Biskut Mazola adalah salah satu biskut yang popular bukan sahaja pada hari perayaan malah ada dijual sebagai kudap-kudapan. Mana tidaknya, nak buat biskut ni sangat mudah! Jom ikuti resipi yang dikongsi.
Resepi Biskut Mazola
Bahan-bahan:
Tepung gandum 1 kilo
Kacang tanah 300g
Gula 2 gelas
Minyak mazola / Minyak jagung 2 cawan (Tak kisah brand apa)
Soda bikarbonat 1 sudu besar
Kuning telur + pewarna kuning
Ads
Cara-caranya:
1. Goreng kacang tanah tanpa minyak, tunggu sejuk buang kulit dan blend kering smpai hancur
2. Blend kering gula
3. Sekalikan tepung gandum + kacang + gula + soda bikarbonat dan gaul rata.
4. Masuk minyak mazola dan gaul sampai jadi doh.
5. Tekap dengan acuan ( yang ni guna acuan tutup botol ja) dan sapu kuning telur.
6. Masuk oven bakar suhu 170°C msa lebih kurang 10 minit atau ikut jenis oven masing-masing.
Anak mana yang tak suka makan ayam goreng. Lagi-lagi ayam goreng dengan keruping rangup, sepinggan ayam goreng boleh licin dalam tempoh sekejap saja.
Resipi perkongsian Nrl Intan Syafinas ini lain macam keruping rangupnya. Jom cuba!
Resepi ayam goreng crunchy by syafinas, menggunakan Tepung Bestari Original sahaja.
Bahan utama
Ayam
Tepung Bestari Original (nak guna yang spicy pun boleh) ikut selera masing-masing
Minyak
Perap ayam dengan tepung bestari selama setengah jam. Kena fahamkan jangan la letak 1 plastik tepung nak perap tu, agak-agak ayam banyak mana, banyak tu la tepung nya. Bancuh dengan air.
Lagi lama ayam diperap lagi rasa juicy tau tapi kalau tak nak perap lama pun tak pe dalam 10 minit pun ok. Ikut pada kerajinan nak menunggu. Yang ni saya tak bancuh dengan telur sebab kalau letak telur minyak kan jadi cepat hitam. (jangan letak garam /perasa sebab tepung bestari ni dah cukup masin)
Tepung kering (menggunakan tepung bestari jugak) guna bekas yang besar sebab senang nak gaul ayam nanti.
Ambil ayam yang diperap tadi ke tepung kering dan gaul sama rata. Masa ni tekap ayam dengan tepung bagi tepung tu bersalut dengan ayam.
Ni lah kejadian ayam.
Ok yang ni sediakan bekas/mangkuk ikut pada korang la. Isi air dalam bekas (air sejuk @air paip terpulang )dan letak penapis. Masukkan ayam yang bersalut tepung tadi ke dalam dan remdam ayam, jangan lama sekejap je dalam 2 saat.
Angkat ayam direndam tadi dan toskan.
Lepas tu masukkan semula dalam tepung kering dan gaulkan (tepung kena banyak ye jangan sikit nanti tak jadi kerinting ayam). Lepas tu akan nampak hasil kerinting macam ni.
Goreng ayam ni saya pilih dalam periuk sebab kejadian ayam bila digoreng akan jadi cantik. Minyak kena banyak bila goreng ayam tu, tak ada la hangit tang bawah tu.
Ni lah hasilnya. Selamat mencuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Serawa durian ni boleh makan dengan macam- macam tau. Ada orang makan dengan pulut, ada juga makan dengan roti. Tapi lagi sedap kalau makan begitu sahaja. Boleh nikmati rasa manis durian dan gula melaka. Mesti makan bertambah lebih- lebih lagi kalau sejuk.
Pernah dengar serabai tak? Serabai ni pun sedap tau kalau dimakan dengan serawa durian. Serabai merupakan kuih tradisional yang popular di Malaysia tau. Kuih ini dimasak nipis seperti lempeng. Jom lihat resepi serawa durian dan serabai yang dikongsikan.
Resepi ini dikongsikan oleh Nor Aza di Kumpulan Facebook Masak Apa Hari Ni.
RESEPI SERAWA DURIAN DAN SERABAI
Assalammualaikum & Morninggg Awal pagi bersiaran harini. Monitor anak dara siap- siap nak pergi sekolah sebab ada Holiday Fun Programs. Macam biasa orang lain cuti, kita sekolah. Sekolah anak saya ni cutinya kurang dari sekolah biasa. Dah alang- alang tu boleh la menaip untuk yang minta resepi SERABAI & SERAWA DURIAN haritu. Apa- apa pun saya akhiri dengan SAMA-SAMA
SERABAI
Bahan- bahan:
– 2 cawan tepung beras – 1 cawan nasi sejuk* – 1 1/4 cawan air sejuk* – 3/4 cawan santan – 1/2 cawan air suam – 1sk yis – saya kurangkan – 2 sudu besar gula – 1 sudu kecil garam
Cara- cara:
1. Campurkan yis dan air suam. 2. Blend bahan bertanda * (nasi & air sejuk). 3. Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk. 4. Perap lebih kurang 2 jam. 5. Panaskan acuan dan letak minyak sedikit dan boleh tuangkan adunan. 6. Tutup permukaan acuan dan tunggu hingga masak.
SERAWA DURIAN
Bahan- bahan:
– Durian – saya suka leraikan isi dari bijinya. Letak sahaja beberapa ulas isi bersama biji. – Gula kabung dan gula putih – bahagia ni saya letak stok air gula yang saya ada. Klau tak ada stok, masakkan je gula tu dengan air. – Sagu putih- saya suka letak tiap kali nak masak bubur atau serawa. – Garam – Santan – Daun pandan
Cara- cara:
1. Letak gula, air dan daun pandan. Biar mendidih sedikit dan masukkan sagu yang telah dicuci. 2. Masak sekejap, kemudian masukkan santan, garam dan durian tadi. 3. Kacau- kacau kejap tengok tahap kepekatan yang suka, ikut citarasa sndiri. Biar mendidih dan tutup api. Siap.
Selain Nasi Arab, Nasi Ayam juga antara pilihan terbaik keluarga untuk juadah berbuka nanti. Anak-anak pun bukan main suka kalau mama sediakan nasi ayam. Tak gitu? Salah satu resipi nasi ayam paling ringkas dan mudah hendak disediakan ini mama wajib cuba. Paling membantu mama di dapur!
Resipi yang dikongsikan oleh Pn Amirah Husain ini memang mudah. Hasil nasinya yang berkilat juga buat kita sudah mula terasa-rasa akan kesedapannya. Jom sediakan buat anak-anak petang ini.
Assalamualaikum. Hari ni sis nak share resepi nasi ayam terlajak senang dan sedap.
Bahan-bahan untuk sup:
Untuk sekor ayam (dibelah 4 bahagian)
2 ulas bawang besar*
4 ulas bawang putih* (bahan yang brtanda * dipotong mayang)
2 inci halia*
4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga rawang dan bunga cengkih)
Sup bunjut
Kiub pati ayam
Bahan-bahan untuk perap ayam:
1 senduk kuah sup
Kicap manis (ikut uols nak manis macam mana)
1/2 senduk kicap pekat
1/2 senduk sos cili
Sedikit madu
Bahan-bahan untuk nasi:
Daun pandan (disimpul)
3sb marjerin yang sudah dicairkan
Kuah sup (ikut sukatan uolss masak nasi)
Bahan-bahan untuk kuah lada:
3 lada besar merah
10 cili padi merah (ikut pedas uols nak)
1 biji tomato
2 ulas bwg putih
Sedikit cuka
Mula-mula korang tumis semua bahan yang telah dipotong mayang dan 4 sekawan sampai naik bau.
Ok lepas tu korang letak la air banyak mana korang nak tapi bagi sis kene letak banyak la sebab korang akan guna kuah sup ni untuk masak nasi dan perap ayam. Ok.. lepas tu korang masuk laa ayam dan kiub pati ayam. Bila dah mendidih korang letak la garam dan pak aji. Pastikan masak sampai ayam empuk tau.
Ok sambil-sambil tunggu sup korang tu masak, korang buat la kuah lada pulak. Blender semua ok, masuk sekali cuka, gula dan garam.
Lepas tu masak balik, api slow je tau. Kacau sampai mendidih pastu tutup la.
Ok part ni bagi sis senang, setengah orang kalau nak masak nasi mesti kena tumis segala mak nenek tu kan. Ok kalau resepi sis, korang takyah susah-susah nak tumis dah. Korang basuh beras macam biasa, lepas tu korang tuang la marjerin yang dah dicairkan.
Ok lepas tu ambik kuah sup yang korang dah masak tadi masuk ke dalam periuk nasi korang tu. Pastikan ambik sikit minyak dalam kuah tu. Nanti nasi korang cantik tau, berkilat aje. Kuah tu ikut sukatan banyak mana korang masak nasi tau.
Ingat tu. Jangan lupa daun pandan, baru la wangi nasi uolss..tanak nasi macam biasa. Jangan gatal tangan nak tambah garam ke apa ke sebab masa uolss masak sup tu korang dah masukkan. So nasi dah cukup sedap dah.
Ok ni untuk perap ayam pulak. Masukkan kuah sup dan campur segala kicap dan sos yang sis tulis tadi termasuk madu.
Lepas tu korang golek-golek la ayam kat dalam bahan tadi. Jangan celup dengan tangan sebab lepas uolss goreng ayam tu, lebihan kuah tu untuk kuah kicap. Lepas ayam tu dah sebati dengan kuah kicap, korang letak dalam peti sat. Setengah jam pun dah ok, lepas tu goreng dengan api kuat.
Bila-bila korang goreng guna api kuat, ayam korang akan garing kat bahagian luar tapi juicy di dalam. Walaupun dah sejuk ayam tu tetap lembut. Bila ayam tu dah bertukar warna terus agkat. Gambar untuk kuah kicap sis lupa nak snap. Lebihan kuah perap ayam tu, korang masak balik lepas tu letak bancuhan tepung jagung. Bila mendidih dan pekat tutup api.