Ramai yang tertanya-tanya bagaimana nak hasilkan Burn Cheese Cake yang sedap, berlemak dan cukup rasa. Kalau tersilap adunan tak rasa cheese kan? 

Kalau anda nak hasilkan Burn Cheese Cake ala kedai ternama anda boleh ikuti resipi yang dikongsi oleh ibu ini. Selamat mecuba!

Kali ke berapa buat Burn Cheese Cake ni pun tak tau lah. Tapi kalini rasa dia luar biasa, saya lebihkan susu. Biasa guna 125 ml, kalini buh 225ml. Moist sangat. Anak-anak cakap macam kat SR lah ummi. Tambah kalini buat oreo crust. Memang sedap dengan cheesenya yang lembut, oreo crust yang garing. Rangup-rangup gitu. Selamat mencuba!

Bahan-bahan Oreo Crust;

-Biskut oreo hancur (agak-agak sendiri. Saya beli yang memang dah hancur)
-3 sudu butter cairkan

Cara Penyediaan;

Campurkan oreo hancur tadi dalam butter yang dah cair. Gaul sebati. Masukkan dalam loyang. Tekan-tekan dengan senduk & ratakan dalam loyang.

Bahan-bahan Cheese Cake;

250 grm Cream Cheese
225 ml Susu Dutch Lady Full Cream
2 Biji Telur
3/4 Cawan Gula
2 Sudu makan Tepung Gandum
1 Penutup Esen Vanilla

Cara penyediaan;

Masukkan semua bahan-bahan dalam blender. Blend anggaran semua bahan dah sebati. Masukkan dalam loyang yang dah disediakn dengan Oreo Crust tadi. Bakar dalam AF suhu 180•c/30 minit. Nak lagi burn tambah masa ikut suka.

Lepas masak nampak macam lembik sikit. Jangan potong dulu. Sejukkan dulu dalam peti sejuk semalaman (sy buat malam). Esoknya potong elok kejadiannya. Macam dalam gambar.

IKLAN

Kredit: Ieda Tazwida Mohd Bahrum‎ via Resipi Air Fryer

Anak susah nak makan memang masalah yang sering dihadapi ibu pa. Kesukaran ini kadangkala menyebabkan kebuntuan. Apa kata mama papa cuti tip daripada juruterapi ini.

Bila anak susah untuk makan, mama papa tentu runsing anak tidak mendapat keperluan nutrisi yang cukup untuk tumbesaran. Dalam kes tertentu, si manja terlalu bergantung kepada susu.

Sedangkan bila anak sudah berusia dua tahun, makanan pelengkap amat mustahak untuk menampung permintaan proses perkembangan fizikal seperti perkembangan otak, saraf, otot, gigi dan sebagainya.

Perkongsian daripada Puan Nor Fikrah, seorang Juruterapi Fizikal telah berkongsi menerusi posting Facebook beliau mengenai solusi masalah ini.

 

#1 KURANGKAN PEMBERIAN SUSU

Sekiranya anak anda bergantung dengan formula milk,sila kurangkan pemberian susu formula.

Lengkapkan pemakanan anak anda dengan 3 kali makanan berat (nasi,sayur,protien) dan 2 kali makanan snek sihat seperti :

  • Buah segar yang dipotong.
  • Buah-buahan kering: aprikot, kurma, prun
  • Kekacang : Badam, walnut dan lain-lain.

Bila dah lengkap complete and snack meal, barulah boleh nak bagi susu pada anak.

Bukan bagi susu dulu lepas tu baru bagi makanan berat. Memang anak tidak akan makan nasi lepas menyusu. Sebab anak dah kenyang kerana minum susu.

#2 HENTIKAN BERI MAKANAN TINGGI LEMAK, GARAM & GULA

Berhenti berikan makanan tinggi lemak,garam,gula-gula ,kek, coklat, ais krim, kentang goreng, roti, biskut dan air birkabonat (no junk and fast food).

Bila anak disaji dengan makanan yang masin manis dan berlemak macam ni, taste bud anak kecil akan lebih memilih untuk makan benda macam ni,dan akan menentang keras dengan rasa sayur yang sedikit pahit.

#3 TERAP AMALAN MAKAN SIHAT

Terapkan amalan makan secara sihat di antara kanak-kanak seperti :

  1. Makan pada waktu yang ditetapkan
  2. Hidangan pelbagai sayur pada setiap waktu makan
  3. Gantikan snek dengan buah-buahan.
  4. Haramkan pemberian air manis dan berwarna
  5. HARAMKAN gajet pada waktu makan.

Ramai parents yang bagi gajet masa waktu makan,dengan alasan anak taknak duduk diam di meja makan, which it so wrong.

Pada waktu makan, masa ni kita perlu berinteraksi dengan anak, tanya dia makan sayur warna apa, ikan warna apa, nasi warna apa dan lain-lain. Masa makan adalah masa emas untuk hasilkan komunikasi dua hala.

#4 MOHON IBU BAPA BERSABAR 

Sekiranya anak masih meronta nak menyusu dengan botol, mohon ibu bapa sabar dan keep promote anak makan dengan makanan, sebab nak berubah ni tak mudah,bila ada proses perubahan,Insya Allah akan ada progress yang lebih baik.

Offer healthy meal. Take it or leave it.

Jangan gatal-gatal nak offer susu botol.

Suap je nasi,sayur dan ikan. Nak tak nak, anak tu akan makan juga. Sebab dia dah kelaparan.

Hati mak pak kena kental. Jangan kalah dengan tangisan stimulasi anak-anak tu.

Last but not least. Don’t let children rule the roost.

Sumber: Puan Nur Fikrah