Penantian selama empat tahun berakhir setelah Allah makbulkan doa pasangan selebriti Pekin Ibrahim dan Mona Allen. Menerusi hantaran di Instagram (IG), Mona mengumumkan dia kini sedang hamil anak sulung.

Menurut Mona, dia tidak berniat untuk merahsiakan kehamilannya cuma menunggu masa yang tepat untuk diumumkan.

Kata pemilik nama lengkap Munna Hafiraneza Allen, pada awalnya dia dan Pekin merancang untuk menunggu sehingga usia kandungan mencecah tujuh bulan namun terpaksa diawalkan selepas ramai yang perasan ‘baby bump’.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mona Allen🌙 (@mona.allen)

Alhamdulillah… kandungan dah masuk enam bulan. Sebenarnya kami bukanlah sorok atau merahsiakan kehamilan. Tapi sekadar tak umum saja.

Ikutkan ada saja video atau gambar yang memperlihatkan ‘baby bump’. Cuma kami memilih untuk umum selepas kandungan dah kuat dalam enam atau tujuh bulan.

Rancang nak umum masa kandungan cecah tujuh bulan tapi sebabkan ramai yang dah bertanya sebab dah viral, jadi kami umum saja.

IKLAN

“Saya tiada alahan, Pekin yang mual dan mengidam..”

Cerita perjalanan sepanjang berbadan dua, pelakon berumur 37 tahun ini tidak mengalami sebarang alahan sebaliknya Pekin yang sering mual dan mengidam.

Saya tak ada alami alahan sepanjang hamil ini tapi Pekin pula kena tempias alahan. Masa bulan pertama itu, dia mual, muntah dan mengidam macam-macam.

Sekarang pun, ada masa dia rasa mual-mual juga. Tapi tak selalu. Saya ada baca dekat online, katanya kalau lelaki yang kena alahan maksudnya dia suami penyayang.

Buat rawatan perubatan Islam

IKLAN

Dalam pada itu, pelakon drama Monalisa mendedahkan dia dan Pekin pernah melakukan kaedah perubatan Islam di Melaka sebagai usaha untuk hamil atau Trying to Conceive (TTC).

Katanya, selepas kali ketiga minum air kelapa muda bakar yang disertakan doa, dia mendapat berita gembira.

Sebenarnya saya dan suami ada berubat dengan seorang ustaz menggunakan kaedah perubatan Islam untuk ikhtiar hamil.

Kebetulan ada shooting di Melaka, kawan pun beri cadangan untuk jumpa ustaz di sana. Alhamdulillah, dalam ikhtiar untuk dapatkan anak saya hamil selepas kali ketiga minum air kelapa muda bakar yang disertakan doa.

“Sebelum ni buat pemeriksan doktor, dua-dua ok”

IKLAN

Sebelum ini, kami ada juga buat pemeriksaan doktor dan doktor beritahu saya dan suami tiada masalah kesihatan lain. Itu yang ambil keputusan untuk cuba perubatan Islam pula.

Untuk rekod, Mona mendirikan rumah tangga dengan Pekin atau nama sebenarnya Mohd Iznan Ibrahim pada 7 Disember 2018.

Kredit: Instagram @mona.allen ; OB

Ketahui fungsi carseat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up! Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!