Sudah lumrah anak perempuan sukakan solekan pada wajah. Bukan kita sebagai ibu yang cuba mengajar mereka sebaliknya dengan hanya melihat aktiviti setiap pagi si kecil sudah mampu mengaplikasikan sendiri peralatan solekan ke wajah mereka. Namun jangan pula mama cuba-cuba solekkan anak-anak kecil semata-mata hanya kerana mereka cukup sukakannya.

Aktiviti sebegini memang menyeronokkan malah merapatkan hubungan ibu dan anak. Pun begitu penggunaan bahan-bahan kecantikan ini sebenarnya tidak sesuai untuk kulit wajah kanak-kanak. Ini yang dikongsikan oleh Public Health Malaysia.


Jadi sebaiknya elakkan membeli mainan berbentuk solekan atau cuba memberikan alatan solekan anda sendiri seperti gincu bibir, pembayang mata, pemerah pipi dan sebagainya. Elakkan.

Kanak kanak sememangnya secara semula jadi telah comel dan mempunyai kulit yang halus. Kulit mulus mereka TIDAK perlu dicemarkan dengan bahan kimia seperti alat solek.

Walaupun alat solek tersebut selamat bagi orang dewasa, ianya tidak semestinya boleh digunakan oleh kanak kanak. Ini adalah kerana kanak kanak mempunyai tahap metabolisma yang tinggi dan mampu menyerap bahan kimia dengan pantas.

IKLAN

Gincu – bahan meresap ke dalam membran
Eyeliner/solekan mata – BIG NO kerana kulit kelopak mata nipis
Pewarna kuku
Pewarna rambut
Lain lain bahan kosmetik

Sekiranya bahan kosmetik mengandungi Merkuri, ia boleh diserap ke dalam tubuh dan menjejaskan perkembangan otak dan membantutkan pertumbuhan neurological.

Bilakah waktu yang selamat untuk mereka mula menggunakan alat solek?

16 tahun ke atas adalah umur yang selamat untuk mula menggunakan alat solek.

Bukan Untuk Kanak-Kanak
Kesemua peralatan ini bukan dibuat khas untuk kulit wajah kanak-kanak. Ini yang bakal dihadipi oleh anak-anak kita jika kerap terdedah dengan solekan.

* Kulit kanak-kanak memiliki metabolisma yang tinggi dan mampu menyerap bahan kimia 100 %. Bahaya!

* Akibatkan jerawat apabila dewasa.

* Kulit masih nipis dan kurang fungsi perlindungan.

* Risiko contact Dermatitis.

* Risiko keracunan merkuri sehingga mengakibatkan perkembangan otak kanak-kanak boleh terjejas.

* Kulit mudah rosak dan mendapat kesan sampingan.

* Akibatkan kesan penuaan lebih pantas.

Jadi elakkan!