Anak dah mula makan, mama akan sibuk menyediakan stok makanan bayi. Kadang-kadang lebih mudah kalau mama masak sekaligus dan bekukan. Lebih menjimatkan masa lebih-lebih lagi bagi mama yang bekerja.

Tapi mama tahu tak cara nak membekukan makanan si manja mama dan bagaimana cara untuk memanaskan kembali? Jom ikuti perkongsian ini.

9 LANGKAH MEMBEKUKAN MAKANAN BAYI DAN JIMAT MASA!

#1. JENIS MAKANAN YANG BOLEH DI FROZEN
Ketahui dahulu makanan yg boleh dibekukan. Antara buah yang boleh dibekukan epal, pear, pisang, sayuran pula kentang, brokoli, kacang peas, labu dan lain².

#2. PENYIMPANAN
Tunggu dahulu makanan yang sudah dimasak itu sejuk, kemudian barulah masukkan ke dalam bekas bekas khas yang bertutup untuk menyimpan makanan bayi.
Jika menggunakan bekas ais batu, setelah makanan beku. Alihkan atau pindahkan ke dalam plastik ziplock dan simpan semula ke dapam petisejuk. Buangkan dahulu udara yang ada didalam plastik yee. 😁

IKLAN

#3. PROSES BEKUKAN MAKANAN
Simpan puri makanan yang hendak dibekukam ke dalam bekas yg bertutup supaya tiada jangkitan bakteria.

#4. LABEL
Pastikan letakkan tarikh dan label pada makanan yang dibekukan. Kaedah bekuan ini bertahan selama 4bulan. Tetapi untuk protein seperti ayam, daging, ikan ia hanya bertahan dua bulan sahaja.

#5. HAD MASA
Makanan bayi yang belum dibekukan, dan diletakkan didalam peti sejuk bahagian chiller maksimum bertahan 48jam sahaja

IKLAN

#6. JANGAN LEBIH 2 JAM
Makanan yang sudah masak dan mahu dikisar untuk dibekukan. Pastikan ia nya tidak lebih daripada 2 jam pada suhu bilik. Kerana bimbang akan pembiakan bakteria pada makanan.

#7. PANASKAN TIDAK LEBIH SEKALI
Dielakkan memanaskan makanan berlebih lebihan

#8. CARA MEMANASKAN MAKANAN BEKU
Hanya perlu rendamkan sahaja dengan air suam, atau air biasa atau biarkan sahaja berada pada suhu bilik untuk beberapa ketika

IKLAN


#9. SILA BUANG!!
Makanan yang sudah dibekukan dan sudah dipanaskan, sekiranya anak anda tidak habis makan. Jangan simpan semula. Sila buang

Mudah bukan???

Kredit:Nor Athirah, Resipi Makanan Bayi

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Teruja nak dapat baby, tapi masih banyak persiapan yang perlu dibuat. Mental dan fizikal pun kena mantap sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang cara-cara menguruskan bayi baharu lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma : A-Z Uruskan Newborn Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/urus-newborn-baby-a-z/