![Untitled design - 2020-05-02T104122.431](https://cdn.majalahpama.my/2020/05/untitled-design-2020-05-02t104122.431-02_57_816669-696x365.jpg)
Sebut je tart nanas, pasti semua membayangkan rasanya yang gebu dan cair di mulut bila mengunyahnya.
Ditambah pula dengan inti nanasnya yang masam manis, tak sedar boleh habis sebalang.
Mungkin bagi yang ada anak-anak kecil, biskut ni kurang digemari. Maklumlah anak-anak ni kalau berasaskan coklat itu yang akan dituju dulu.
RESIPI WAJIB CUBA [Mudahnya Masak Kek Sarang Semut Guna Periuk Nasi, Blender Dan Tekan Button Sahaja, Awesome!]
Apa kata kali ini mama cuba resipi Tart Cadbury pula. Mesti anak-anak suka. Cara nak buatnya pun tak adalah susah sangat.
Resepi Tart Cadbury Confirm Jadi
Resepi:
250g butter/marjerin
4sdb susu pekat
2sdb minyak sapi
1bji kuning telur
2sdb tepung jagung
2sdb tepung kastard
3 1/2 cawan tepung gandum(agak-agak- letak sikit-sikit agak dah elok sebati je). Jangan keras sangat nanti tart senang pecah. Uli semua sampai jadi doh lembut.
Inti:
- Cadbury bar
– Guna acuan tart. Terapkan atas loyang dan gulungkan selepas letakkan inti coklat.
ARTIKEL RESIPI MENARIK [Jemu Makan Nasi, Bihun Sup Utara Daging Pembuka Selera. Letak Sambal Special Memang Umph!]
– Nak nampak lagi menarik boleh sapu kuning telur di atasnya.
– Bakar dalam 20 minit api atas bawah 170° atau sehingga kekuningan.
Kredit: bunga danish via MAHN
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
“Sapu Minyak Sikit Supaya Cantik” Rahsia Laksam Tergulung Cantik, Guna Pinggan Ikea Je
![“Sapu Minyak Sikit Supaya Cantik” Rahsia Laksam Tergulung Cantik, Guna Pinggan Ikea Je](https://cdn.majalahpama.my/2021/07/Copy-of-NEWBORN-2021-07-30T220627.160.jpg)
Bila sebut laksam ni, perkara paling susah nak sediakan semestinya laksam itu sendiri. Kalau adunan tak cukup cantik, bila kukus tak menjadi. Atau cara mengukus tak betul pun boleh jadi laksam tak dapat digulung cantik.
Sebenarnya ada kaedah yang betul untuk pastikan laksam tak melekat pada pinggan ketika kita nak gulung. Kalau nak tahu kaedahnya, ikuti perkongsian resipi ini.
LAKSAM (sukatan untuk 4 orang makan)
Bahan-bahan;
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
6 cawan air (3 air panas + 3 air biasa)
2 sudu besar minyak
Cara penyediaan;
- Satukan semua bahan di atas kacau sampai tak berketul.
- Kukus dengan pinggan ikea, saya letak 2 senduk adunan.
- Kukus sampai gelembung (3 minit). Bila angkat dah suam-suam baru gulung.
**guna pinggan plastik dan sapu sikit minyak supaya cantik serta tidak melekat.
Bahan kuah;
1 biji kelapa – ambil santan
*7 ekor ikan sardin rebus
*2 ulas bawang merah
1 inci lengkuas (ketuk)
Gula
Garam
1 keping asam keping
1 sudu teh lada hitam
Cara penyediaan;
- Blend bahan yang bertanda *. Masukkan dalam periuk bersama santan.
- Masukkan bahan-bahan lain yang di atas, kacau sampai mendidih..jangan tinggal nanti berketul.
- Kemudian perasakan dengan gula dan garam.
Bahan hiasan (hiris);
- Kacang panjang
- Timun
- Kobis
- Taugeh
- Bunga kantan
- Sambal cili
Kredit: Nor aida
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini.Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza.Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah. Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ atau terus scan QR Code pada poster.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Span Pandan Bersantan. Guna Sukatan Cawan, Gebu & Lembut Teksturnya
![Kek Span Pandan Bersantan. Guna Sukatan Cawan, Gebu & Lembut Teksturnya](https://cdn.majalahpama.my/2023/01/Gambar-Hiasan-2023-01-23T102226.162.jpg)
Tak tahu nak makan apa untuk minum petang bersama keluarga, selain buat cucur atau kuih, pilihan lagi mudah adalah dengan menyediakan kek. Salah satu kek yang boleh disediakan adalah kek span pandan.
Kek ini bukan saja orang tua yang suka tetapi anak-anak pun akan menggemarinya. Tak muak dan rasanya memang sedap. Dapat minum dengan air kopi atau teh tak cukup sekeping.
Kalau tak mahu rasa pandan, boleh buat perasa coklat atau vanila. Ikut pada citarasa masing-masing. Berikut antara perkongsian resepi Zura Zul untuk anda cuba.
Kek Span Pandan Santan
Bahan-bahan:
4 biji telur gred B
1 cawan tepung self raising
1 sb ovellete
1/3 cawan santan kotak
3/4 cawan gula kastor
1 sb serbuk pandan coconut
2 titis pewarna hijau
5 sudu minyak masak
Cara-cara:
– mix semua bahan kecuali minyak
– sis guna stand mixer.. speed max 6 – 7 minit
– masuk minyak kaup balik-balikkan bagi sebati
– loyang 8×8 sapu butter/marjerin.. kemudian alas dengan baking paper
– tuang adunan dalam loyang.. hentak-hentak seketika untuk buang angin.. bakar pada suhu 170’C 45 minit
– keluarkan terus kek dari loyang
– potong ikut suka
Kredit: Zura Zul
Anak belum lancar membaca? Belajar cara mudah nak ajar anak tanpa perlu rasa stres, daftar secara percuma di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-cepat-belajar/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Ayam Goreng Rangup Ala KFC, Berkeruping Cantik, Siap Coleslaw, Padu!
![Resipi Ayam Goreng Rangup Ala KFC, Berkeruping Cantik, Siap Coleslaw, Padu!](https://cdn.majalahpama.my/2021/09/Untitled-design-53.jpg)
Sesekali raikan anak dengan makanan kegemaran mereka, anak-anak pasti menghargainya. Apatah lagi bila meraikan anak dihari istimewa mereka seperti hari jadi dan sebagainya. Sebut sahaja KFC anak confirm melompat.
Hari jadi kali ini apa kata mama buat sendiri, tak perlu beli. Resipi perkongsian Ida Zaida ni memang superb!
Beli jiwa anak-anak hari ni dengan masakkn ayam ala kfc untuk hari jadi anak sulung, tu pun dah cukup seronok. Saya sertakan sekali resepi.
Ayam goreng ala kfc guna tepung bestari sahaja. Untuk ayamnya, saya ikut step by step mcamana yang tertulis di pek bungkusan tepung bestari. Dan saya ikut you tube.
Mula-mula potong dan bersihkan ayam macam biasa dan toskan ayam. Kemudian saya campurkan sedikit air ke dalam bekas yang saya letak 4-5 sudu besar tepung goreng bestari. Kacau sebati ye. Pastikan adunan tak cair ye, adunan kena pekat. Kemudian masukkan ayam dalam adunan. Gaul sebati, perap ayam selama 20-30 minit.
Selepas cukup masa perapan, panaskan minyak dalam periuk/kuali, minyak banyak ye sbb ayam goreng ni kalau nak dapatkan hasil yang memuaskan kena pastikan goreng dengan cara deep fry.
Sebelum goreng, saya gaulkan ayam perap tadi dalam tepung goreng bestari kering dulu, golek-golekkan ayam sehingga tepung bersalut agak tebal dan sempurna pada ayam.
Bila minyak dah cukup panas, terus goreng. Api jangn kuat ye, sederhana je. Takut nanti kalau api terlalu besar tepungnya dah cukup masak, tapi isi dalam ayam pulak yang tak masak.
Tak perlu balikkan banyak kali, kalau kerap balikkan takut tepung akan terlerai dari ayam. Maka tak jadi laa rupa ala-ala kfc gitu.
Kentang Putar & Kuah
Bahan2 ( 3 – 4 orang )
Untuk kentang:
6 biji kentang
2 sudu besar susu segar
garam secukup rasa
1 sudu teh lada sulah
Kentang dipotong kecil, nak lagi cepat potong dadu macam nak buat inti karipap.
Rebus dengan air separas kentang. Tambahkan garam.
Bila kentang dah empuk, masakkan sehingga air hampir kering, angkat, tos seketika dan terus dilecek/kisar dalam food processor hingga halus.
Masukkan susu dan lada sulah. Sesuaikan rasa dan sedia dihidang bersama kuahnya nanti.
Bahan kuah:
600ml air
1/4 cawan susu segar
1 kiub pati ayam
1/2 biji bawang besar holland – cincang halus
1 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar sos lea & perrins
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil serbuk lada putih
serbuk lada hitam kasar secukupnya
2 sudu kecil kicap pekat
Garam secukup rasa
Masak air dengan kiub pati ayam, masukkan ke dalam mangkuk. Ketepikan.
Cairkan mentega dan tumis bawang hingga bawang layu, seterusnya masukkan tepung gandum. Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.
Tuang air rebusan pati ayam tadi sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel. Kemudian tuangkan susu segar.
Masukkan sos lea & perrins dan sos tiram, juga kicap pekat (kicap untuk bagi warna). Masukkan juga serbuk lada hitam, serbuk lada putih dan garam, rasa dulu sebelum letak garam ye. Masaklah ikut pekat mana yang disukai.
____________________________________________________________
Coleslaw
Bahan:
1/2 biji kobis – potong dadu kecil
1/3 carrot – potong dadu kecil
1/8 bawang holland – potong dadu kecil
4-5 sudu besar mayonis
1 sudu besar gula pasir
5 sudu besar susu full cream ( kalau takde, boleh guna susu cair je)
3 sudu besar Buttermilk (kalau takde boleh gantikan dgn plain yogurt)
1 sudu kecil cuka
Sedikit garam
Kobis dan lobak merah potong dadu kecil. Ketepikan.
Dalam mangkuk yang lain, masukkan bawang, mayonis, gula pasir, susu, buttermilk, cuka dan garam. Kacau rata.
Satukan kobis, lobak merah dan bahan-bahan lain. Kacau sehingga sebati, sesuaikan rasa.
Nak lebih sedap, buat awal dan perap semalaman terlebih dahulu dalam peti sejuk.
Menarik: Risaunya Anak Suka Makan Manis Sampai Gigi Rosak, Ini Cara Ibu Ayah Nak Atasinya/
KELAS ONLINE BREASTFEEDING PERCUMA dengan daftar Pa&Ma BF VIP Eksklusif member! Hanya RM20 sahaja. Daftar https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/
Mama jom rileks jap, klik link NI!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI