
Pejam celik, pejam celik, kita dah nak sambut Hari Raya Aidiladha. Mungkin raya ni juga hanya di rumah saja tanpa boleh menziarahi sanak saudara. Walaupun tak dapat ke mana-mana, mood hidangkan makanan pada ahli keluarga tetap ada.
Kali ini, nak share resepi Semperit Klasik yang memang sedap sangat dan gerenti jadi. Yang pasti tip nak pastikan kelopak bunga semperit tu kekal cantik pun turut diberikan oleh pemilik resipi ini, Nur Masri.
Resepi Semperit klasik

Bahan-bahan:
1 ketul butter brand Tatura
1 cawan gula icing
1 biji kuning telur
2 cawan tepung kastard bird
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung ubi kayu
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanila@ creamy vanila
Ceri

Cara- cara:
1. Masukkan butter dan gula ke dalam mangkuk, kacau guna senduk kayu jangan sampai kembang. Kalau terlebih pukul biskut akan kembang , TAK cantik jadinya.
2. Masukkan kuning telur dan creamy vanila kacau sebati.

3. Masukkan tepung jagung, tepung ubi, kastard dan tepung gandum.
4.Uli untuk dapatkan doh yang lembut supaya senang tekan dalam acuan. Jika adunan keras lembutkan dengan butter di cairkan.

5. Tekan semperit dalam acuan samprit. Yang ni saya guna acuan pecah 17.
6. Letak ceri di atas biskut.
7. Jangan terus bakar, biarkan biskut selama 20-30 minit baru bakar, InsyaAllah kelopak bunga TAK akan kelepet @ jatuh selepas bakar.

8. Bakar samprit 70 c selama 20-25 minit, bergantung kepada oven masing-masing.
Selamat Mencuba
#BIKMM
#joinberkongsiresepimasakankuihmuih
Kredit: Nur Masri
Jom join Pa&Ma Gala Moms Reunion bersama selebriti yang juga penerima Anugerah Pa&Ma Gala Moms dan pakar pilihan dengan topik menarik untuk anda. Penyertaan adalah percuma dan terhad 50 orang. Boleh klik sini untuk pendaftaran https://toko.ideaktiv.com/product/pama-gala-moms-reunion/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!














Ikan bilis dan udang kering dibasuh dan dikeringkan.
Apabila dah kering, blend ikan bilis dan udang kering guna blender kering/tanpa air.
Masukkan gula dan 1 cawan air. Kena pandai sukat air dan gula, kalau tak nak manis, kurangkan gula dan air pulak jangan terlebih, nanti inti lambat mengering.
Apabila gula dah larut, masukkan serbuk cili dan bahan yang dah diblend tadi.
Kacau sehingga jadi kering atau jadi seperti serunding.
Saya biarkan inti semalaman untuk jadikan inti tu betul-betul kering dan berderai, supaya tak basah semasa proses pintal pada kulit popia nanti.
Untuk kulit, potong kulit seperti digambar secara memanjang dan simpankan dalam bekas yang mempunyai tuala basah. Ini kerana, kulit popia akan cepat kering dan koyak jika dibiarkan terkena angin dan susah untuk dipintal.
Lepastu, bolehlah korang santai-santai start memintal sambil tunggu waktu berbuka puasa..hehehe. Kalau dah semua ada kat umah, bolelah ramai-ramai tolong pintal sekali.
Selamat mencuba dan selamat berpuasa.
