Bahu bayi tersangkut ketika kelahiran (shoulder dystocia) ialah antara masalah kecemasan yang boleh berlaku ketika kelahiran. Ikuti penerangan Dr Sharina Mohd Razali, Pakar Perbidanan & Sakit Puan Columbia Asia Bukit Rimau.

Proses Bersalin Yang Sangat Lama Punca Bahu Bayi Tersangkut! Ibu Hidap Kencing Manis Golongan Berisiko

Bahu bayi tersangkut ketika kelahiran ia adalah keadaan di mana kepala bayi yang telah lahir tetapi bahunya tersangkut pada tulang pubis ibu. Sekiranya berlaku, doktor perlu melakukan langkah kecemasan tambahan (additional manouvres) untuk membantu melepaskan bahu bayi yang tersangkut pada tulang pubis tersebut.

Kebanyakan masa bahu bayi boleh dilepaskan tanpa sebarang masalah  tetapi dalam beberapa kes bahu tersangkut ini kadangkala  boleh menyebabkan masalah kepada bayi seperti patah tulang bahu, kecederaan pada saraf dan kekurangan oksigen (birth asphyxia)

IKLAN

Masalah ini boleh berlaku dalam 1 dalam 150 kelahiran (0.7%) dan lebih kerap berlaku pada ibu-ibu yang menghidap penyakit kencing manis semasa mengandung.  Hakikatnya ia sangat sukar diramal.

Golongan berisiko tinggi

IKLAN

Oleh sebab ia sukar diramal ketika hamil, ibu-ibu yang perlu memahami siapa yang berisiko tinggi untuk mengalami bahu bayi tersendat ketika kelahiran. Dengan ini perlu mengambil langkah awal serta persediaan mental dan fizikal.

 • Sejarah bahu bayi tersendat ketika kelahiran sebelumnya
 • Ibu yang menghidap kencing manis
 • Bayi yang besar dan ibu menghidap kencing manis
 • Indeks jisim tubuh ibu lebih dari 30
 • Kelahiran secara paksa (induksi)
 • Proses bersalin yang sangat lama
 • Kelahiran menggunakan ventouse atau forseps

Kes kecemasan

IKLAN

Bagi kes kecemasan di mana ia terjadi tanpa jangkaan atau dikenali sebagai obstetric emergency,  pakar sakit puan dan bidan yang bertugas akan memberikan rawatan segera. Sekiranya berlaku bahu bayi tersendat semasa proses kelahiran, red alert akan dimulakan untuk mendapat bantuan dari pasukan perubatan. Ibu akan diminta berhenti meneran untuk mengelakkan kecederaan lebih teruk pada bayi.

 1. Doktor pakar perbidanan dan bidan akan meminta ibu membengkokkan paha dan lutut ke arah perut ibu bagi menambah ruang vagina supaya bahu bayi boleh dilepaskan dari tulang pubis ibu. Ini dipanggil Mc Roberts manouvre.
 2. Sekiranya manouvre pertama gagal, langkah seterusnya ialah doktor pakar akan menekan pada bahagian abdomen ibu iaitu pada atas tulang pubis bertujuan untuk menolak dan melepaskan bahu bayi yang tersangkut.
 3. Andai manouvre kedua gagal, doktor akan masukkan tangan dala vagina dan cuba menolak bahu bayi dan cuba melepaskan bahu bayi yang tersangkut. Guntingan episiotomi akan dilakukan sekiranya belum dibuat untuk memudahkan manouvre tersebut di atas.
 4. Akhir sekali sekiranya semua gagal ibu mungkin akan disuruh menelangkupkan badan (on all four hands and legs) kerana ini juga boleh membantu melepaskan bahu bayi.

Ibu menghidap kencing manis

Masalah bahu bayi tersangkut ini sukar dielakkan kerana sukar diramal. Cara yang boleh dilakukan untuk mengelakkannya ialah dengan adalah ambil langkah berjaga-jaga jika ibu mempunyai risiko terutamanya ibu yang menghidap kencing manis. Bersalin secara induksi boleh mengelakkan masalah ini. Elakkan sama sekali kehamilan yang terlebih tempoh bagi ibu yang mempunyai kencing manis. Doktor selalunya akan mencadangkan bersalin melalui pembedahan Caesarean jika berat bayi melebihi berat normal iaitu 4kg. Walau bagaimanapun risiko bahu tersangkut masih boleh berlaku pada bayi yang mempunyai berat kurang dari 4kg lebih-lebih lagi jika ibu menghidap diabetes

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI