Sekejap saja masa berlalu, tiba-tiba dah sampai masa untuk hantar anak tersayang ke sekolah. Banyak perkara yang perlu ibu ayah pertimbangkan ketika memilih sekolah terbaik untuk anak, kadang-kadang boleh jadi buntu dibuatnya!

Buat Survey, Elak Masalah Anak Tak Nak Sekolah

Ketika mencari sekolah yang terbaik untuk anak, pastikan ibu ayah banyakkan membuat survey dan bertanya kepada ahli keluarga mahupun kenalan rapat. Selain itu, banyakkan membaca reviu yang dibuat tentang sekolah yang menjadi pilihan.

Patutlah Anak Suka Pergi Sekolah, Ini Perkara Ibu Ayah Kena Tahu!
Sumber foto: www.shutterstock.com

Dengan cara ini, kita dapat mengelak dari sebarang masalah di kemudian hari terutamanya situasi anak tak mahu ke sekolah. Setiap anak pasti akan merasa kurang selesa pada fasa awal ketika dihantar ke sekolah, tetapi jika berterusan menangis dan sebagainya susah juga kan?

Antara perkara yang perlu ibu ayah pertimbangkan tentang sekolah yang sesuai untuk anak:

  1. Kredibiliti sekolah pilihan

Kredibiliti yang dimaksudkan bukan hanya terletak kepada nama bahkan ia lebih daripada itu. Carilah sekolah yang mempunyai barisan tenaga pengajar yang mempunyai kelayakan serta berpengalaman.

Biarpun anak mungkin buat perangai tak nak ke sekolah, tetapi jika cikgunya baik, penyayang dan mempunyai personaliti menarik pasti sedikit-sebanyak menjadi pendorong anak untuk lebih bersemangat dan kurang rasa takut.

IKLAN
  1. Sistem keselamatan yang bagus

Mempunyai sistem keselamatan yang bagus juga merupakan kriteria yang perlu dititikberatkan ketika memilih sekolah untuk anak. Pastikan sekolah tersebut mempunyai sistem kamera litar tertutup yang berfungsi dengan baik. Ini bagi memastikan sekiranya terjadi sesuatu yang tidak diingini, ibu ayah boleh merujuk rakaman video yang ada.

Selain itu, pastikan pihak sekolah mementingkan aspek keselamatan yang lain seperti pintu pagar yang sentiasa berkunci. Selain itu, salah satu ciri keselamatan yang terbaik adalah apabila cikgu mengenali ibu ayah setiap murid supaya keselamatan mereka terjamin dan tiada sebarang percubaan untuk menculik berlaku.

  1. Silibus pelajaran yang terbaik

Tujuan ibu ayah hantarkan anak-anak ke sekolah adalah untuk memastikan mereka dapat belajar dalam persekitaran yang menyeronokkan tetapi silius ‘mudah tangkap’. Belajar sambil bermain akan membuatkan anak lebih teruja dan bersemangat untuk belajar.

Patutlah Anak Suka Pergi Sekolah, Ini Perkara Ibu Ayah Kena Tahu!
Sumber foto: www.shutterstock.com

Cara pembelajaran yang menyeronokkan juga sebenarnya dapat membuatkan anak lebih cepat absorb setiap ilmu yang diajarkan kepada mereka. Tak hairanlah bila anak balik sekolah, ada saja lagu baru yang akan mereka nyanyikan. Anak-anak juga mungkin akan tunjukkan pelbagai tarian menarik yang dipelajari di sekolah.

Buat apa nak pening-pening, kalau semua kriteria penting ini boleh didapati di Koolkidz Academy?

IKLAN

Koolkidz Academy juga merupakan salah satu Jenama Pilihan Pa&Ma 2022 untuk anugerah Playschool Terbaik Pilihan Pa&Ma. Tahniah!

Patutlah Anak Suka Pergi Sekolah, Ini Perkara Ibu Ayah Kena Tahu!

Telah mula beroperasi sejak tahun 2018, Koolkidz menawarkan servis penjagaan kanak-kanak dan pusat pendidikan komprehensif yang meliputi penjagaan harian iaitu playschool yang bermula untuk anak 0-4 tahun manakala bagi pra-sekolah pula untuk kanak-kanak berusia 4-6 tahun. Koolkidz juga telah berdaftar di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) serta Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Patutlah Anak Suka Pergi Sekolah, Ini Perkara Ibu Ayah Kena Tahu!

IKLAN

Di Koolkidz, murid-murid tidak terbeban kerana sesi pembelajaran dibuat sambil bermain dalam persekitaran yang selesa dan selamat. Dengan pendekatan sebegini, perkembangan fizikal, intelektual, sosial dan kreativiti setiap murid lebih bagus. Silibus pendidikan awal kanak-kanak di Koolkidz adalah berdasarkan progam PERMATA Negara serta Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK).

Patutlah Anak Suka Pergi Sekolah, Ini Perkara Ibu Ayah Kena Tahu!

Setiap tenaga pengajar dan pengasuh di Koolkidz berpengalaman dan merupakan pendidik berdaftar. Guru-guru di sini mempunyai kelulusan di dalam jurusan Pendidikan Awal Kanak-kanak serta pernah mengikuti kursus khas seperti Kursus Asuhan Permata Kanak-kanak (KAP).

Patutlah Anak Suka Pergi Sekolah, Ini Perkara Ibu Ayah Kena Tahu!

Koolkidz kini mempunyai 16 cawangan dan semakin berkembang. Sebagai strategi untuk terus maju, Koolkidz kini dikenali sebagai Koolkidz Academy.

Untuk maklumat lanjut tentang sekolah ini, layari www.koolkidz.com.my atau laman Facebook Koolkidz Academy atau laman Instagram koolkidz.academy. Juga boleh hubungi talian 03- 33488779.