Menu shell out antara yang menjadi pilihan penggemar makanan laut. Walaupun harga bahan mentahnya agak mahal, namun berbanding makan di kedai, lebih jimat sebenarnya buat sendiri di rumah.
Mungkin ramai yang macam ragu-ragu nak masak sendiri di rumah kerana menganggap resipi shell out ni susah. Namun bagi ibu yang nak mencuba sendiri menu ini untuk dihidangkan pada ahli keluarga, resepi Rahayu Abdul Rasib ini cukup simple dan pasti menepati citarasa anda.
Jika buat sendiri mungkin boleh bajet modal nak beli barang mentah. Lagipun makan kat rumah lagi puas hati dan nak tambah-tambah pun tak ada rasa masalah. Jimat pun jimat kan! Sesekali makan besar apa salahnya.
ALHAMDULILLAH…tak pandai memasak..tapi demi insan tersayang semuanya JADI!!
UMIE SHARE RESEPI SECARA RINGKAS YE..
Bahan A:
Untuk masak shell out kena guna seafood yang fresh-fresh tau baru sedap! Tak kisah la nak tambah apa ya ini yang ada semalam umie buat je
1.kepah retak seribu
2.ketam
3.udang
4.sotong
(Semua ni basuh dan rebus sekejap. Semasa rebus letakkan garam dalam air. Kulit dah merah angkat, toskan)
Ads
Bahan B
Sayur-sayuran
1.jagung takda kalau ada lagi cantik.umi ganti badek jagung(anak jagung)
2.lobak merak
3.brokoli
Semua ni rebus juga. Kemudian toskan, brokoli lepas dah rebus angkat letak dalam air sejuk supaya WARNA DIA ASLI..tak layu.
Ads
Bahan C
Untuk tumisan:
1.cili kering ikut sukatan sendiri kalau masak sikit 5biji sudahlah
2.bawang merah 5biji
3.bawang putih 5biji
4.halia sikit
5.serbuk kari ikan sukatan yang umie sebungkus..
Blend semua sekali..Tumis bahan tu jangan lupa letak daun kari supaya naik wangi..letak garam gula sesedap rasa.
Tumis sampai garing. Masukkan air didihan udang, sotong, ketam tadi sikit. Tunggu sampai garing. Masuk lagi air didihan tu.
Ads
Air didihan tadi digunakan untuk dijadikan kuah kalau nak. Bukan guna semua sekadar berkuah guna air tu semula untuk lebih umph!!
Gaul semua sekali dalam kuali. Taburkan brokoli atasnya, daun sup, daun bawang sikit naik harumannya..SEDIA UNTUK DIMAKAN!!
Simple je dari umie.. Selamat mencuba!!
#cdmayumie
#shellouthomemade
Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa &alli diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/parents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Pisang adalah antara buah yang paling mudah didapati di negara kita Malaysia. Ia juga sangat murah dan sedap.
Rasanya yang lemak manis menjadikan pisang antara buah-buahan yang amat digemari bayi, anak kecil mahupun orang dewasa.
Kandungan mineral dan karbohidratnya yang mudah dicerna menjadikannya sumber tenaga yang sangat baik untuk terutamanya sebagai snek bagi kanak-kanak yang aktif dan cergas.
Pelbagai resepi yang boleh dibuat menggunakan pisang. Ikuti perkongsian dari ibu ini.
Menu sesuai 7bulan keatas (Snack/Hi-tea)
DONUT PISANG
Disebabkan bila lenyek pisang dia sangat la lembik, so penambahan tepung pun macam banyak.. So Mami sarankan letak tepung kat tapak tangan dan bentukkan terus and goreng hehe.. So kalini kerak luar yanang keras sikit tu Mami makan, yg alisha makan hat dalam.
Bahan-bahan:
📜1 biji pisang berangan (tak kisah pisang apa)
📜10sb tepung gandum (kurangkan macam Mami cakap tadi letak je tepung kat tapak tangan and bentukkan terus)
📜Minyak masak (untuk menggoreng)
📜1sudu susu, susu tepung (Mami pakai FM Alisha, dutch baby)
Cara penyediaan:
🥣 Lenyek pisang kemudian tambah tepung sesudu demi sesudu
🥣 Bentukkan dan letak di penggoreng dengan api sederhana
🥣 Tunggu donut sejuk sedikit dan golek dengan susu, siap
PISANG NUGGET
Rasa macam goreng pisang tapi ranggup krapp krupp.. Breadcrumbs ni ingredients dia roti so boleh je okay.. Tapi alisha makan kekadang nak tcekik hahaha sebab dia tak sesuai lagi dengan kasar tu.. hahaha tapi lelama okay
Bahan-bahan:
📜Pisang
📜1biji telur
📜1oz susu full cream
📜Breadcrumbs
Cara penyediaan:
🥣Telur dan susu di kocang sampai sebati
🥣Pisang dipotong ikut anak senang pegang
🥣Salut telur kemudian breadcrumbs kemudian goreng
🥣Sedia dihidangkan
MURTABAK PISANG
Sekali sekala makan ala-ala dekat Thailand tu.. Hehehe Aishh Mami rindu nak pergi Thailand hahaha.. Tapi di Thai panggil Roti Gulay (Banana Thai Pancake) Dan pakai telur susu pekat so Mami olah jadi mesra baby gittuw heheh .. ohh alisha marah suap lambat tu heheeh.
Cara penyediaan:
🥣 Potong pisang dan susun dlm bekas
🥣 Masukkan telur yg dh dipukul td
🥣 Dan letak cheese
🥣 Mommy pkai air fryer so 180°c 14mins (sbb pizza mommy kecik jerr)
🥣 Dan siap sedia dihidangkan
✨Kalau anak lulus telur kuning je, takpe pakai je telur kuning okay
✨Kalau oven depends, suhu 180°c cuba bakar dalam 10mins dulu dan tengok kejadiannya dulu macam mana okay.
Bagi yang pertama kali ingin mencuba resipi ini, cheese creamy berlemak dipadankan dengan strawberry kemudian digulung menggunakan kulit popia memang sangat mudah dan sedap!
Bayangkan hanya menggunakan 5 bahan sahaja dan cara penyediaan memang mudah! Jom cuba untuk kudapan petang nanti.
STRAWBERRY CHEESCAKE ROLLS
Bahan-bahan :
10 keping kulit popia
250 g cream cheese
6 biji strawberry (potong kecil)
2 sudu besar gula aising
4 titik esen vanilla
Tambahan gula aising untuk ditabur
Cara-cara :
Pukul cream cheese dengan gula sehingga kembang.
Sudukan cream cheese di atas kulit popia.
Letakkan buah strawberry di tengah cream cheese dan tutup dengan lapisan cream cheese lagi.
Lipat popia macam biasa dan goreng sehingga kekuningan.
Tabur dengan gula aising dan sedia untuk dihidang.
Kredit: harun’lin malik
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Rasa biskut memang sedap. Malah pada masa kini, biskut ditawarkan dalam pelbagai jenis perisa, warna dan tekstur. Ia boleh dijadikan snek ketika minum petang atau sebagai kudapan ketika berasa lapar.
Bukan hanya orang dewasa sahaja yang perlukan kudap-kudapan, malah si manja pun perlukan kudapan tapi kudapan si manja haruslah lembut dan mudah dikunyah agar tak mudah tercekik.
BISKUT SUSU baby cair di mulut 🍪
Sesuai untuk 7 bulan ke atas (Takde gigi pun boleh)
Baby afiyah sekarang 7 bulan, ibu buat biskut untuk kudapan bila tengah playtime atau time keluar rumah, patahkan biskut tu kecil pastu suap.
✅ Cair dimulut
✅ Tak rapuh bila pegang
✅ Manis natural dari susu & puree
Ibu buat dua flavour 😍 Ibu-ibu lain boleh juga gantikan flavour dengan real food puree yang lain.
🍌PISANG CARROT
3 Sudu Besar Unsalted Butter (lembut)
5 Sudu Besar Susu Tepung (FM)
1 Cawan Tepung Jagung
1/4 Cawan Pisang yang dilenyek + Puree Kurma
Carrot sagat
🍊LABU
3 Sudu Besar Unsalted Butter (lembut)
5 Sudu Besar Susu Tepung (FM)
1 Cawan Tepung Jagung
1/4 Cawan Puree labu
Cara-cara:
Gaulkan unsalted butter + FM.
Masukkan dalam separuh dulu puree dan tambahkan tepung sikit demi sikit dan gaul. Masukkan lagi puree kalau agak2 doh masih tak sebati (pecah atau kering). Untuk puree tu, sukatan sebenarnya bukan tepat 1/4 cawan sebab setiap puree tak sama cair atau pekat, so kena ikut bila dah bancuh dengan bahan lain.
Doh perlulah:
❗️Rasa berminyak sikit (Butter)
❗️Boleh di uli seperti doh tapi tak keras sangat
❗️Doh tidak kering rapuh bila dipegang
❗️Doh masih lembab
Lekit2 sikit takpe, boleh je masuk peti dulu bagi sejuk solid sikit baru bentukkan. Kalau terlebih basah sangat, boleh tambah tepung jagung 😉 Kalau terlalu kering rapuh boleh tambah puree.
Bentukkan ikut kesukaan ibu2 mommy2. Ibu buat bulat dan lenyek guna garfu je😂😂
Bakar 150c selama 12-15 minit mengikut size biskut dan oven masing2. Seeloknya pantau kejadian biskut dalam setiap 5 minit untuk elak terhangus 😂
❗️Jangan takut kalau baby belum bergigi, buat pinch test (picit guna dua jari) pada makanan untuk pastikan gusi baby juga boleh hancurkan makanan
❗️Pantau anak makan bila bagi anak makan sendiri fingerfood (beginner)
Enjoy the journey ❤️
Doktor bantu buat laporan penderaan. Tapi segalanya tak sempat. mangsa menghembuskan nafas terakhir di hospital. Masih kecil, baru 9 tahun.Dia dihantar ke hospital oleh...