Resipipizza guna nasi, tak perlu uli-uli doh, luar crispy, dalam lembut, sedap! Nasi yang tidak habis jangan dibuang. Boleh buat pizza. Pizza nasi ini luar crispy, dalam lembut. Sedap! Tak perlu nak uli-uli.
Selalunya nasi kalau tak habis kita akan buat nasi goreng. Kali ini, kita ubah pula olahan nasi yang tidak habis itu. Kita buat doh pizza. Tak adalah istilah membazir. Kita olah jadikan makanan.
Resipi Pizza Guna Nasi
Bahan-bahan:
Topping:
Isi ayam
Garam
Lada hitam
Tepung jagung
Minyak
Bawang holland
Tomato
Sos tomato
Keju Cheddar
Keju Mozarella
Pelbagai hadiah menarik menanti anda selain boleh berhimpun bersama ratusan ekor kucing Oyen comel di sini. Apa lagi daftar sekarang dan jadi sebahagian peserta kami.
Ramai yang mengeluh bayi sembelit apabila makan makanan pelengkap seperti puri. Adakah ia berpunca daripada kesilapan anda?
Puri ialah makanan yang dikisar halus yang diberikan apabila bayi diperkenalkan dengan makanan pelengkap seperti puri bijirin, ikan atau ayam, buah dan sayur-sayuran.
Menurut Nur Hidayanti Asma Alias, Pegawai Dietetik, Pusat Pengajian Pemakanan dan Dietetik, Fakulti Sains Kesihatan, UiTM Kampus Puncak Alam puri sering kali menjadi makanan yang dipilih para ibu sebagai sajian makanan pelengkap pertama si kecil apabila mencecah usia enam bulan ke atas. Ia dikategorikan seperti berikut;
Puri buah
Puri sayur
Puri puri buah/ sayur yang ditambah dengan bijirin
Puri puri buah/ sayur yang ditambah lauk sebagai sumber protein
Puri-puri yang dinyatakan di atas berbeza mengikut fungsi pada setiap kumpulan makanan tersebut. Sayur dan buah merupakan sumber utama serat tidak larut di dalam makanan. Serat yang terdapat di dalam makanan membantu melawaskan pembuangan air besar. Bijirin ialah karbohidrat yang membekalkan tenaga utama yang diperlukan untuk fungsi otak dan keperluan badan untuk menjalankan aktiviti harian manakala protein yang terkandung didalam lauk seperti ayam, ikan, daging atau telur terlibat dalam pertumbuhan dan pembaikan tisu badan.
PERKENALKAN MENGIKUT URUTAN
Makanan pelengkap perlu diperkenalkan kerana keperluan nutrien bayi akan meningkat seiring pertambahan usianya. Antara tanda-tanda bayi anda bersedia menerima makanan pelengkap ialah bayi mampu menegakkan kepala tanpa bantuan serta kawalan lidah yang boleh menolak makanan. Pada tahap ini, bayi telah mula menunjukkan minat dan memberi respon terhadap makanan. Makanan pelengkap perlu diperkenalkan secara berperingkat.
Urutan pengenalan jenis makanan dimulai dengan kumpulan bijirin seperti bubur nasi atau bijirin komersil dengan tambahan zat besi. Sayur, buah dan sumber protein diperkenalkan seterusnya mengikut urutan.
Makanan perlu diperkenalkan satu jenis sahaja pada satu masa untuk tempoh satu minggu bagi membolehkan bayi menerima makanan tersebut dan memudahkan anda mengenalpasti alahan makanan, jika ada.
TEKSTUR MAKANAN PELENGKAP
Tekstur makanan pelengkap bayi dimulakan dengan makanan yang dikisar halus atau dijadikan puri supaya teksturnya lembut dan sesuai dengan keupayaan awal motor bayi.
Apabila bayi mencapai usia tujuh bulan, makanan dilecek dan tekstur yang lebih kasar boleh diberikan untuk merangsang motor dan deria rasanya. Jangan hanya terus memberikan bayi puri dan bubur sepanjang masa. Semakin meningkat usia bayi, tekstur makanan perlu berubah kepada makanan dicincang halus dan seterusnya makanan harian yang dimakan ahli keluarga apabila berusia setahun ke atas.
CARA PENYEDIAAN PURI YANG BETUL ELAK BAYI SEMBELIT
Makanan puri haruslah diberikan secara keseluruhan tanpa menapis makanan tersebut terutamanya puri sayur dan buah-buahan yang mengandungi serat. Jika berlaku masalah sembelit, bayi mungkin kekurangan serat atau air atau kedua-duanya.
Cadangan pemakanan untuk mengelakkan bayi sembelit ialah dengan memberi makanan secara lengkap.Contohnya, cadangan makanan pada waktu makan tengahari; setengah hingga suku mangkuk birijin bersama dua sudu teh isi ikan dilenyek halus, tiga sudu teh puri bayam dan air. Manakala antara waktu makan utama, dua sudu besar puri buah boleh diberikan sebagai snek sihat.
BILA SUMBER PROTEIN HAIWAN BOLEH DIBERIKAN?
Sumber protein seperti ikan, ayam, daging atau gantian protein boleh diperkenalkan kepada bayi seawal usia enam bulan. Namun, lebih baik berikan satu jenis sahaja pada satu masa bagi memudahkan anda mengenalpasti alahan makanan, jika ada.
Anda juga digalakkan untuk memperkenalkan kuning telur dahulu ketika bayi berumur lapan bulan ke atas. Putih telur pula boleh diperkenalkan apabila bayi mencapai umur satu tahun bagi mengelak risiko alahan.
TIP UNTIK KOMBINASI PURI
Sebelum menyediakan puri yang menggabungkan dua jenis buah dan sayur atau bijirin dan lauk, anda perlu memastikan bayi telah diperkenalkan kepada buah dan sayur tersebut dan tiada masalah terhadap penerimaan kedua-dua jenis makanan tersebut.
BOLEHKAH MASUKKAN LEMAK DALAM BUBUR & PURI?
Ada ibu bapa yang memasukkan lemak seperti minyak zaitun atau mentega dalam penyediaan puri dan bubur kepada bayi. Pengambilan lemak yang mencukupi diperlukan untuk perkembangan normal untuk fungsi saraf, mata dan otak bayi.
Seawal usia enam bulan apabila bayi telah diperkenalkan dengan makanan pelengkap, kuantiti pengambilan lemak dan minyak yang dicadangkan ialah sebanyak satu sudu teh sehari bagi melengkapkan nutrien yang diperlukan untuk fungsi badan. Bagi bayi yang berusia di bawah 12 bulan, cadangan jenis minyak yang sesuai ialah minyak sayuran.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Hidangan ikan memang bagus untuk membantu perkembangan otak anak. Sebaiknya mula perkenalkan menu ikan seawal usia bayi iaitu bila masuk usia 8 bulan.
Bayi yang makan makanan mengandungi DHA tinggi terbukti mempunyai tahap kecerdasan yang lebih tinggi dibandingkan yang langsung tidak memakannya.
Jadi, jangan tunggu lama-lama ya ibu. Sebaik bayi masuk usia lapan bulan cepat-cepat sediakan menu ikan untuk hidangan bayi anda.
Tak ada idea nak masak menu ikan untuk si manja anda? Boleh ikut resipi yang dikongsi oleh ibu ini Puan Herny Hafiz yang mula memperkenalkan ikan kepada bayinya ketika berusia 10 bulan.
Senarai hidangan berasaskan ikan yang saya berikan pada anak (sesuai untuk 12 bulan ke atas)
Bahan-bahan:
(Untuk dua kali makan)
1/2 ketul ikan (jenahak atau siakap)
1/2 cawan kale
1/4 cawan kentang
Sedikit daun bawang 1-2 ulas bawang merah
1-2 ulas bawang putih
1 sudu teh minyak zaitun
2 biji tomato cery di belah dua
Sedikit daun ketumbar.
2 cawan air
Cara menyediakan:Masukkan semua dalam periuk dan rebus
* kalau nak tumis pun boleh
Fish Baby Curry
Fish baby curry
Bahan-bahan:
1 sudu teh rempah kari
1 ulas bawang putih
Sedikit bawang merah dihiris halus
Sedikit daun kari
1 – 2 batang bendi
Sedikit minyak kelapa atau minyak zaitun untuk menumis
2 auns santan
2 cawan air
1 asam keping
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak, tumis bawang dan masukkan rempah bersama air sedikit.
2. Apabila rempah kari dah pecah minyak, masukkan ikan, air, santan dan bendi. Tunggu sehingga semuanya lembut dan cukup rasa.
Sup Ikan
Sup ikan
Bahan-bahan:
1/2 ketul ikan (jenahak atau siakap)
Sedikit keledek
Sedikit lobak merah
Air limau nipis
Daun ketumbar
Bawang merah
Bawang putih
Lada hitam
Celery
Cara menyediakan:
Masukkan semua dalam periuk dan rebus
Singgang Ikan Dan Bendi
Singgah ikan bendi
Bahan-bahan:
1/2 ketul ikan (saya guna jenahak /siakap)
3 cm kunyit hidup dihiris nipis
Bawang besar
2 batang bendi
Cara menyediakan:
1. Rebuskan semua bersama dua cawan air.
Singgang Ikan
Singgang ikan
Bahan-bahan:
1/2 ketul ikan (saya gina jenahak /siakap)
3 cm kunyit hidup dihiris nipis
Bawang besar
2 batang bendi
Serai
Cara menyediakan:
1. Rebuskan semua bersama 2 cawan air.
Bukan sahaja ketika berpantang atau menyusukan bayi, penggunaan halba juga digalakkan pada waktu-waktu lain. Halba mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan secara semulajadi. Selain membantu memperbanyakkan penghasilan susu badan, halba juga digunakan untuk membuang angin dalam badan.
Biarpun penggunaan halba selalu dikaitkan dengan kaum ibu, ia sebenarnya boleh diamalkan oleh orang lelaki juga. Salah satu manfaatnya yang lain adalah membantu dalam proses mengurangkan ketagihan merokok. Farisha Sofea berkongsi dua resipi penyediaan air halba yang boleh diamalkan.
Ikuti perkongsian menarik ini.
Khasiat Air Halba
*Badan rasa segar & ringan
*Mencantikkan kulit
*Melancarkan haid
*Membantu menurunkan berat badan
*Melancarkan pengaliran darah dalam badan
*Baik untuk sistem penghadaman
*Menghilangkan kembung , sebu & senak
*Menguatkan jantung
*Menghilangkan lendir tekak
*Melegakan sakit kepala / migrain
*Membuang angin
*Menyembuhkan buasir
*Merangsang rahim
*Mengawal kencing manis
*Mengurangkan ketagihan merokok
*Kecergasan & kekuatan badan
*Memperbanyakkan susu ibu
*Menambah nafsu lelaki & wanita
*Menurunkan bacaan gula dalam darah
Cara-cara :
1. Rebus halba, halia dan serai bersama 3 cawan air sehingga mendidih.
2. Biar seketika sehingga sedikit suam. Kemudian tapiskan dan perahkan 1/2 biji lemon.
3. Kacau sebati.
4. Siap, sedia diminum
Cara Kedua
Bahan-bahan:
1 sk halba
1 cawan air
Cara -cara:
1. Rebuskan halba bersama 1 cawan air sehingga mendidih. Tapiskan.
2. Biarkan seketika sehingga sedikit suam, barulah diminum. Siap!
*Boleh juga ditambahkan madu atau pun lemon jika suka.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Tak mampu lagi berdiam, seorang wanita dipercayai ibu kepada pelajar yang terkorban selepas terjatuh dari bangunan sekolah di Papar, akhirnya bersuara di media sosial.Untuk...