Selepas pengumuman rentas negeri dibuat oleh Perdana Menteri, pastinya masing-masing dah ada perancangan untuk membawa ahli keluarga balik ke kampung atau bercuti ke destinasi pilihan. Semestinya dalam tempoh ini, lebuh raya akan kembali ‘meriah’ dengan kenderaan.

Bagi keluarga yang ada anak-anak kecil, perjalanan yang lancar dan tak perlu menempuh kesesakan berjam-jam sangat diharapkan bagi mengelakkan anak buat hal kerana mula bosan berada dalam kereta.

Lagi satu, dalam keadaan Covid sekarang ini, seboleh mungkin ibu bapa akan berhati-hati untuk berhenti di kawasan rehat yang ramai orang untuk memastikan keselamatan dan kesihatan ahli keluarga terjaga.

ARTIKEL MENARIK [Ibu Kongsi Trik Potong Rambut Guna Face Mask. Anak Duduk Diam, Hasilnya Cute & Kemas]

Oleh itu, bagi anda yang ada perancangan dalam masa terdekat untuk merentas negeri, perkongsian dari saudara Afnan ini mungkin boleh jadi panduan.

IKLAN

Boleh check dulu lebuh raya sesak atau lancar

Kalau plan nak rentas negeri, selain dari Apps Waze, boleh jugak check kesesakan highway melalui portal rasmi Lembaga Lebuhraya Malaysia. Anda akan dapat Live Picture berapa banyak kereta sedang lalu dekat highway tersebut. Memang bagus dan boleh membantu  untuk plan perjalanan.

IKLAN

Search je lembaga lebuhraya Malaysia.

Then, pilih lebuhraya mana yang nak tengok. Nanti akan appear Live view dari setiap camera yang ada dekat highway tu. Semoga perjalanan kita semua berjalan dengan lancar.

Ok itu sahaja! Rancang perjalanan anda dulu sebelum merentas negeri. Baru senang hati atas jalan raya tak banyak kereta. Hati-Hati di jalan. SOP jangan lupa.

Kredit: Twitter Afnan Faiq & Lembaga Lebuhraya Malaysia

IKLAN

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/parents)