Mengunyah sebiji epal atau meminum jusnya setiap hari sudah cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolesterol dalam badan. Manakala timun pula mampu menggantikan kehilangan air dari badan kerana timun mengandungi air.

Selain sayur, buah juga amat penting untuk tubuh badan. Sayur-sayuran dan buah-buahan haruslah diambil secara seimbang supaya anak-anak sentiasa kekal sihat dan bertenaga. Ikuti perkongsian dari Doktor Izaza;

Dah makan sayur kena lah minum air buah yang fresh, barulah seimbang dan sihat. Dah ramai sekarang yang rajin buat fresh fruits jus sendiri, sebab lebih murah dan lebih bersih

Kat luar pun dah banyak kiosk yang jual fresh fruit drinks. Lagi best sebab pakai cold press juicer, semua khasiat buah masih kekal

IKLAN

Dr Iza dapat ilham buat fresh juice ni dari anak-anak sebab kat rumah budak-budak ni kalau makan buah semua kulit buah dorang buang, padahal kulit buah tu lah yang banyak khasiat

Contoh kulit buah yang elok untuk anak-anak makan, adalah buah epal hijau, buah pear, buah plum, timun, anggur dan buah cherry

Untuk kekalkan khasiat buah-buah tu, baik kita buat fresh jus supaya bagi badan akan rasa lebih fresh, sihat dan boleh rasa kenyang

Bahan-bahan untuk minuman ni sangat simple, murah dan senang nak dapat. Boleh beli kat mana-mana super market atau pasar

Bahan-bahan 
2 biji epal hijau
1 biji timun Jepun
Separuh lemon (perahan jus lemon)
2 sudu besar madu

Kalau guna cold press juicer tak perlu tambah air, tapi kalau gunakan pengisar, kena tambah 2 cawan air suam. Lepas dikisar boleh tapis juice atau boleh terus diminum

Untuk anak-anak baik ditapis dan buang semua hampas, sebab budak-budak tak suka rasa hampas buah-buah, terutama kulit buah epal atau timun

InsyaAllah, jus ni bukan saje elok untuk kesihatan badan, tapi elok juga untuk gusi. Sebab ada Vitamin C untuk cegah gusi berdarah, lagi-lagi musim panas ni, boleh elak badan panas dan elak demam dan selsema

Sumber: Facebook Dr Izaza Mohd Zan