Jika sebelum ini anak sentiasa bersama ibu dan ayah sejak kecil. Kali ini si kecil yang kita tatang bagai minyak yang penuh bakal melangkah ke alam persekolahan. Ibu mana yang tidak sayu hati berpisah seketika.

Tambah lagi bila si kecil pula menangis ketika dihantar ke sekolah. Tambah menyentuh hati ibu bila mana anak kecil tidak mahu ke sekolah malah menangis meronta-ronta di hadapan sekolah.

Sebelum Anak Ke Tadika, Mak Ayah Latih Minda Anak Dulu, Baru Betul-Betul Bersedia!

Situasi sebegini pastinya meninggalkan momen yang begitu mendalam buat ibu dan anak itu sendiri. Adalah lebih baik kita memberi ruang untuk anak lebih bersedih ke sekolah.

Bagaimana hendak pastikan anak betul-betul bersedia? Ibu dan bapalah yang memainkan peranan penting agar anak betul-betul bersedia untuk melalui pengalaman yang baru.

Berikut adalah beberapa tip untuk membantu melatih anak agar lebih bersedia menghadapi pengalaman baru di pusat asuhan dan tadika:

Sebelum Anak Ke Tadika, Mak Ayah Latih Minda Anak Dulu, Baru Betul-Betul Bersedia!

Perkenalkan konsep ‘rakan baru’

Anak mana yang tidak gemar bergaul dan berkawan. Lebih-lebih lagi kawan baru. Ajarkan pada anak perihal konsep kawan baru ini dan beritahu pada mereka tentang keseronokkan bermain bersama rakan-rakan.  Sebagai permulaan anda boleh mencubanya bersama rakan-rakan terdekat atau anak kawan-kawan yang sebaya usianya. Cara ini buat anak mampu bergaul dengan baik.

Kongsi cerita indah dengan rakan

Ceritakan akan keseronokkan bila bermain bersama rakan-rakan dan guru di sekolah. Malah aktiviti serta permainan yang begitu menghiburkan berbanding hanya bermain di rumah bersama ibu. Lama kelamaan anak akan mula tertarik malah begitu teruja untuk bersama rakan.

IKLAN

Hadiah kecil ke sekolah

Memberi ganjaran atau menghadiahkan barangan mengikut kesukaan anak-anak juga dapat menjentik hati anak kecil berusia 4 hingga 5 tahun untuk ke sekolah dengan riang. Misalnya membelikan beg sekolah atau botol air kegemaran mereka, semua ini cukup membuatkan mereka teruja hendak ke sekolah.

Sebelum Anak Ke Tadika, Mak Ayah Latih Minda Anak Dulu, Baru Betul-Betul Bersedia!

Rutin jadual awal pagi

Bagi mengelakkan anak susah untuk bangun pagi, apa yang ibu bapa boleh lakukan adalah melakukan rutin awal pagi lebih dahulu bersama anak-anak. Minta anak-anak mandi di awal pagi dan bersiap kemudiannya bersarapan dan buat aktiviti sama-sama di rumah seperti bermain atau membaca buku. Semua ini dapat membiasakan anak-anak dengan jadual persekolahan kelak.

Latih tinggalkan anak seketika

Pun begitu jangan lupa selitkan dan kuatkan nasihat pada anak agar tidak menangis atau mencari ibu dan bapa ketika sudah mula bersekolah. Apa yang boleh ibu bapa lakukan adalah meninggalkan seketika anak kecil misalnya di rumah datuk dan nenek mereka atau juga di rumah sepupu. Semua ini bagi membiasakan diri untuk berpisah seketika.

IKLAN

Sebelum Anak Ke Tadika, Mak Ayah Latih Minda Anak Dulu, Baru Betul-Betul Bersedia!

Ajar anak untuk bergaul dengan baik

Salah satu kunci utama anak bersedia ke sekolah adalah sentiasa berpesan pada anak untuk bergaul dengan kawan-kawan dan guru-guru dengan baik. Elakkan anak merasa takut-takut dan tidak selesa.

Di pihak mak ayah pula, pilihlah tadika atau pusat pendidikan awal kanak-kanak ini sebuah pusat yang terbaik malah menyenaraikan guru-guru yang mesra kanak-kanak malah mempunyai kelayakan untuk membimbing anak-anak dengan baik.

Tahniah! Happy Hive merupakan salah satu Jenama Pilihan Pa&Ma bagi anugerah Pusat Pendidikan Awal Kanak-Kanak Pilihan Pa&Ma.

Sebelum Anak Ke Tadika, Mak Ayah Latih Minda Anak Dulu, Baru Betul-Betul Bersedia!

IKLAN

Jika tercari-cari, sebuah pusat pendidikan awal kanak-kanak yang begitu mesra malah diyakini, Happy Hive mampu melegakan hati ibu bapa.

Happy Hive, pusat pendidikan awal kanak-kanak, tadika dan taska ini menyenaraikan tenaga pengajar yang berpengalaman.

Pusat pendidikan awal kanak-kanak ini diterajui oleh Pn Arnie Nartika Naharudin, di bawah Syarikat Intellectual Hive Sdn Bhd ini telah enam tahun menguasai pusat pendidikan awal kanak-kanak.

Tidak hairanlah Happy Hive kini semakin stabil dengan lebih 16 cawangan di seluruh Malaysia!

Tidak hanya menguruskan taska dan tadika bahkan Happy Hive turut mempunyai pengalaman mengendalikan kanak-kanak berkeperluan khas.

Di Happy Hive, setiap aktiviti pembelajaran direka dengan teliti malah menyeluruh bagi memupuk daya kreativiti anak-anak serta membangunkan kemahiran dalam diri anak-anak itu sendiri.

Sebelum Anak Ke Tadika, Mak Ayah Latih Minda Anak Dulu, Baru Betul-Betul Bersedia!

Malah gabungan kurikulum yang berkualiti buat bakal Murabbi dan khalifah ini juga direka dengan lebih teliti serta melibatkan pembelajaran berasaskan permainan dengan aktiviti pendidikan berstruktur, memupuk kognitif, perkembangan sosial, emosi dan fizikal yang baik untuk mereka.

Tidak hairanlah tadika ini sentiasa menjadi pilihan ibu bapa untuk menempatkan anak-anak mereka malah turut dipilih sebagai penerima Anugerah Jenama Pilihan Pa&Ma 2023 sebagai Pusat Pendidikan Awal Kanak-Kanak Pilihan Pa&Ma.

Mulakan langkah pertama anda sebagai ibu bapa bijak dengan memilih Happy Hive sebagai pusat pembelajaran awal anak-anak. Untuk maklumat lanjut, layari https://happyhive.my/ atau layari media sosial Facebook: https://www.facebook.com/HappyHiveHQ dan Instagram: https://www.instagram.com/happyhive.official

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI