Nad Zainal throwback sempena ulang tahun kelahiran Yem ke-2, sebak mengenang proses kelahiran anaknya kerana perlu melalui pembedahan secara kecemasan lebih awal. Hanya dia dan suaminya melalui saat-saat itu kerana tidak mahu ahli keluarga panik dan bimbang.

View this post on Instagram

14/10/2016 “Macam mimpi”

A post shared by Wife.Mother.Actor (@nad.zainal) on

Bersalinkan anak pertama selalunya ibu ayah masih belum ada pengalaman. Tapi selepas lahir dan menyaksikan perkembangannya, tidak dinafikan ibu-ibu mudah tersentuh terutamanya bila mengenang proses kelahiran yang mungkin agak rumit.

Aktres berbakat Nad Zainal mengenang kembali detik kelahiran buah hatinya, Ibrahim Fahad atau selalu dipanggil dengan nama manja Yem. Semalam, dia throwback proses melahirkan Yem. Rupanya dulu melalui emergency caesarean kerana Yem sudah membuang najis dalam kandungan pada 14 Oktober 2016. Yem lahir awal 6 jam lebih awal daripada yang dijadualkan dan tidak sempat untuk berkongsi tarikh lahir 16 hari bulan dengan Nad dan suaminya.

Pengalaman Bersalinkan Yem Buat Nad Zainal Sebak, Terpaksa Dikeluarkan 6 Jam Awal Kerana…Memuat naik video Yem sedang menatap lukisan karikatur dirinya. Berikut ialah kapsyen Instagram Nad;

nad.zainalLagi beberapa jam, genaplah usia Fahad Ibrahim bin Muhammad Faliq 2 tahun, 14/10/2016, 11.33pm.

IKLAN

Anak kelahiran KL yang terpaksa dikeluarkan dari perut 6 jam awal kerana sudah membuang dalam perut, emergency caesarean .. fuhh, pengalaman yang menakutkan.

Pengalaman Bersalinkan Yem Buat Nad Zainal Sebak, Terpaksa Dikeluarkan 6 Jam Awal Kerana…

Tapi excited juga nak tengok muka Yem masa tu.. nervous campur tak sabar. Tiada seorang family tahu, kerana takut mereka panic, sebab seluruh family diberitahu Yem bakal dilahirkan pada subuh 15/10.. so di operation room hanyalah @faliqamirudin , dan hanya kami berdualah mengharung malam itu..

IKLAN

Pengalaman Bersalinkan Yem Buat Nad Zainal Sebak, Terpaksa Dikeluarkan 6 Jam Awal Kerana…

Till hari ini, mengimbau pengalaman semasa melahirkan Yem akan membuatkan saya sebak.. dan gembira.. in fact paling gembira dalam dunia pada waktu itu.

Pengalaman Bersalinkan Yem Buat Nad Zainal Sebak, Terpaksa Dikeluarkan 6 Jam Awal Kerana…

IKLAN

Kami berharap Yem dapat bersabar sehingga 16/10 kerana saya dan Faliq berkongsi tanggal hari lahir yang sama kecuali bulan yang berbeza, 16 Mei dan 16 Jun. Tapi yelah.. Yem boy kan selalu tak sabar… cant wait to celebrate your birthday tomorrow!!!

View this post on Instagram

Lagi beberapa jam, genaplah usia Fahad Ibrahim bin Muhammad Faliq 2 tahun, 14/10/2016, 11.33pm. Anak kelahiran KL yang terpaksa dikeluarkan dari perut 6 jam awal kerana sudah ? dalam perut, emergeny caesarean .. fuhh, pengalaman yang menakutkan. Tapi excited juga nak tengok muka Yem masa tu.. nervous campur tak sabar. Tiada seorang family tahu, kerana takut mereka panic, sebab seluruh family diberitahu Yem bakal dilahirkan pada subuh 15/10.. so di operation room hanyalah @faliqamirudin , dan hanya kami berdualah mengharung malam itu.. till hari ini, mengimbau pengalaman semasa melahirkan Yem akan membuatkan saya sebak.. dan gembira.. in fact paling gembira dalam dunia pada waktu itu. Kami berharap Yem dapat bersabar sehingga 16/10 kerana saya dan Faliq berkongsi tanggal hari lahir yang sama kecuali bulan yang berbeza, 16 Mei dan 16 Jun. Tapi yelah.. Yem boy kan selalu tak sabar… cant wait to celebrate your birthday tomorrow!!! @mynameisfahadibrahim #octoberbaby #libra #141016

A post shared by Wife.Mother.Actor (@nad.zainal) on

Sumber: nad.zainal


Pengalaman Bersalinkan Yem Buat Nad Zainal Sebak, Terpaksa Dikeluarkan 6 Jam Awal Kerana…

Talasemia adalah penyakit kecacatan darah yang diwarisi. Ciri abnormal pada gen menyebabkan hemoglobin dalam sel darah merah menjadi tidak normal. Adakah anda atau ahli keluarga anda pembawa  atau penghidap talasemia tanpa disedari? Siapa yang berisiko untuk mendapat talasemia, apakah tanda-tandanya serta rawatan yang boleh dilakukan kepada penghidap talasemia? .
 
Ikuti rangkuman info mengenai penyakit talasemia dalam rancangan TV Pa&Ma bertajuk ‘Bahaya Talasemia’ yang akan ke udara pada pada Selasa, 16 Oktober 2018 di Astro Prima & Astro Maya HD jam 12 tengah hari dan ulangannya pada 9 malam.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI