Setiap tahun tarikh 16 Mei, tarikh keramat bagi semua guru-guru. Walaupun setiap hari dianggap hari guru, ketibaan bulan Mei seolah-olah ada makna bagi mereka. Bukan mengharapkan hadiah dari anak murid tetapi cukup sekadar ucapan dari anak-anak murid.

Bagaimanapun, keterujaan setiap murid untuk memberikan hadiah sesuatu yang istimewa. Ia bukan paksaan tetapi dari hati suci anak-anak. Bagi yang berkemampuan mungkin tiada masalah namun untuk murid tak berkemampuan pasti terdetik di hati mereka untuk berikan sesuatu dan raikan bersama sebagai menghargai jasa guru.

Perkongsian Tiktok atas akaun zsickseeksix ini sangat menyentuh hati. Disebalik pelbagai hadiah yang diterima, ada sesuatu yang menarik perhatian. Dibungkus dalam plastik merah bila dibuka terdapat sebekas nasi goreng telur .

“Simple tapi sangat bermakna bagi aku. Terima kasih anak muridku,” tulisnya.
Tiada kad ucapan mahupun riben sebagai hiasan, hadiah yang diberikan kepada guru tersebut cukup ringkas tetapi bermakna.

@zsickseeksix Terima Kasih 🖤 #selamathariguru2022 #fyp #tiktokmalaysia #tiktokmalaysia🇲🇾 ♬ Menghitung Hari (Piano Version) – Gaius Yeong

Menerusi video berdurasi 19 saat, guru tersebut mengeluarkan sebuah bekas kecil yang mengandungi nasi goreng bersalut telur.

IKLAN

“Bila nampak nasi goreng tu, tiba-tiba rasa sebak. Betapa berusahanya mak dia bangun packing makanan untuk cikgu, hadiah daripada anak dia.

Perkongsian tersebut tular dan rata-rata warganet juga berasa sebak dan memahi kesungguhan ibu murid tersebut yang tetap memberi hadiah walaupun tidak berkemampuan.

Di ruangan komen, ramai yang meluahkan rasa sayu melihat kesungguhan anak murid dan keluarganya semata-mata untuk meraikan guru.

IKLAN

Pemberian ini dibuat dari hati yang ikhlas dengan membayangkan pelajar berkenaan dibesarkan dari keluarga yang bukan senang.

“Keikhlasan itu penting.”

“Allahu… sungguh kadang-kadang kita tak sangka pemberian yang sebegini sangat dalam isi tersiratnya.” Sebolehnya si ibu tetap nak anak dia ada sesuatu.”

“Semoga adik tu berjaya nanti…walaupun sekadar nasi goreng…dia nak juga bagi hadiah untuk cikgu dia…dia sayang cikgunya..sedih rasa.”

IKLAN

Kredit: TikTok zsickseeksix

Ketahui fungsi carseat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up! Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!