Mommy yang ada anak usia 6 bulan dan mula makan, pasti dah macam-macam senarai makanan nak bagi pada anak kan? Cumanya cara penyediaan untuk setiap menu tu perlu juga ada kreativiti untuk pastikan anak bosan makanan yang sama.

Bagi yang baru pertama kali dan ibu bekerja, mesti nak tip yang mudah supaya masa untuk memasak tu dapat dijimatkan dan anak makan pun sedap.

Ok bagi mommy yang nak cuba beri kelainan pada masakan anak, boleh cuba buat pes tomato homemade. Pes ni sesuai untuk yang nak buat makanan yang kita sendiri rasa tak mampu tetapi boleh dihidangkan pada bayi.

Perkongsian dari Naqiyyu Bazz melalui Kongsi Idea Masakan Baby ini boleh mommy praktikkan dan buat stok siap-siap.

Mommy yang ada baby dah start makan, jom buat ni

TOMATO PASTE version umi. Macam-macam version sy nampak org buat, saya share version sy ya.

IKLAN

RESIPI MENARIK [Pumpkin Oat Ball, Lembut & Sedap, Mudah Anak Makan]

Siapa yg ada baby kecik, yg dah start makan. Mesti wajib ada tomato paste ni sebagai ganti cili paste.

Haaa, nnti boleh la masak bolognese versi baby, tomyam baby, nasi lemak baby ke, sambal udang baby ke, ape2 lagi lahh yg sesuai. Banyak kegunaan.

Ini bahan-bahan yang umi guna
Tomato 2 biji (buang biji)
Capsium (optional)
Carrot (steam)
Bawang holland
Bawang putih
Parsley

Caranya:

1) Blend semua bahan, masak atas api hingga air kering (tak terlalu kering sgt).

2) Masuk dlm ice tray. Siap di simpan utk digunakan!

Selamat mencuba mommy

LAGI RESIPI MENARIK [Modal Bawah RM10 Dapat 40 Biji Dumpling. Buat Sup Sedap, Nak Goreng Pun Boleh!]

Kredit: Naqiyyu Bazz

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)