Hidangan pagi raya bagi masyarakat di sebelah selatan tanah air tidak lengkap rasanya tanpa hidangan kuah lodeh dan nasi impit yang terhidang di atas meja. Namun menyediakan kuah lodeh yang sedap dan penuh dengan rasa memerlukan langkah yang tepat untuk memasaknya.
Resipi ringkas tetapi terlebih sedap yang dikongsikan oleh thesistercookingproject ini memang awesome. Rupanya nak hasilkan kuah lodeh yang sedap ni ada langkahnya. Ini cara yang dikongsikan olehnya. Jom cuba!
Assalamualaikum, jom sistur share cara sistur buat kuah lodeh yang sedap. Sistur makan dengan nasi impit & sambal kacang express. Uolls nak makan dengan nasi & sambal tumis pun boleh tau.
Lumurkan tempe & tauhu dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng berasingan. Ketepikan.
Bahan Kisar:
1 bj Bawang Besar
2 ulas Bawang Putih
1 inci Halia
1/2 inci Lengkuas
1 1/2 bj Buah Keras
1 1/2sb Udang Kering Halus
(Kisar semua bahan di atas)
Ads
1 btg serai (ketuk-kalau nak kisar pun boleh)
1 1/2sk Serbuk Kunyit (kalau pakai kunyit hidup, kisar dengan bahan di atas)
Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar bersama serai dan serbuk kunyit sehingga naik bau dan pecah minyak
Hujung minggu pastinya menjadi hari paling bermakna buat anak-anak di rumah. Mana tidaknya, pagi-pagi lagi juadah hebat sudah tersedia hebat di atas meja. Semuanya air tangan ibu tercinta.
Apa kata cuti hujung minggu ini mama sediakan Potato Carrot Fritter ini untuk si comel kesayangan kita. Bukan bayi saja, malah seisi keluarga pun boleh tumpang sekaki. Resipi Potato Carrot Fritter versi baby yang dikongsikan oleh Farisha Sofea ini memang sedap dan berkhasiat. Malah rangup namun di dalamnya cukup lembut, sesuai untuk bayi. Jom cuba!
POTATO CARROT FRITTERS VERSI BABY
Bahan Bahan :
1 biji kentang diparut / dipotong jejari
1/2 biji lobak merah diparut / dipotong jejari
daun bawang
1 biji telur
4 sb tepung gandum tanpa bahan peluntur
3 sb tepung jagung non gmo
1/8 cawan susu segar
1 sb serbuk ayam / serbuk ikan bilis
Sedikit serbuk lada hitam
Minyak untuk menggoreng
Satukan ke semua bahan-bahan dan kacau sebati.
Panaskan minyak di dalam kuali, sudukan adunan dan leperkan.
Masak menggunakan api sederhana kecil sehingga garing kedua dua belah permukaan. Angkat dan toskan. Ulang proses sehingga selesai.
Untuk versi dewasa boleh tambahkan garam secukup rasa dan bolehlah dimakan bersama sos kegemaran .
Siap, sedia dihidang!
Jangan lupa saksikan Pa&Ma Journey Bersama SchAwaLara, setiap Rabu jam 9 malam di Astro Ria saluran 104/124 dan ulangannya setiap Ahad jam 9.30 pagi.
Raya akan menjelang tiba tak lama lagi pasti ramai ibu-ibu sedang berjuang menyiapkan kuih raya di rumah. Alang-alang mama sedang membakar kuih apa kata mama buatkan si kecil biskut rayanya sendiri. Yang penting tiada gula dan bahan pewarna seperti biskut raya orang dewasa.
Biskut raya ini juga boleh dijadikan kudapan si manja pada waktu petang. Bagi yang ingin pulang ke kampung, buat biskut raya ini sebagai stok untuk kudapan si manja agar si manja tak lapar mahupun bosan ketika berhari raya. Ikuti resipi perkongsian daripada Puan Nurul Liyana.
BISKUT ALIEN (12m+)
Harum semerbak satu umah bau wangi susu. Alfateh pun tak dan-dan duk tunjuk nak-nak tahu lah rupa alien tu menarik minat dia sekali bagi bila dah siap bakar dia duk gelak mengekek pulak
1. Masukkan bahan2 * dah freshmilk sedikit demi sedikit sehingga satu adunan
2. Bentukkan dan letakkan coklat chip
3. Bakar 170c selama 20 atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
BISKUT FLORENTINE (12m+)
Since alfateh suka kunyah-kunyah so ibu buatkan lah tapi takleh lah selalu sebab kekacang tu mahal
BISKUT FLORENTINE (12m+)
– tepung jagung
– Puri kurma
– almond
– kuaci putih
– kuaci hijau
– bijan putih
– bijan hitam
– kertas cupcake yang licin (ada lapisan plastik di dalam)
1. Bakar kekacang 5-7min sehingga sedikit kekuningan suhu 160c
2. Tunggu sehingga kacang sejuk
3. Masukkan bijan, puri kurma gaul kacang bersama kesemua tepung
4. Masukkan sesudu besar dalam bekas cup. Pastikan xterlalu nipis ataupun tebal
5. Bakar 15min suhu 160c. Semua oven xsama so kena rajin2 tengok untuk yang pertama, dah kekuningan boleh keluarkan dari oven
6. Biar sejuk dahulu & tekan bawah cup untuk tanggalkan. Cup boleh digunakan semula untuk round seterusnya.
Versi dewasa cara yang sama just tukar pada tepung florentine. Semudah abc!
1. Masukkan bahan * . Masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga boleh dikepal/ dibentuk
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Sapu kuning telur dan tabur kacang di atas adunan yang telah dibentuk
4. Bakar menggunakan api atas bawah bersuhu 170c selama 15min/ mengikut kesesuaian oven masing2
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan puri kurma & kacau sebati
2. Didalam bekas lain, pukul telur sehingga kembang
3. Masukkan bahan * sedikit demi sedikit sehingga sebati
4. Masukkan pula almond & gaul rata
5. Adunan lembik ya so hanya bentukkan menggunakan tangan
6. Bakar biskut tersebut
BISKUT SUSU (7m+)
5
Semudah abc, hanya menggunakan 2 bahan mummy mudah kan? Berlemak manis susu. Rangup diluar dan cair didalam nyumss-nyumss
1. Masukkan bahan2 * kemudian masukkan pula freshmilk dan gaul sehingga menjadi satu adunan. Uli sehingga adunan tidak melekat ditangan
2. Bakar pada suhu 180c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
1. Pukul butter sehingga kembang
2. Masukkan bahan2 lain kecuali tepung gandum dan gaul sehingga sebati
3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Adunan tidak terlalu cair & sedikit pekat ya
4. Cedok menggunakan sudu dan bakar 170c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
1. Gaul kesemua bahan kecuali ub
2. Gunakan kaedah double boil gaul2 tanpa henti sehingga terhasil coklat yang pekat, gaul laju2 kemudian masuk butter
3. Sekiranya terlalu pekat boleh tambah susu sehingga mummy-mummy berpuas hati dengan kepekatan coklat tersebut
4. Masukkan dalam piping bag & bentukkan mengikut citarasa
5. Sejukkan di freezer kemudian boleh diguna pakai untuk menu anak-anak mummy
1. Kupas kulit epal, kemudian blend sekali dengan 5biji kurma yang telah dibuang kulit & biji. Masukkan pula cheese & sedikit susu ya jika blender tidak bergerak
2. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing-masing
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing2
* cup pakai standard measuring cup ya
KEREPEK UBI MANIS
9
KEREPEK UBI MANIS
– ubi keledek
– air
– kapur
– minyak
1. Kupas kulit ubi & rendam dalam air nak bagi hilang hitam2 ubi
2. Sediakan bekas yang berisi air biasa & masukkan sedikit kapur untuk bagi kerepek rangup & kurang makan minyak
2. Sagat ubi menggunakan penyagat & masukkan didalam bekas air tadi
3. Panaskan minyak dengan api sederhana
4. Pastikan ubi sentiasa dikacau supaya tidak melekat antara satu sama lain
5. Apabila ubi kelihatan bertukar warna terus perlahankan api untuk mengelakkan ianya hangit
6. Angkat & toskan atas tisu serap minyak
1. Uli sebati kesemua bahan dengan air sehingga adunan tidak melekat ditangan. Boleh tambah tepung jagung if adunan masih melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 30min bersuhu 180c atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
* gelek nipis2 untuk hasil texture yang sedap rangup
1. Pukul butter dan susu. Kemudian masukkan bahan2 lain dan uli sehingga tidak melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 15min bersuhu 180c/sehingga masak
* resepi campak2 takde sukatan yang tepat
Sumber: Nurul Liyana
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Makanan yang bersalut coklat memang menjadi kegemaran anak-anak. Kuih raya yang bersalut coklat akan lebih cepat habis dan paling laris lah!
Kalau mama tak ada idea nak buat biskut raya untuk anak-anak, apakata mama cuba resipi paling mudah hanya guna 3 bahan sahaja iaitu Popia jejari nestum bersalut coklat. Yang ini confirm tak sedar masa makan, tahu-tahu dah habis. Jom ikuti resipi dibawah! Selamat mencuba.
Popia jejari nestum bersalut coklat 😍😍
Senang sangat-sangat,guna 3 bahan je tau..
Bahan-bahan;
*kulit popia
*nestum ori
*coklat jenama berys
Cara-caranya:
Gulung popia guna chopsticks. Gunting mengikut size yang sesuai. Celup dalam coklat dan kemudian celup dalam nestum. Sedia untuk dimakan.
Anak-anak suka sangat makan kudap-kudap ni, sebab ada coklat kann.. try la buat, makan depan tv tak sedar dah habis sebalang 😅 boleh buat raya sekali.. yang ni paling laris agaknya.
Kredit : Nur Rabiatul Fatien #mahn
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kisah benar seorang ibu tentang bagaimana karies botol menyebabkan semua gigi anaknya terpaksa dicabut melalui pembedahan. Ketahui punca, perjalanan emosi dan tips elak masalah sama.