Apabila buat pertama kalinya, bayi membuka mata dan memandang ke arah anda, ia adalah momen yang terindah dalam hidup anda. Sesungguhnya penglihatan bayi memerlukan tempoh masa untuk berkembang dengan sempurna. Dengan memahami perkembangan penglihatan bayi dapat membantu anak anda memiliki penglihatan yang baik.

Artikel Menarik: [Isteri Malu Keluar Angin Dari Faraj. Suami Jangan Fikir Perkara Ini Lucu]

Memang benar anak anda sudah boleh melihat sejak dilahirkan, tetapi penglihatannya agak kabur pada mulanya. Penglihatannya akan beransur-ansur baik sepanjang tahun pertamanya. Menjelang usia bayi anda setahun, penglihatannya akan hampir sebaik penglihatan anda.

Artikel Menarik: [Ada Lendir Jernih Pada Faraj, Tandanya Sedang Subur Dan ‘Ready’ Untuk Hamil]

Ikuti Bagaimana Penglihatan Bayi Baru Lahir Berkembang:

  1. JARAK PENGLIHATAN

Seawal Lahir Selalu ‘Main Mata’ Dengan Bayi, Buat Dia Cepat Cam Ibu Ayahnya

IKLAN

Dalam bulan pertamanya, bayi anda boleh memfokus hanya sejauh kira-kira 20 hingga 30sm. Ini hanya cukup jauh untuk mengenal wajah orang yang mendukungnya. Jika anda memeluknya dengan rapat, dia akan melihat serta mengenal wajah dan ekspresi anda mengasyikkan.

2. KEDUA-DUA MATA BOLEH FOKUS

Seawal Lahir Selalu ‘Main Mata’ Dengan Bayi, Buat Dia Cepat Cam Ibu Ayahnya

Bayi yang berusia satu atau dua bulan mulai memfokus kedua-dua matanya. Ia dapat dilihat apabila anda boleh bermain mata ke mata dengan mendekatkan muka anda ke mukanya dan menggerakkan kepala anda dari sisi ke sisi dengan perlahan-lahan. Cara ini selalunya membuatkan mata bayi anda merenung lama mata anda

IKLAN

3. HITAM PUTIH WARNA IDEAL

Menurut Dr. Sears dalam artikelnya Visual Stimulation Tips for the Newborn Months, menjelaskan bahawa bayi yang baru lahir, retina matanya hanya mampu mengesan warna yang sangat kontras seperti gelap dan terang atau hitam dan putih.

Bukannya warna biru atau merah jambu. Hitam dan putih adalah warna yang tepat dianjurkan untuk menjadi pilihan bagi bayi yang baru lahir hingga usia tiga bulan.

Seawal Lahir Selalu ‘Main Mata’ Dengan Bayi, Buat Dia Cepat Cam Ibu AyahnyaDapatkan mainan berwarna hitam dan putih atau yang mempunyai warna kontras untuk menarik perhatiannya.Dengan ini, anda telah memberi rangsangan yang tepat bagi penglihatan anak anda, sekali gus boleh mempercepat pertumbuhan dan perkembangan otak bayi anda.

IKLAN

 

4. WARNA-WARNI

Seawal Lahir Selalu ‘Main Mata’ Dengan Bayi, Buat Dia Cepat Cam Ibu Ayahnya

Setelah bayi berusia enam hingga lapan bulan. Ia adalah waktu yang sesuai untuk memperkenalkan warna-warni yang memang disuka oleh bayi. Warna-warna terang ini boleh terdapat pada objek mainan, buku-buku anak, dan meja serta kerusi. Meskipun stimulasi warna harus tetap diberikan, jangan lupa bahwa itu semua seharusnya tidak berlebihan.

https://www.youtube.com/watch?v=plJjf6hUIiM&t=4s

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI