Kita asyik pening memikirkan supplement apa yang boleh menguatkan sistem imun anak. Malahan kita sanggup berhabis ratusan ringgit untuk perbelanjaan supplement anak-anak tanpa kita sedar sebenarnya kita boleh mendapatkanya melalui bahan semulajadi yang terdapat di rumah sendiri.

Puan Intan Nornie Sheika telah berkongsi tips ringkas dapur yang patut dimanfaatkan oleh semua ibu-ibu dalam menguatkan sistem imun badan terutama di kalangan anak kecil.

Tips ringkas dapur.

Bawang putih, kunyit dan halia. Semua ini ada di dapur kita ?

Bahan wajib.

01. Dalam bawang putih ada ‘alinase’.

Berfungsi untuk anti-bakteria untuk menguatkan sistem imun tubuh.

Buktinya ? Semasa perang di zaman dahulu, tentera negara terbabit yang cedera dirawat menggunakan bawang putih yang dilarutkan dalam minyak sapu. Dikenali sebagai ‘garlic oil’ juga.

02. Dalam kunyit hidup ada ‘curcumin’.

IKLAN

Berfungsi untuk anti-bakteria dan antiviral untuk membantu tubuh melawan penyakit.

Di setiap pemakanan buruh atau pekerja am zaman dahulu (yang membuat kerja berat), sentiasa di campurkan kunyit hidup. Tujuaannya supaya pekerja tadi ‘tahan lasak’ dan tidak mudah jatuh sakit akibat persekitaran dan beban kerja berat.

03. Dalam halia ada ‘zingibain’.

Berfungsi sebagai enzim yang membantu melancarkan penghadaman.

Buktinya ? Kembung perut atau sebu, minum secawan air halia suam. Lega bukan ?

IKLAN

Tips untuk mendapatkan enzim-enzim di atas

Bawang putih

Anda tidak akan dapat optimum ‘allinese’ dari bawang putih jika tidak dibiarkan bahagian yang telah dikupas kulit, diketuk atau dipotong. Biarkan seketika untuk ‘alinase’ dikeluarkan. Baru masukkan dalam masakan. Dan sebaiknya gunakan bawang putih di hujung masakan untuk memelihara zatnya.

Kunyit Hidup

Curcumin akan dirembeskan dengan optimum apabila direnehkan. Jadi masak kunyit hidup ya untuk dapatkan lebih khasiat ‘curcumin’.

Halia

Perlu dihiris halus dan dimasak/direndam lama dalam air panas. ‘Zangibain’ dalam halia akan merembes dalam medium larutan yang suam/panas.

IKLAN

Amalkan ya petua dan tips di atas. Untuk dapatkan lebih khasiat masakan.

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

WEBINAR AKU TAK TAKUT BERANAK

Sertai Webinar keibubapaan terbesar dianjurkan tahun ini. Pastikan anda bersama kami untuk bersama-sama mendapat ilmu dan peluang memenangi pelbagai hadiah.

Webinar PERCUMA ini membariskan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

🔸 27 JUN 2021
🔸 8.00 PAGI – 10.00 MALAM
🔸 Secara virtual di platfotm ZOOM

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone 📱

Jom jadi peserta terawal!

✍🏻 Daftar sebagai peserta di:
https://bit.ly/3yT61Ex

Jom daftar sekarang untuk berpeluang menang hadiah cabutan bertuah!_