Anak-anak hanya memerlukan perhatian dari ibu ayahnya untuk merasa bahagia. Biarpun tidak lama, tetapi masa berkualiti yang dihabiskan bersama-sama itulah yang mampu mencipta memori sepanjang mereka membesar nanti.

Melalui sebuah video pendek di laman Instagramnya, Nad Zainal berkongsi momen bahagia anak sulungnya bersama suami bermain bersama-sama. Yang seronoknya kerana Yem berpakaian seperti adiwira Spiderman dan membuat aksi melompat dari satu bangunan ke satu bangunan.

Artikel Menarik: [“Tabiklah, Tak Marah Pun Anak.” Lembut & Sabar Marah Anak Lompat Atas Kereta, Wargamaya Puji Didikan Dr Sheikh Muszaphar!]

Tambah menyeronokkan apabila dia ditemani ayahnya ketika bermain. Walaupun nampak remeh, tapi sebenarnya cara begini dapat mewujudkan bonding antara anak dan ayah. Si anak akan membesar dalam persekitaran yang positif dan membahagiakan.

Artikel Menarik: [Anak Buat Perangai, Jangan Terus Marah-Marah. Beri Mereka Peluang, Guna Kaedah ‘Time Out’]

IKLAN

Jom saksikan aksi adiwira SuperYem bersama ayahnya!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ناد زاينل (@nad.zainal)

Tahukah parents, apabila kita menghabiskan masa berkualiti dengan anak-anak ia dapat :

1) Mengelakkan ketagihan gajet
Apabila anak-anak bermain dengan ibu ayah, mereka tidak akan terfikir untuk menggunakan gajet. Penggunaan gajet bukan sahaja dapat memberi kesan kepada kesihatan mata serta pertumbuhan anak-anak, ia juga berpotensi untuk memberikan impak negatif sekiranya tidak dikawal.

IKLAN

2) Anak sentiasa belajar
Satu lagi kebaikan apabila anak-anak bermain dengan ibu ayah adalah mereka sentiasa dapat mempelajari perkara baharu setiap hari.

3) Mantapkan kemahiran motor
Bermain dengan anak dapat meningkatkan kemahiran motor halus dan kasar mereka. Selain itu, bermain juga dapat mewujudkan rasa berdikari dalam diri anak dan banyak kemahiran lain yang boleh mereka kuasai untuk kegunaan di masa hadapan.

IKLAN

4) Anak suka berkomunikasi
Ketika bermain, anak akan mempelajari banyak perkataan baharu. Selain itu, bermain secara dua hala dapat meningkatkan skil berkomunikasi mereka. Sekiranya hanya bermain dengan gajet, ia sebenarnya menyekat kemampuan bertutur mereka.

Banyak cara untuk luangkan masa bersama anak-anak. Klik saja di SINI untuk mengetahui cara terbaik untuk bermain dengan mereka!

Artikel Menarik: [‘Daddy Stitch’, Jahitan Ekstra Untuk Isteri Lepas Bersalin. Doktor Jelaskan Ia Menyakitkan Untuk Si Isteri!]

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Anda moms-to-be dan mahu belajar ilmu berpantang yang betul? Jangan ketinggalan untuk menyertai Pa&Ma E Workshop yang akan mengetengahkan tentang kepentingan berpantang serta cara terbaik untuk melakukannya. Nak sertai, klik SINI