
Ubah selera sebab tak mahu makan nasi dengan resipi mudah dan sihat seperti tortilla pun sedap juga. Sebenarnya kulit tortilla banyak dijual di pasaran tapi terasa nak buat sendiri. Rasa homemade dan tak rugi pun dibuat sebab boleh dibekukan. Bila terasa nak makan, defrost dan bakar. Kemudian, letaklah inti apa yang kita mahu.
Untuk anak-anak yang mungkin memilih makanan pun sesuai, bolehlah letakkan inti yang menjadi kegemaran mereka. Makan tortilla ni untuk sarapan sebenarnya sangat mengenyangkan. Katakan anak-anak lapar pada waktu malam, lebih baik makan tortilla ni dari nasi berlauk.
Ana Mohd via grup Facebook Masak Apa Hari berkongsi resipi untuk hasilkan kulit tortilla.
Assalamualaikum..siapa peminat tortilla kat sini? Boleh cuba buat kulit tortilla sndri..boleh frozen..nak makn defrost n bakar skjp je..mudah keje. Jimat pun jimat. Tu buat untuk bekal sarapan pagi suami..mudah nak mkn buat saiz comel².
Resepi :
2cwn tepung gandum
3sb minyak masak / minyak zaitun
3/4 sk baking powder
1/2 sk garam
3/4 cwn air panas (bukan 3@4 cawan ye tapi tiga per empat- separuh kemudian tmbah sikit lagi)
******Kalau nak buat garlic tortilla, 3sb minyak tu dipanaskn n tumis 2ulas bwg putih yg dicincng halus smpai naik bau (jgn hangit)..tutup api ,biarkn sejuk n baru cmpur dgn tepung dan brg lain.********
Masuk je semua..gaul²..agk dh suam, trus uli jd doh yg lembut. Kemudian tutup dgn kain lembap dlm 20min.
Pastu boleh bulat kecik² n canaikn..bakar atas pan. Kalau nak buat frozen, bakar skjp je. Kalau nak terus mkn, bakar sampai jadi mcm dlm gmbr…. Anggaran 1min both side.
Ok siap! Selamat mncuba.
Baca Juga:
[Buat Sendiri Portugese Toast Lagi Power, Manis Berlemak. Sedap Sungguh!]
[Guna ‘Air Fryer’ Buat Telur Separuh Masak. Punyalah Senang, Pasti Jadi!]
[Mudahnya Resipi American Breakfast Ini. Set Sausage & Set Hash Brown]
-Untuk inti ikut selera msg²..sy cuma perap dgn sos tiram/sos lada hitm dan grill. Letak salad, carrot, timun, tomato, bawang dan sos cili.
**Pastikn sayur² di tos smpai kering untuk elakkn cepat basi.
**Boleh juga isi ayam celup tepung/fillet ikan celup tepung. Terpulang. Tambah mayonis/cheese.
Baguslah resipi ni, boleh buat banyak-banyak dan simpan. Nak dibuat sebagai bekal anak ke sekolah pun mudah. Boleh pelbagaikan jenis inti untuk kelainan dan tak bosan. Resipi tortilla ini sangat mudah dan straight forward, mudah untuk ikut. Bolehlah cuba buat nanti!
Cara mudah nak latih anak suka solat, jom sertai Kem Solat 2023. Klik https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat-mega-bintang-kecil-2023/ untuk daftar
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Anak Confirm Suka Dengan Nugget Ayam Homemade Ala Tempura, Serius Sedap!

Bila nak cepat tapi tetap nak beri anak makan hingga kenyang, sandwich dan nugget selalu jadi pilihan kita untuk disediakan buat anak-anak. Pun begitu nak sediakan sandwich pun mengambil masa. Sudahnya menggoreng nugget segera adalah jalan paling pantas.
Keluarkan sahaja daripada peti ais, panaskan minyak dan goreng hingga garing. Siap!. Pun begitu nak membeli nugget bukanlah murah. Kalau mama kreatif dan suka nak cabar diri memasak, apa kata kita cuba hasilkan sendiri nugget untuk anak. Sihat dan jimat!
Jom tiru cara yang dikongsikan oleh Mazlina Muda ni. Nampak macam senang je nak buatnya. Jadikan hujung minggu ni paling bermakna buat anak-anak kita. Jom masak sama-sama.
ANAK ANAK KENYANG DAN HAPPY DENGAN NUGGET HOMEMADE PENUH KASIH SAYANG IBU
Ya Allah, kenyangnya perut ni. Baru siap kendurikan sepinggan dua pinggan nugget homemade versi ibu moden yang semua kerja nak cepat siap!
Sebenarnyaa dari tahun lepas lagi kononnya Eina nak try la buat nugget untuk 3 orang askar cilik kat umah ni. Walaupun first time buat okaylah, anak-anak kata sedap macam nugget tempura.
Nahh, Eina belanja sikit gambar kot ada yang nak try buat untuk anak anak.
Tada, ni bahan-bahan dia. Simple je. Biasa bahan ni memang selalu ada kat dapur umah kita kan. Eina tak pakai sukatan pun. Ubi kentang tu rebus dulu.
Campurkan semua dulu, biar mesra dan kisar. Nota: tepung gandum + tepung jagung biarkan dulu.
Ni dia! Lepas blender kasi lumat keluarkan dan letak dalam loyang atau apa saja yang sesuai la. Sayur tu tak semestinya masuk lobak je. Kalau korang nak letak daun sup pun okay je. Masa ni jangan lupa panaskan kukusan. Kukus dalam 15-20 minit.
Ni lepas dah siap kukus.
Lepas tu, rendam dalam telur sekejap dan celup je dengan tepung gandum dan tepung jagung tadi. Dah siap rendam boleh terus goreng. Goreng biar sampai warna badannya cemerlang keemasan ye.
Akhirnya siap dimakan! Korang trylah buat yer. Senang sangat.
Kredit: Mazlina Muda
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sosej Nasi Bersayur, Menu ‘Rare’ Untuk Anak Tak Makan Nasi, Kreatif!

Bukan hanya tidak makan nasi malah anak sekaligus tidak ambil sayur-sayuran dalam menu setiap hari. Selain menggoreng sayuran bagi menarik perhatian anak dan menyediakan snek dengan gabungan nasi, resipi yang satu ini penuh khasiat kedua-duanya. Hanya gabungkan sayur dan nasi putih dan kemudiannya digoreng garing.
Resipi rare yang dikongsikan oleh Resipi Rarra Sakura ini memang kreatif. Malah warna semulajadi dari sayur pastinya buat anak tertarik. Nak lebih rasa, tambahkan sedikit serbuk lada sulah sebagai perasa.
Hi mommies. Anak masih lagi tolak nasi tak? Kita geng la. Twins saya bukan tak suka nasi. Tapi bila nampak benda tu nasi sebutir-sebutir tu makanan dia. Dia mula geram. Dia punya main, suap sendiri sambil main. Sorang buat, kedua buat. Nasib mommy jenis cool , tak tukar hijau.
Jadi sebagai alternative, mommy akan tukar nasi jadi sesuatu. Sementara nak besar, sementara nak pandai suap nasi sendiri ni kena kreatif la. Tapi serius, bila tukar nasi jadi sesuatu, dia punya ekcited nak makan tu..bahagia sangat rasa. Tak kisah la buat apa pun, janji misi gemuk@ naik berat badan terlaksana dengan jayanya. Bukan senang nak tackle selera dua ketoi twins ni.
Begini caranya ye.
Sosej Nasi Bersayur
Nasi putih
Sayur blend kering (sayur tu boleh celur dulu)
Lada sulah sebagai perasa
Dalam gambar ada ikan dory. Jangan blend lak. Ikan tu interframe lak. Mommy sebenarnya nak masak sosej bersama dory grill celup tepung nanti.
Sediakan plastik putih biasa yang orang duk bungkus makanan tu, potong sisi dia dan bentang lebar macam dalam gambar. Ambil sedikit adunan. Bentukkan dan gulung memanjang macam bentuk sosej.
Ketatkan gulungan. Ketat pakai getah pun boleh. Kalau ada plastik aiskrim lagi senang. Kat rumah bendanya takder. Dah siap, boleh sejukkan sebentar dalam freezer. Sekejap je dalam 15-30 minit untuk firm bentuk je.
Boleh buka pembalut dan grill guna minyak sikit. Boleh la hidang bersama makanan yang lain. Ini hanya idea saya je. Kalau ada yang lebih baik, boleh gak kita kongsi bersama.
Adunan ni juga boleh buat nugget ye. Dah bentukkan macam nugget, celup je dengan telur dan grill je guna sedikit minyak.
Senangkan..teruskan berjuang ye moms untuk usahakan juga anak makan nasi.
Menarik:
Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini. Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza.
Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah.
Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ atau terus scan QR Code pada poster.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Kredit: Rarra Sakura
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Pelbagai Resipi Biskut Raya Untuk Bayi Yang Sedap Dan Mudah. Tiada Bahan Pewarna & Gula!

Raya akan menjelang tiba tak lama lagi pasti ramai ibu-ibu sedang berjuang menyiapkan kuih raya di rumah. Alang-alang mama sedang membakar kuih apa kata mama buatkan si kecil biskut rayanya sendiri. Yang penting tiada gula dan bahan pewarna seperti biskut raya orang dewasa.
Biskut raya ini juga boleh dijadikan kudapan si manja pada waktu petang. Bagi yang ingin pulang ke kampung, buat biskut raya ini sebagai stok untuk kudapan si manja agar si manja tak lapar mahupun bosan ketika berhari raya. Ikuti resipi perkongsian daripada Puan Nurul Liyana.
BISKUT ALIEN (12m+)
Harum semerbak satu umah bau wangi susu. Alfateh pun tak dan-dan duk tunjuk nak-nak tahu lah rupa alien tu menarik minat dia sekali bagi bila dah siap bakar dia duk gelak mengekek pulak
BISKUT ALIEN (12m+)
– 125g ub *
– 250g susu tepung *
– 200g tepung jagung *
– freshmilk
– coklat chip homemade
– panaskan oven 170c selama 10min
1. Masukkan bahan2 * dah freshmilk sedikit demi sedikit sehingga satu adunan
2. Bentukkan dan letakkan coklat chip
3. Bakar 170c selama 20 atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
BISKUT FLORENTINE (12m+)
Since alfateh suka kunyah-kunyah so ibu buatkan lah tapi takleh lah selalu sebab kekacang tu mahal
BISKUT FLORENTINE (12m+)
– tepung jagung
– Puri kurma
– almond
– kuaci putih
– kuaci hijau
– bijan putih
– bijan hitam
– kertas cupcake yang licin (ada lapisan plastik di dalam)
1. Bakar kekacang 5-7min sehingga sedikit kekuningan suhu 160c
2. Tunggu sehingga kacang sejuk
3. Masukkan bijan, puri kurma gaul kacang bersama kesemua tepung
4. Masukkan sesudu besar dalam bekas cup. Pastikan xterlalu nipis ataupun tebal
5. Bakar 15min suhu 160c. Semua oven xsama so kena rajin2 tengok untuk yang pertama, dah kekuningan boleh keluarkan dari oven
6. Biar sejuk dahulu & tekan bawah cup untuk tanggalkan. Cup boleh digunakan semula untuk round seterusnya.
Versi dewasa cara yang sama just tukar pada tepung florentine. Semudah abc!
BISKUT MAZOLA (10m)
BISKUT MAZOLA (10m)
– 1cup kacang tanah kisar *
– 1 1/2cup unbleached flour *
– 1/2cup puri kurma *
– 3/4cup+- minyak mazola
– kuning telur
panaskan oven 170c selama 5min
1. Masukkan bahan * . Masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga boleh dikepal/ dibentuk
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Sapu kuning telur dan tabur kacang di atas adunan yang telah dibentuk
4. Bakar menggunakan api atas bawah bersuhu 170c selama 15min/ mengikut kesesuaian oven masing2
BABY CHOCO ALMOND COOKIES (12m+)
BABY CHOCO ALMOND COOKIES (12m+)
– 150g unsalted butter
– 150g puri kurma
– 200g unbleached flour *
– 20g unsweetened cocoa powder *
– 1biji telur *
– 1sk soda bikarbonat *
– 1sk esen vanilla *
– 50g almond
panaskan oven suhu 180c selamat 10min dahulu
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan puri kurma & kacau sebati
2. Didalam bekas lain, pukul telur sehingga kembang
3. Masukkan bahan * sedikit demi sedikit sehingga sebati
4. Masukkan pula almond & gaul rata
5. Adunan lembik ya so hanya bentukkan menggunakan tangan
6. Bakar biskut tersebut
BISKUT SUSU (7m+)

Semudah abc, hanya menggunakan 2 bahan mummy mudah kan? Berlemak manis susu. Rangup diluar dan cair didalam nyumss-nyumss
BISKUT SUSU (7m+)
– 1cup tepung jagung *
– 1cup susu tepung *
– susu tepung yang dibancuh/ freshmilk
– panaskan oven suhu 180c selama 10min
1. Masukkan bahan2 * kemudian masukkan pula freshmilk dan gaul sehingga menjadi satu adunan. Uli sehingga adunan tidak melekat ditangan
2. Bakar pada suhu 180c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
ALMOND CHOCO CHIP (12m+)
ALMOND CHOCO CHIP (12m+)
– 150g unsalted butter
– 20g unsweetened cocoa powder
– 2sb puri kurma
– 5sb coklat chip homemade
– 5sb almond
– 1scoop susu tepung
– 1biji telur
– 3/4cup+- unbleached flour
panaskan oven 170c selama 5min
1. Pukul butter sehingga kembang
2. Masukkan bahan2 lain kecuali tepung gandum dan gaul sehingga sebati
3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Adunan tidak terlalu cair & sedikit pekat ya
4. Cedok menggunakan sudu dan bakar 170c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
HOMEMADE CHOCOLATE CHIP
– 1sb serbuk coklat
– 1/2sb tepung jagung
– 1/2cup susu tepung/ freshmilk
– 1sb puri kurma
– 1sb unsalted butter
1. Gaul kesemua bahan kecuali ub
2. Gunakan kaedah double boil gaul2 tanpa henti sehingga terhasil coklat yang pekat, gaul laju2 kemudian masuk butter
3. Sekiranya terlalu pekat boleh tambah susu sehingga mummy-mummy berpuas hati dengan kepekatan coklat tersebut
4. Masukkan dalam piping bag & bentukkan mengikut citarasa
5. Sejukkan di freezer kemudian boleh diguna pakai untuk menu anak-anak mummy
APPLE BABY COOKIES (8m)
APPLE BABY COOKIES (8m)
– 250g unsalted butter
– 5biji kurma (nak manis lebihkan)
– 2 1/4cup unbleached flour
– 2 1/4cup tepung jagung
– 3/4 puri epal (blend sekali dengan kurma tadi)
– 1sk cheese
– susu (optional)
panaskan oven 10min bersuhu 180c
1. Kupas kulit epal, kemudian blend sekali dengan 5biji kurma yang telah dibuang kulit & biji. Masukkan pula cheese & sedikit susu ya jika blender tidak bergerak
2. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing-masing
DRAGON FRUIT BABY COOKIES (7m+)
DRAGON FRUIT BABY COOKIES (7m+)
– 250g unsalted butter
– 5biji kurma (nak manis lebihkan)
– 2 1/4cup unbleached flour
– 2 1/4cup tepung jagung
– 3/4 puri naga + 5biji kurma blend sekali)
panaskan oven 10min bersuhu 180c
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing2
* cup pakai standard measuring cup ya
KEREPEK UBI MANIS

KEREPEK UBI MANIS
– ubi keledek
– air
– kapur
– minyak
1. Kupas kulit ubi & rendam dalam air nak bagi hilang hitam2 ubi
2. Sediakan bekas yang berisi air biasa & masukkan sedikit kapur untuk bagi kerepek rangup & kurang makan minyak
2. Sagat ubi menggunakan penyagat & masukkan didalam bekas air tadi
3. Panaskan minyak dengan api sederhana
4. Pastikan ubi sentiasa dikacau supaya tidak melekat antara satu sama lain
5. Apabila ubi kelihatan bertukar warna terus perlahankan api untuk mengelakkan ianya hangit
6. Angkat & toskan atas tisu serap minyak
SWEETY COOKIES
SWEETY COOKIES
– 1cup tepung wholemeal
– 5sb tepung jagung
– 50g unsalted butter
– 2sb minyak masak
– 3scoop susu tepung
– 1sb puri kurma
– 1sb cheese
panaskan oven selama 10min bersuhu 180c
1. Uli sebati kesemua bahan dengan air sehingga adunan tidak melekat ditangan. Boleh tambah tepung jagung if adunan masih melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 30min bersuhu 180c atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
* gelek nipis2 untuk hasil texture yang sedap rangup
GERMAN COOKIES
Resepi simple 4 bahan
– unbleached flour
– Tepung ubi kentang
– unsalted butter
– susu tepung
1. Pukul butter dan susu. Kemudian masukkan bahan2 lain dan uli sehingga tidak melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 15min bersuhu 180c/sehingga masak
* resepi campak2 takde sukatan yang tepat
Sumber: Nurul Liyana
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI