Menu shell out antara yang menjadi pilihan penggemar makanan laut. Walaupun harga bahan mentahnya agak mahal, namun berbanding makan di kedai, lebih jimat sebenarnya buat sendiri di rumah.

Mungkin ramai yang macam ragu-ragu nak masak sendiri di rumah kerana menganggap resipi shell out ni susah. Namun bagi ibu yang nak mencuba sendiri menu ini untuk dihidangkan pada ahli keluarga, resepi Rahayu Abdul Rasib ini cukup simple dan pasti menepati citarasa anda.

Jika buat sendiri mungkin boleh bajet modal nak beli barang mentah. Lagipun makan kat rumah lagi puas hati dan nak tambah-tambah pun tak ada rasa masalah. Jimat pun jimat kan! Sesekali makan besar apa salahnya.

ALHAMDULILLAH…tak pandai memasak..tapi demi insan tersayang semuanya JADI!!
UMIE SHARE RESEPI SECARA RINGKAS YE..

Bahan A:

Untuk masak shell out kena guna seafood yang fresh-fresh tau baru sedap! Tak kisah la nak tambah apa ya ini yang ada semalam umie buat je
1.kepah retak seribu
2.ketam
3.udang
4.sotong

(Semua ni basuh dan rebus sekejap. Semasa rebus letakkan garam dalam air. Kulit dah merah angkat, toskan)

IKLAN

Bahan B

Sayur-sayuran
1.jagung takda kalau ada lagi cantik.umi ganti badek jagung(anak jagung)
2.lobak merak
3.brokoli

Semua ni rebus juga. Kemudian toskan, brokoli lepas dah rebus angkat letak dalam air sejuk supaya WARNA DIA ASLI..tak layu.

Bahan C

IKLAN

Untuk tumisan:
1.cili kering ikut sukatan sendiri kalau masak sikit 5biji sudahlah
2.bawang merah 5biji
3.bawang putih 5biji
4.halia sikit
5.serbuk kari ikan sukatan yang umie sebungkus..

Blend semua sekali..Tumis bahan tu jangan lupa letak daun kari supaya naik wangi..letak garam gula sesedap rasa.

Tumis sampai garing. Masukkan air didihan udang, sotong, ketam tadi sikit. Tunggu sampai garing. Masuk lagi air didihan tu.

Air didihan tadi digunakan untuk dijadikan kuah kalau nak. Bukan guna semua sekadar berkuah guna air tu semula untuk lebih umph!!

IKLAN

Gaul semua sekali dalam kuali. Taburkan brokoli atasnya, daun sup, daun bawang sikit naik harumannya..SEDIA UNTUK DIMAKAN!!

Simple je dari umie.. Selamat mencuba!!
#cdmayumie
#shellouthomemade

Kredit: Rahayu Abdul Rasib

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa &alli diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/parents)