar enam, tetapi waktu lahir dikejutkan dengan kehadiran 10 orang serentak.

Menerusi laporan The Mirror, kelahiran ini berlaku di Cape Town, Afrika Selatan. Ibu ini dipercayai melahirkan bayi kembar 10 di sebuah hospital di Bandar Pretoria pada bulan ini.

Kredit: Agensi

Lahirkan bayi ketika kandungan 29 minggu

Wanita yang dikenali sebagai Gosiame Thamara Sithole ini memberitahu bahawa dia telah melahirkan tujuh bayi lelaki dan tiga bayi perempuan menerusi pembedahan ketika kandungannya berusia 29 minggu.

Menurut laporan itu, Gosiame bakal memadam rekod yang pernah dicatat Halima Cisse dari Mali yang melahirkan sembilan bayi di sebuah hospital di Maghribi pada Mei lalu. Namun begitu, laporan mengenai hal tersebut masih belum disahkan oleh doktor atau Guinness World Records.

Sepanjang mengandung kerap sakit

IKLAN

Gosiame yang bekerja sebagai pengurus stor sudah memiliki anak kembar dua yang kini berusia enam tahun. Wanita ini turut berkongsi beberapa kesukaran dan kesakitan yang dialami olehnya semasa mengandung kali ini.

Kredit: Agensi

Ujar Gosiame, dia sering sakit pada bahagian kaki dan pedih ulu hati. Malah, dia juga merupakan golongan yang berisiko tinggi untuk mengandung.

Menurut suami Gosiame iaitu Teboho, kesemua bayi yang dilahirkan itu diletakkan di dalam inkubator sebelum dibenarkan untuk pulang. Sebagai suami, dia berasa gembira dan beremosi dengan kelahiran cahaya mata ini.

Sebelum ini, doktor menjangka isterinya akan melahirkan enam bayi, namun jumlah itu meningkat kepada lapan selepas menjalani satu imbasan. Semasa bersalin, doktor terkejut apabila mendapati ada dua lagi bayi di dalam rahim isterinya itu.

Kredit: The Mirror

IKLAN

 

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

IKLAN

Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.

Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.

So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu? Just daftar je kat sini https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aku-tak-takut-beranak/

FREE je tau Webinar ni!!