Tiap hari masak gulai pun bosan juga. Kadang tu sampai ibu pun dah tak ada idea nak masak. Tapi tetap juga kena sediakan menu atas meja untuk hidangan ahli keluarga.
Kadang lauk yang simple pun sebenarnya dah boleh membuka selera. Tak perlu nak beriya memasak dua atau tiga jenis lauk, asalkan kena selera, nasi satu periuk tu kejap licin.
Kali ni anda boleh cuba resipi simple yang dah viral. Resipi sambal bilis bunga kantan ni memang terbaik. Makan dengan nasi panas-panas, yang tak menambah makan pun akan bertambah. Tak percaya cuba buat.
Hanya dua bahan utama iaitu ikan bilis dan bunga kantan, boleh jadi lauk pembuka selera untuk seisi keluarga.
Resipi yang dikongsikan oleh Norizan Silawati Mohd Yusof boleh anda cuba buat. Jangan salahkan sesiapa ya kalau makan nasi bertambah lepas ni.
Resipi Sambal Bilis Bunga Kantan
-Bunga kantan rincih halus seeloknya guna yang kembang mekar tu.
– Saya guna satu kuntum mekar + 3 kuntum biasa tu.. (Ada banyak bolehlah letak lebih ikut citarasa)
– Ikan bilis digoreng ketepikan bagi sejuk
– Masak sambal macam buat sambal biasa tu. Dah kering sikit masukkan bunga kantan masak sampai layu dan garing.
– Tutup api dan biarkan sambal dah tak panas baru gaulkan ikan bilis yang dah goreng tadi.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Marble Raya Gebu, Guna Sukatan Cawan, Senangnya!
Masuk hari ke 20 Ramadan, pasti resipi kek sudah siap tersedia untuk dicuba pada hari raya nanti. Jangan bazirkan waktu dan tenaga dengan mencuba pelbagai kek yang sukar. Hidangkan sahaja kek mudah homemade yang sedap dan menjimatkan masa.
Salah satu kek wajib ada yang pastinya buat anak-anak tak duduk diam sambil menunggu pastinya kek marble. Apa lagi kala mencuba resipi cikgu Azlina Ina, pasti menjadi. Sedap dan enak!
Bahan-bahan:
(Guna 1 jenis cawan je nak sukat, tak kisah cawan apa pun tetap jadi)
2 cawan majerin (korang guna majerin je baru rasa macam mak-mak dulu dia punye rasa)
1 cawan gula halus ni bergantung pada korang la kalau suka manis tambah
2 sk esen vanila
3 sb susu pekat
6 biji telur gred A atau B
Bahan Tepung:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sk baking powder
3 sb serbuk koko
Coklat emolco
Pukul sampai kembang elok.
Ok masuk kan telur sebiji-sebiji. Selangkan beberapa saat time masukkan telur, jangan masukkan sekali ok.
Ok matikan mixer kemudian kita tambahkan tepung gandum, tepung jagung dan baking powder. Ayak awal-awal masuk slow-slow sambil kaup balik.
Cantik adunan dia bila dah siap.
Bahagi dua. Satu bahagian letak serbuk koko dan kacau kan. Nak letak emolco coklat sikit pun boleh kalau suka colour coklat tu gelap sikit.
Ok la mula memarble. Isi dalam loyang 8 yang dah di lapik baking paper. Sampai penuh loyang korang tu berselang-selang gitu.
Sampai habis ya. Bakar suhu 180 masa 50 minit jangan lupa 20 minit terakhir slow kan api dia 170 atau kalau ada jenis api atas bawah, masa ni slow kan api atas dia ya sampai masak.
Bila cucuk lidi dah tak lekat maka masak la marble raya kita. Gebu kan. Terbalik kan kejap kat redai dan siap untuk di hidangkan.
Halah-halah keknya walau guna marjerin timbang zaman dulu tetap rasa sedap. Bahan pun mudah dan senang nak buat.
Baca: Tak Keluar Rumah Pun Ibu Risau Kesihatan Anak, Ini Apa Yang Boleh Di Buat
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Hanya Guna Bahan Di Dapur, No Salt No Sugar! 10 Resipi Snek Sihat Untuk Bayi
Buntu mama memikirkan resipi untuk si manja lagi-lagi resipi kuih muih ataupun kudap-kudapan. Jangan risau, di sini disertakan 10 resipi kudap-kudapan bayi yang hanya menggunakan bahan di dapur sahaja.
Di sini mami ingin berkongsi antara menu kudap-kudap eshan yg mami sediakan hanya dgn menggunakan bahan² yg ada di dapur. tak perlu pun bahan mahal atau bahan organik, tapi inshaallah masih mampu utk menyediakan menu best, sihat dan berkhasiat utk anak dan paling penting still NO SALT NO SUGAR
PENGAT JAGUNG KELEDEK BERSAGU
– 1 cawan jagung
– 1 cawan keledek oren
– 1 genggam sagu kecil
– 1 genggam kismis
– 3 sudu puree kurma
– daun pandan
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 kotak susu fernleaf full cream (any brand pun boleh, santan juga boleh)
– didihkan air di dalam periuk.
– apabila air tlh mendidih, masukkan jagung dan juga keledek. masak sehingga lembut.
– apabila telah lembut, masukkan kismis dan sagu kecil sehingga sagu masak iaitu berubah
warna jernih.
– kemudian, masukkan cream cheese tatura dan puree kurma.
– last sekali, tuangkan susu fernleaf full cream dan boleh padamkan api.
SAGU GULA MELAKA VERSI BABY
– sagu kecil
– puree buah naga (tak letak takpa. mami saja nak bagi colour sagu rendang tu menarik)
– air secukupnya
– daun pandan
– puree kurma
– fresh milk @ susu formula @ santan @ ebm
– mula² basuh sagu dan rendam dlm stgh jam (nak cepat masak masa merebus).
kemudian, rebuskan bersama puree buah naga sehingga warna sagu berubah jernih
– apabila sejuk, masukkan dlm peti sejuk utk dibekukan.
– utk air gula pula, mami guna air, puree kurma, dan juga daun pandan. rebus
kesemuanya.
– bila telah beku, bolehla diambil, tuangkan air gula dan curah fresh milk. siap!
PUDING ROTI BERSOS ALA KASTARD
BAHAN PUDING ROTI
– 5 keping roti
– unsalted butter
– 1 cawan fresh milk *
– 1 biji telur *
– 1 sudu teh esen vanila *
– 2 sudu puree kurma *
– kismis sbg hiasan
mula² blendkan bahan² bertanda *. kemudian, sapukan ub ke atas loyang dn juga roti. koyak² roti dan susun di dlm loyang. tuangkan bahan blend dan tekan² sedikit agar menyerap ke dalam roti. bakar dgn suhu 160 selama 20mnt atau sehingga kekuningan. nak kukus pun boleh.
BAHAN KUAH ALA KASTARD
– 1 cawan puree mangga
– 1 sudu tepung jagung
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 cawan fresh milk
– 1 sudu puree kurma
masak kesemua bahan sehingga sebati kecuali tepung jagung. bila telah kelihatan sebati, tuangkan tepung sedikit² dan kacau sehingga menjadi sedikit pekat. matikan api.
FRUIT ICE CREAM
– 3 sudu plain yogurt (mami guna brand farm fresh)
– 1 kotak susu fernleaf full cream
– 3 sudu puree kurma
– buah naga (pilihan masing²)
– satukan kesemua bahan² di dalam bekas.
– kemudian, masukkan ke dalam mould ais krim.
– bekukan di dalam fridge semalaman.
– apabila telah beku, sedia utk dimakan.
p/s: sukatan bahan ini boleh menjadi 5 batang homemade aiskrim.
FRIED CHEESY POTATO BALLS WITH DATES
-kentang
-tepung gandum unbleached
-puree kurma (pekat)
-cheese stick
– mula² steam @ rebuskan kentang sehingga betul² lembut. kemudian, lenyekkan kentang
sehingga hancur.
– kemudian, tambahkan tepung gandum unbleached sedikit demi sedikit sehingga adunan
tidak melekat dan boleh dibentukkan.
– utk mengelakkan adunan melekat di tangan, sapukan nipis tepung di tangan dan ambil
adunan tersebut barulah dilenyek2 di tapak tangan.
– masukkan puree kurma dan cheese. kemudian katupkan semula dan bulat2kan adunan
kentang tersebut.
– gorengkan dengan minyak penuh sehingga kekuningan.
CHEESY MINI PUMPKIN STICK
-1½ cawan labu (kukus)
-2 sudu puree kurma
-3 sudu tepung jagung
-tepung gandum unbleached (agak² sehingga doh tak melekat)
-3 sudu cream cheese tatura
satukan kesemua bahan dan gaul sebati. kemudian bentukkan mengikut kreativiti masing².
p/s : kena sesuaikan kuantiti tepung ya sebab kadang tekstur labu steam atau puree kurma juga mempengaruhi kejadian doh tersebut.
DONAT LABU
– 1 cawan puree labu
– 1 sudu teh yis
– 1 sudu ovallet
– 2 sudu fresh milk
– 1 sudu minyak masak
– 1 sudu puree kurma
– tepung gandum unbleached
– satukan kesemua bahan kecuali tepung dan gaul² sehingga sebati.
– apabila telah sebati, masukkan tepung sesudu demi sesudu dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
– setelah itu, bentukkan donat mengikut kreativiti masing².
– tips sy, utk elakkan doh melekat di tangan ketika membentuk donat, lapiskan tepung gandum sedikit di jari2. jangan guna minyak ya sebab minyak dia berlawanan dgn sifat yis, so nanti adunan akan kembang lambat.
– setelah itu, biarkan seketika sehingga donat naik cantik.
– apabila telah naik, bolehlah digoreng seperti biasa. dan jika ada baki dan ingiN difrozenkan, gorengkan seketika barulah disimpan.
PASTA EGG MUFFIN
bahan A
-pasta rebus
bahan B
-bebawangs
-isi ayam
-carrot
-cauliflower
-tomato
-cendawan
-cream cheese tatura
-tumiskan bebawangs dgn menggunakan minyak masak sehingga kekuningan. masukkn isi ayam dan diikuti sayur² lain mengikut urutan (yg lambat masak masukkan dahulu). last sekali masukkan cream cheese tatura dan padamkan api.
bahan C
-telur
-satukan kesemua bahan A,B dan C. make sure jumlah telur itu boleh menenggelamkan kesemua bahan ya.
-setelah itu masukkn ke dalam muffin tray yg telah dioles dgn unsalted butter.
-bakar dgn suhu 180 selama 25mnit. siap!
CHICKEN RICE BALLS
-isi ayam
-carrot
-sawi pakchoy
-bebawangs
-kentang
-cream cheese tatura
-nasi
-unsalted butter
mula² rebuskan kentang. setelah empuk, lenyek² dsn ketepikan. dalam kuali, tumiskan bebawangs dgn menggunakan unsalted butter sehingga naik bau. setelah itu masukkan isi ayam dan carrot yg telah dicincang kecil.
apabila telah masak, masukkan pula sawi pakchoy dan cream cheese dan tutupkan api. tuangkn kentang lenyek, nasi dan tumisan ayam dlm bekas lain. gaul² sehingga sebati. kemudian bentukkannya bulat² atau mebgikut kreativiti ibu². cara saya, saya akan masukkan di dalam chiller sebelum menggoreng agar ketulan rice ball kukuh dan tidak berderai ketika digoreng.
30minit sudah memadai ya. boleh digoreng menggunakan salutan telur, bancuhan tepung atau tanpa disalut apa². jika tidak mahu menggorengnya juga boleh sbb bahan² telah masak semuanya.
boleh juga jika ingin difrozenkan. golekkan rice ball di atas tpung gandum secara nipis dan gorengkan seketika, dan boleh frozen spt biasa.
CHEESY DORY STUFFED BAKED POTATO
-kentang (direbus)
-ikan dori (boleh juga guna ayam dan daging)
-unsalted butter
-bawang putih (tumbuk)
-halia (tumbuk)
-carrot
-daun sup
-cream cheese tatura
-cheese stick
-Mula² rebuskan kentang sehingga empuk. angkat dan apabila telah suam², keluarkan isi kentang tengah seperti dlm gmbar di bawah.
-Kemudian, dlm kuali, tumiskan bawang putih dan halia dgn menggunakan unsalted butter. setelah naik bau,masukkan pula carrot dan kacau² lagi. apabila carrot mulai masak, masukkan pula ikan dori dan kacau² sebati. apabila telah masak, boleh taburkan daun sup dan masukkan cream cheese tatura. gaul² rata dan matikan api.
– Ambil isi kentang yg telah dikeluarkan tadi dan masukkan di dalam tumisan ikan dori. gaul2 sebati lagi. setelah itu, sudukan ia ke dalam kentang yg tlh dikeluarkan isinya tadi. tekan² sedikit agar isi tersebut agak padat.
-Setelah siap, taburkan cheese di atasnya. (saya hanya menggunakan cheese stick yg dikerat2 sendiri).
-Bakar dengan menggunakan suhu 180 selama 20minit atau sehingga cheese meleleh dan kentang agak kekuningan.
Sumber: Eyra Nissa
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Sarang Semut Tanpa Perap. Ini Tipnya Nak Dapat Tekstur Cantik, Mudah Sangat!
Kek sarang semut atau lebih dikenali sebagai kek gula hangus antara kek lejen yang digemari oleh semua peringkat umur tak kira orang dewasa atau anak-anak. Teksturnya yang kenyal dan lembut serta rasanya tak manis sangat memang sesuai untuk hidangan seisi keluarga.
Cuma yang jadi masalahnya, kek ini ramai yang tak mahu buat kerana nak dapat lubang yang cantik itu susah. Ada resepi yang perlu perap untuk dapat lubang tersebut apabila dipotong tapi bila buat tetap tak cantik.
Bagi ibu yang nak cuba resepi kek gula hangus ini, boleh cuba guna resepi Qaseh Aisyah Linda. Resepi ni tak perlu nak perap pun. Cepat dan mudah!
ARTIKEL MENARIK [Ayam Goreng Lebih Sedap Campur 3 Bahan Ini. Garing Di Luar Juicy Dalamnya!]
[Rahsia Telur Dadar Crispy Macam Kat Kedai, Tambah Bahan Ni Je. Confirm Jadi!]
Resepi Kek sarang semut (Tanpa perap)
Bahan A
Adunan tepung
1 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
2 sk soda bikarbonat
Ayak kesemua bahan-bahan diatas
Bahan B
4 biji telur (saya guna gred A)
1/2 cawan susu pekat
1 sudu kecil Esen vanila
Telur dipukul manja-manja saja kemudian masukkan susu pekat kedalam adunan telur tadi Dan pukul manja2 kemudian masukkan Esen vanila.
Satukan bahan-bahan A Dan B gaul sehingga sebati. Ketepikan.
Bahan C
Caramel
1 cawan gula pasir
1 cawan air
1/2 cawan butter/ margerin
Masukkan gula ke dalam periuk masak sehingga mencair keperangan, kena sentiasa kacau Dan api sederhana jangan sampai hangit.
Kemudian masukkan air, proses ni kena hati-hati ye sebab panas. Masukkan butter/marjerin kacau rata sehingga semua larut.
Proses seterusnya, masukkan caramel yang panas tadi ke dalam adunan tepung tadi. Kena masukkan panas-panas ye. Kacau sehingga adunan semua sebati.
Oles loyang dengan marjerin, tuang adunan tadi ke dalam loyang..saya guna loyang saiz 5. Panaskan oven dalam 15 minit, kemudian bakar pada suhu 160.
Selamat 1 jam api atas bawah atau sehingga masak. Suhu mengikut oven masing-masing ye. Setiap oven tak sama ye.
First time buat guna resepi ni menjadi alhamdulillah.
Kredit: Qaseh Aisyah Linda
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI