Ada yang teringin sambal bilis garing. Jika anda salah seorang peminatnya, boleh cuba buat sendiri. Caranya sangat mudah. Bila dah tau langkah penyediaannya tak perlu nak beli lagi.

Biasanya sebotol sambal bilis garing ni, harganya dalam RM10 hingga RM15 tengok pada kuantiti. Sambal bilis garing/kering ni memang sangat sedap. Kalau makan dengan nasi panas begitu sahaja pun dah cukup berselera.

Jom tengok resipi dikongsikan oleh Puan Siti Zubaidah Hassan

Sambal Garing Pedas Homemade

Bahan-bahan:

– Cili kering yang pedas (cuci, tos dan goreng dengan minyak. Jangan lama sebab cepat garing) dan blend kering dengan sedikit garam (guna garam halus )

– Ikan bilis (goreng garing )

IKLAN

– Bawang merah (goreng garing)

– Bawang putih (goreng garing)

Cara-cara:

– Panaskan sedikit minyak (2,3 sudu makan) guna api kecil.

IKLAN

– Masukkan semua bahan kacau biar sebati, tunggu sejuk boleh simpan dalam bekas. Siapppp

– Makan dengan bubur pun sedap.

Boleh cuba buat dan akak halalkan resipi ini.

IKLAN

Kredit: Siti Zubaidah Hassan

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.

Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.

So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu? Just daftar je kat sini https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aku-tak-takut-beranak/

FREE je tau Webinar ni!!