
Lebihan nasi jangan dibuang, sayang! Apakata mama papa buatkan anak-anak nugget nasi sendiri. Lebih sihat dengan tambahan sayur-sayur dan isi ayam di dalam adunan nugget. Kalau nak tahu cara penyediaan nugget nasi boleh ikuti artikel penuh dibawah.
Tengah hari ni buat homemade nugget nasi untuk anak.
RESEPI HOMEMADE NUGGET NASI
Bahan-bahan;
-Nasi(akak guna beras jepun, beras biasa pun boleh)
-Isi ayam
-Daun bawang(optional)carrot dan lain-lain
-Telur(untuk celup)
-Serbuk roti(salut)
Cara Penyediaan;
*Gaul nasi, isi ayam, sayuran
*Canai dan tekap dengan cetak kesukaan (lagi besar lagi baguslah) boleh sapu sedikit minyak dekat cetak dan permukaan nasi untuk tak bagi melekat
*Celup dalam telur*Salut dengan serbuk roti
*Lepas siap boleh frozenkan dulu sebelum goreng
Selamat mencuba!
#resepihani
Kredit: Hani NannyMAHN
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Biskut Banana Prune, Sesuai Untuk Bayi Gatal Gusi. Sangat Simple & Sedap!

Bayi yang usia 6 bulan ke atas, selain bagi makan bubur dan puri, sesekali boleh juga tukar selera anak dengan memberikan biskut yang sesuai. Bukan apa, untuk elakkan anak rasa bosan dengan menu yang sama.
Lagipun bayi dalam usia ni akan mula untuk tumbuh gigi dan mereka akan mengalami fasa gatal gusi di mana air liur pun akan meleleh. Jadi untuk elakkan anak rasa tak selesa boleh juga bagi biskut untuk anak gigit. Sekurang-kurangnya kenyang.
Selain beli biskut bayi yang ada di pasaran, ibu boleh juga buat sendiri. Mana tahu anak lebih suka dan ibu pun boleh olah ikut kesesuaian anak.
Perkongsian resipi dari Puan Nadiatul Fithrah caranya menyediakan banana prune cookies boleh mama cuba.
Banana prune cookies saya halalkan untuk share ye. Hi mommy. Just nak sharing homemade cookies untuk baby girl saya 7m++ nak beli tak sempat. Gigih la buat tadi hehe. Ni bahan yang saya guna.
Bahan-bahan:
1 biji pasang (nak rasa lebih lagi letak 2 biji)
4 ketul prune
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
7 scoop susu tepung (1/3cwn)
1/2 ketul unsalted butter (saya pakai anchor)
Cara membuatnya:
Prune + banana sy steam dulu. Mixer atau gaul butter + prune + banana.
Dah sebati masukkan susu tepung + tepung jagung dan sebatikan. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.
Gaul sehingga jadi doh dan tak melekat di tangan lepas tu boleh la buat bentuk yg kite suka.
Bakar dalam oven suhu 150c 30 minit. Ikut oven masing2 ye hehe.dah siap.
Surprisingly kakak dia yg 4 tahun pun suka.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Span Vanilla Dengan Buttercream, Buat Sendiri ‘Box Of Happiness’ Viral Untuk Anak, Semudah ABC!

Sepanjang musim PKP ini, permintaan ‘Box Of Happiness’ yang mana siap dijual dengan kek dan cream untuk dihias sendiri baik untuk kita yang dewasa mahupun kanak-kanak ini laris terjual. Mesti seronok anak-anak boleh hias kek sendiri kan?
Tak perlu beli, apa kata kita buat sendiri kek span vanila dan buttercream untuk anak-anak hias. Jom cuba resipi perkongsian Pn Noratiqah Nordin ini.
Resepi kek span vanila dan resepi buttercream. Sekarang tengah hot dengan kek deco sendiri kan. Diy kek. Ika nak share resepi kek span dan buttercream semudah ABC.
Bahan-bahan kek span vanila
300g margerin
300g gula kastor
6 biji telur
320g tepung naik sendiri
1 sudu besar esen vanila
250ml @ 1 cawan susu atau air
Masukkan gula dan margerin. Pukul hingga gebu putih.
Dah gebu. Masukkan telur satu persatu.
Masukkan esen vanila dan pukul lagi.
Masukkan tepung berselang selikan dengan susu/air.
Berselang seli dengan tepung hingga habis tepung dan susu.
Siap untuk di bakar. Lupa amik gambar yang dah di bakar. Suhu 150 dan bakar 45 min atau hingga masak.
Bahan-bahan buttercream
500g margerin pelangi
300g gula aising (diayak)
2 sudu besar esen vanila
Mix semua hingga gebu dan hingga tak ada tekstur gula aising.
Siap!
Menarik:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Modal Bawah RM10 Dapat 40 Biji Dumpling. Buat Sup Sedap, Nak Goreng Pun Boleh!

Dumpling antara makanan tradisi masyarakat Cina tetapi disukai ramai. Bukan saja berintikan sayur-sayuran semata-mata tetapi boleh diletakkan inti ayam atau udang atau apa saja ikut citarasa masing-masing.
Cuma yang selalu jadi masalah nak buat kulit dumpling agak leceh. Tetapi kini tak perlu dah nak risau sebab kulit frozen ni dah banyak dijual. Hanya perlu sediakan inti saja dah boleh boleh sediakan untuk dimakan bersama seisi keluarga.
Ada yang nak cuba resipi ni? Ini resipi yang disediakan oleh Wany Lifa di facebooknya. Bagi yang suka makan dengan sup disertakan resipi supnya sekali dan bagi yang suka goreng pun boleh buat.
Bestnya, modal nak sediakan bahan-bahan ni pun tak lah mahal. Bajet RM10 dah boleh dapat 40 biji dumpling.
Inti Dumpling
➡️ Isi ayam 300g (fillet dicincang)
➡️ Carrot (setengah batang sagat)
➡️ Bawang besar (1 biji cincang halus)
➡️ Bawang putih (4 ulas cincang halus)
➡️ Daun sup & Daun bawang (potong halus)
➡️ Serbuk lada sulah (2 sudu)
➡️ Minyak bijan (3 sudu)
➡️ Serbuk maggi cukup rasa (2 sudu)
➡️ Garam & gula (1 sudu kecil)
➡️ Dumpling pastry (Instant)
Campur semua bahan-bahan kecuali dumpling pastry. Gaul sebati & perap sekejap 10 minit.

Masuk inti dalam pastry then kelim pastry ikut kreativiti. Boleh try google @ tengok youtube cara lipat dumpling.

Takde mangkuk tingkat buluh macam mangkuk dimsum so susun kita dumpling kat atas pinggan letak dalam pengukus. Kalau direct letak atas pengukus nanti melekat. Da try buat gitu sebab tuh mai habaq awai2 . Jahanam 6 ketui dumpling. Rugi-rugi. Kukus dumpling selama 10 minit.
Da siap kukus boleh makan dengan sos kicap @ goreng dumpling
Sup dumpling
➡️ Bawang putih (6 ulas ketuk & cincang)
➡️ Halia (1 inci ketuk & cincang)
➡️ Minyak bijan (1 sudu kecil)
➡️ Serbuk lada sulah sikit
➡️ Kiub ayam maggi (half of cube)
➡️ Garam & gula
Tumis bawang putih & halia sampai naik bau. Letak 1 mangkuk air dalam periuk. Masuk bahan-bahan lain sampai mendidih.
Letak dumpling yang da siap kukus tadi tuh dalam periuk sekali. Biarkan 2-3 minit sekejap.
Then tabur sikit daun bawang.
Last sekali buat sos pakai sos thai campur sikit dengan daun ketumbar yang da cincang halus. Gaul sebati then boleh makan dengan sup.
Ada orang buat sos pakai kicap cair tapi lagi suka sos thai lagi padu rasanya.
Total costing :-
Fillet ayam 500g – RM5.20
Dumpling pastry – RM1.80
Carrot 6 batang – RM1.00
Daun sup & Daun bawang – RM1.00
Bahan yang lain da sedia ada kat rumah
Total = RM9.00 ✅
Kredit Resipi: Wany Lifa
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI