Ketika mengandung dan kehamilan sudah memasuki trimester terakhir, sesetengah wanita mungkin mengalami keadaan di mana ada garisan hitam pada perut. Garisan hitam ini dipanggil sebagailinea nigra. Hormon ketika mengandung juga menjelaskan mengapa ada masanya puting payudara menjadi lebih gelap dari biasa. Ada sesetengah wanita mengalami hyperpigmentation iaitu terdapat bahagian-bahagian lain pada tubuh yang kehitaman.

Artikel Menarik: [Keluar Suara High Pitch Waktu Panggil Anak, Mak-Mak Mesti Boleh relate Dengan Cara Adira Ni!]

Di dalam perkongsiannya di laman Facebook, Dr Muhammad Izzat Abdul Razak yang juga merupakan Pegawai Perubatan Kesihatan Wanita & Kehamilan menjelaskan tentang mitos yang mengatakan garisan hitam pada perut menjadi petanda jantina bayi dalam kandungan.

LINEA NIGRA

IKLAN

Garisan hitam memanjang dari pusat ke bawah tu namanya linea nigra. Disebabkan perubahan hormon yg berlaku masa hamil yang juga explain kenapa puting buah dada jadi lebih hitam dari biasa. Kadang2 bahagian badan lain pun ada yang hitam-hitam (hyperpigmentation)

Apa Yang Korang Perlu Tahu?

Linea nigra adalah perubahan normal yg berlaku, sungguhpun begitu ada je ibu yang takda garisan hitam ini. Ada ke takda garisan hitam ini tidak memberitahu apa-apa mengenai kehamilan – Contohnya kalau ada garisan hitam ini kehamilan ada masalah atau seumpama dengannya. Jangan mengarut!

IKLAN

Menurut kepercayan orang orang tua, jika garisan itu hanya sampai pada paras pusat – most probably ibu akan lahirkan bayi girl. Tapi jika garisan hitam itu lepas pada paras pusat – ibu akan lahirkan baby boy. Ini sekali lagi mengarut. Abis tu, utk org yang takda garisan hitam tu jantina baby nye 2 alam?

Linea nigra TAKDA KAITAN dengan jantina bayi dalam kandungan!

Tak perlu beli pelbagai produk atau krim untuk disapu pada garisan hitam ini kerana ianya akan pudar dan hilang dengan sendirinya selepas bersalin.

Bawak ler bersabau.

IKLAN

Artikel Menarik: [Melompat-Lompat Tepuk Dada, Rupanya Tercekik! Tindakan Pantas Ibu Ini Selamatkan Nyawa Anaknya]

Diharapkan dengan perkongsian dari Dr Izzat ini dapatlah memberi sedikit penjelasan kepada para ibu bahawa linea nigra adalah satu keadaan normal dan tidak mempengaruhi jantina bayi dalam kandungan. Usah terburu-buru membuat tekaan jantina anak. Kalau tak sabar boleh buat pergi scan, tapi kalau mahukan kejutan, tunggu saja sehingga bayi dilahirkan.

Sumber: Dr Muhammad Izzat

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)