Dah bedung, white noise, malah ada yang siap pakai buai tapi anak tetap LEBIH SUKA TIDUR DI BADAN. Kadang dah tak tahu nak buat macam mana lagi, sampaikan banyak kerja mama tertangguh.

Menurut Konsultan Tangisan & Tidur Bayi PERTAMA Malaysia, Puan Uswatun Hasanah, ada beberapa tip yang boleh mama papa amalkan sewaktu nak ajar anak tidur sendiri dan lena.

Amalkan ini⬇️⬇️⬇️:

TEKNIK PUT DOWN – PICK UP

1. Susukan bayi (jika perlu) atau tenangkan bayi yang menangis letih minta tidur

Pakar Kongsi Cara Kurangkan Anak Tidur Berpeluk, Beriba & Didada Tanpa Tangisan

2.Letak bayi ke katil/tilam nya semasa masih mamai. Atau, jika memang telah guna buai, letak ke buai. Bedung + white noise adalah kombinasi WAJIB bila meletak bayi samada berbuai atau tak.

(Letak waktu mamai (sleepy/half asleep/light sleep) ini WAJIB supaya bayi dapat pengalaman di alih dari badan ibu/ayah dan di letak dengan alat tidurnya)

Pakar Kongsi Cara Kurangkan Anak Tidur Berpeluk, Beriba & Didada Tanpa Tangisan

IKLAN

3.Tunggu dan lihat reaksi anak. Jika anak terjaga atau menangis, bantu tenangkan dengan bunyi Shhh, tepuk atau usap dada

4.Selepas 10-15 saat, angkat tenangkan anak jika dia masih menangis.

5.Letak kembali anak yang telah tenang, ke bawah untuk cubaan kali kedua.

6.Jika anak terjaga, ulang kembali langkah 3&4. BEZANYA PADA KALI INI, jika anak masih tak mampu bertenang untuk tidur, angkat anak dan benarkan anak tidur dengan apa-apa cara yang buat dia gembira misalnya: di pelukan dan dakapan ibu atau mengempeng.

Pakar Kongsi Cara Kurangkan Anak Tidur Berpeluk, Beriba & Didada Tanpa Tangisan

IKLAN

Amalkan latihan konsisten SETIAP KALI ANAK TIDUR SEPANJANG HARI SELAMA 3 HARI.
⛔️⛔️ Jika anda memilih untuk membuat teknik ini HANYA dengan menggunakan bedung & white noise sahaja (tanpa buai) dan anak secara kerap terjaga kurang 30 minit setiap kali dengan bedung + white noise ini sahaja ➡️➡️➡️ ia bermaksud anak perlukan buaian bayi.

(Pastikan latihan setiap sesi hanya 2X maksimum untuk elak anak overtired. DO NOT OVER DO.)

Ingat, pelajaran tidur di bawah (bukan contact sleep di badan ibu ayah) adalah pelajaran yang susah untuk anak kecil. Maka jangan paksa berlebihan. Benarkan anak tidur di badan lepas 2x cubaan.

JANGAN TAKUT UNTUK LETAK ANAK. Anak protes bukan sebab dia tak suka tilam/katil/buai tetapi anak protes sebab kena berpisah dari badan ibu bapa. Dengan latihan, anak akan perlahan-lahan menerima tidur dengan alat💪

IKLAN

Kredit:Baby Language

Pakar Kongsi Cara Kurangkan Anak Tidur Berpeluk, Beriba & Didada Tanpa Tangisan

Jom, join Gathering Ibu Hamil Menawan sekarang! Banyak aktiviti dan hadiah menarik menanti dan penampilan istimewa Pn. Nad Masrom. Klik DAFTAR segera di sini https://toko.ideaktiv.com/product/gathering-mama-hamil-menawan-pama-x-numom/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)