Meskipun berasal dari Korea Selatan namun selebriti media sosial, Maryam Youranae, isteri kepada Ryzal Ibrahim mahu membesarkan anaknya Rina, sebagai anak Melayu di negara ini.

Pun begitu kata Maryam, biarpu memilih untuk mendedahkan Rina dengan dunia kemelayuan namun dia tidak mahu Rina terkebelakang dan langsung tidak tahu akan darah Korea yang mengalir dalam tubuhnya.

“Saya nak dia membesar sebagai Melayu sebab dia lahir di Malaysia dan dia memang orang sinilah. Kalau budaya Korea, sekurang-kurangnya dia tahulah.

“Tahu pasal sedikit sejarah, cukuplah. Tapi saya memang nak dia lebih menjadi Melayu,” katanya berkongsi menerusi Harian Metro.

“Sebab Dia Memang Orang Sini” Maryam Mahu Besarkan Anak Ikut Budaya Melayu!

Buat permulaan ini kata Maryam, dia dan suami sebolehnya cuba mendedahkan anak sulung mereka dengan dua bahasa ini serentak.

IKLAN

Malah selesa bertutur bahasa itu dalam berkomunikasi dengan anaknya kerana ia lebih efektif kepada anaknya.

“Sebab Dia Memang Orang Sini” Maryam Mahu Besarkan Anak Ikut Budaya Melayu!

“Saya cakap Melayu dan Korea juga dengan dia. Tapi kebanyakan masa saya akan cakap Korea sebab bila cakap bahasa ibunda sendiri, saya dapat ekspresikan sayang itu dengan lebih lagi.

“Kalau cakap Inggeris atau bahasa Melayu, rasa tak sampai sangat,” katanya.

IKLAN

Bercerita mengenai hidup baru dan kepopularitinya di negara ini, akui Maryam dia percaya pada jodoh dan rezeki yang ditetapkan oleh Allah.

“Sebab Dia Memang Orang Sini” Maryam Mahu Besarkan Anak Ikut Budaya Melayu!

“Saya cuma penjual roti sebelum ini dan bila jumpa Ryzal, dia yang mengajar saya buat ‘content’.

“Saya yang selalu minta Ryzal bawa saya ke Malaysia. Bawa saya keluar dari kesusahan hidup saya (di Korea) dan dia buat.

IKLAN

“Sudah memang jodoh kami, jadi kami saling melengkapi sesama sendiri. Kami jadi popular pun sebab rezeki dan ada bakat,” katanya.

Menarik:  Sesetengah Orang Berkira-Kira Nak Beranak & Mengandung, Neelofa PU Haris Mahu Anak Ramai!

“Sebab Dia Memang Orang Sini” Maryam Mahu Besarkan Anak Ikut Budaya Melayu!

Wow! Bestnya mommies dapat me-time dengan bff di Muzium Negara. Ada sharing dari pakar, games menarik dan hadiah lumayan untuk dimenangi. Jom, daftar sekarang di SINI https://toko.ideaktiv.com/product/mummy-me-time/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI