Jika nak dibandingkan zaman kita dulu dengan zaman anak-anak sekarang, jauh sangat berbeza. Dulu keluar main pagi, balik petang pun, ibu ayah tak risau. Namun sekarang, anak bermain depan rumah tanpa pengawasan pun, ibu bapa dah bimbang apatah lagi nak bagi kebebasan keluar dengan kawan.

Jika nak keluar bermain mesti ada ibu bapa. Oleh yang demikian, kebanyakan anak sekarang lebih pandai bab gajet kerana masa banyak dihabiskan dalam rumah.

Disebabkan itu, penyanyi tersohor negara Datuk Seri Siti Nurhaliza membawa dua orang cahaya matanya, Siti Aafiyah dan Muhammad Afwa pergi ke Taman KLCC sebagai usaha untuk menghargai alam.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Siti Nurhaliza Tarudin (@ctdk)

Menurutnya, dia mahukan anak-anaknya lasak sepertinya yang berjiwa anak kampung.

“Saya anak kampung yang biasa bergelumang dengan alam. Mandi sungai, panjat pokok, kutip siput sedut di sungai, masuk hutan, bermain di padang rumput, teman datuk menoreh getah, bercucuk tanam, masuk lumpur, masuk longkan tangkap berudu dan lain-lain.

IKLAN

“Katalah apa aktiviti anak kampung (selain bersawah), semua saya lakukan. Sebab tu saya sangat hargai alam.

“Saya juga ingin anak saya lasak seperti saya. Hari ni saya mengajak Afwa dan Aafiyah bergambar di Taman KLCC. Nak mereka rasa nikmat dan indahnya menghargai alam.

“Marilah kita sama-sama hargai bumi, tempat tinggal kita. Jagalah bumi kita yang satu ni, cuma satu. Ciptaan Allah yang maha besar. Alhamdulillah,” tulisnya di dalam satu hantaran Instagram bersempena Hari Alam Sekitar sedua.

Dalam hantaran terbabit, Siti berkongsi beberapa keping foto berbaring bersama anak-anaknya di atas rumput taman sambil bergembira. Sementara itu di ruangan komen, ramai wargamaya menumpukan perhatian pada kecomelan wajah Afwa yang menangis ketika fotonya diambil.

IKLAN

Sehingga kini, perkongsian tersebut telah menerima lebih 54,000 tanda suka daripada pengikutnya.

“Hahahah Afwa dah tahap pasrah dah..”

“Afwa kena buli, so cute! ❤️😂..”

IKLAN

“Hahaha sian Afwa kena paksa cium dengan kakak dan ibu..”

“Penyek pipi Afwa..”

Kredit: IG ctdk; Gempak

Nak buat persiapan kehadiran ‘orang baru’ kena reaady mental dan fizikal. Jom kumpul ilmu di Bengkel Pa&Ma To Be: Belajar Sampai Terer!

Hanya RM20, ada banyak hadiah istimewa. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/belajar-sampai-terror/