Jumeok-Bap atau korean rice ball antara makanan yang terkenal di Korean dan disukai segelintir rakyat Malaysia. Bagi yang suka menonton drama korea pasti kenal dengan makanan-makanan korea kan? Sekali sekala mama boleh cuba resipi baru supaya anak-anak pun tak jemu! Jadi apakata mama cuba resipi Jumeok-Bap, confirm anak-anak suka!

Try buat bebola nasik korea…. anak-anak cakap sedap. Inti saya letak crab stik, habis anak-anak makan… siap suruh buat lagi.

(Followers Pa&Ma jom rileks jap, klik link ni! https://bit.ly/3fRSN23)

Saya kongsi resipi sini kalau ada yang nak cuba😘😋👍

IKLAN

Jumeok-Bap (Korean Rice Ball). Rasa ala-ala sushi/kimbap. Senang. Sedap. Resepi ni guna 100% barang-barang Malaysia. Takde barang korea. Hehe. Nak buat sahur pun boleh. Guna nasi leftover je.

Jumeok-bap

Bahan-bahan:

IKLAN
  • 2 cawan nasi panas (kalau nasi dah sejuk, renjis-renjis sikit air kat permukaan nasi, then panaskan dalam rice cooker dalam 5 ke 10 minit)
  • 1/2 cawan mayonnaise
  • 1 sudu minyak bijan
  • Garam & serbuk perasa secukup rasa
  • 2 keping besar seaweed big bang (ramas hancur)
  • 2 sudu bijan sangai
  • Sosej yang digoreng dan dipotong kecil secukupnya (boleh ganti dengan nugget goreng/meatball/crabstick atau apa-apa yang digemari)

Cara penyediaan:

  • Gaul nasi dengan mayonnaise, minyak bijan, garam, serbuk perasa, seaweed hancur & bijan sangai. Gaul rata.
  • Ambil nasi tadi, kepal-kepal, buat lubang ditengah dan letakkan sosej. Kepalkan bulat-bulat.
  • Tabur sikit bijan. Done!

Makan dengan samyang ramen, pergh. Terbaik. #dapurfaafeefoo

IKLAN

Kredit: dapurfaafeefoo
Kredit : Hanim Desa

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Pa&Ma BF VIP Eksklusif mengalu-alukan ibu yang sedang hamil dan menyusu anak mendaftar sebagai peserta. Harga promosi pendaftaran peserta hanya RM20 sahaja. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/