
Nak sediakan snek berkhasiat untuk anak mudah sahaja. Apa yang mama perlukan mestilah dari sumber makanan yang asli. Apa kata mama cuba resipi mudah ini. Anak-anak pasti suka.

Siapa yang suka salad buah boleh cuba buat. Buat siap-siap nanti simpan dalam peti ais, nanti boleh makan sejuk-sejuk.

Bahan-bahan:
-1 biji buah pelam
-2 biji epal hijau
-2 biji epal merah
-Kismis hitam (ikutla nak banyak mana)
-Anggur
-1/2 tin susu cair
-1 Yogurt rendah lemak perisa strawberi
-5 ke 6 sudu mayonis buah-buahan

Cara penyediaan:
Potong dadu semua buah. Letak di dalam mangkuk kemudian masukkan 1/2 tin susu cair, 1 Yogurt rendah lemak perisa strawberi dan 5 ke 6 sudu mayonis buah-buahan. Gaul sebati.

Akhir sekali tabur kismis hitam. Sedia untuk dihidang.

Kredit: Rozita Daud (MAHN)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Sweet Potato Cheese Ball, Manis Semulajadi & Cair Di Mulut, Buat Anak Teruja!

Adakalanya mencuba menu yang sama setiap hari amatlah membosankan. Begitu juga anak-anak kecil kita. Ada waktunya mereka sukakan kelainan dalam rasa. Menu cair dimulut antara yang mampu menyuntik selera anak.
Resipi perkongsian Puan Maisara Nasir menerusi Happy Baby Food Malaysia ini paling ringkas untuk diberikan kepada si comel. Paling sesuai dijadikan sarapan atau menu minum petang anak kecil kita. Jom cuba.

SWEET POTATO CHEESE BALLS
Menu petang Afeeya. Sedaap lemak-lemak manis gitu. Lembut sangat! Rasa cheese tu so yummy.
Bahan-bahan:
Keledek rebus -kukus hingga lembut
Cream cheese -potong dadu
3 sudu tepung gandum

Rebus dan steamkan keledek. Lenyekkan keledek hingga hancur.
Masukkan tepung gandum dan kacau rata hingga adunan boleh di bentuk. Tak perlu letak banyak-banyak tepung. Asal boleh bentuk je dah ok. Banyak sangat tepung nanti jadi keras.

Bentukkan keledek dan masukkan cheese yang dipotong dadu.
Bulat-bulatkan dan bolehlah goreng seperti biasa.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Jemu Makan Nasi, Bihun Sup Utara Daging Pembuka Selera. Letak Sambal Special Memang Umph!

Asyik menu nasi setiap hari pun kadang tu jemu juga kan. Hinggakan setiap hari ibu akan ambil masa nak fikir masak apa lagi untuk suami dan anak-anak.
Apa kata kali ni tukar pula menu nasi kepada bihun sup. Bukan saja tak muak tapi sedap dinikmati panas-panas. Ditambah pula dengan hirisan daging memang boleh bertambah makannya. Cara buatnya pun ringkas je.

Bahan-bahan
1 paket bihun
1 sudu kunyit
Rebus bihun dalam air yang mendidih yang ditambah kunyit..kemudian basuh dan tapis..
Bahan-bahan sup tulang
1 kilo tulang dicampur sedikit daging
2 batang serai ketuk
Halia lebih kurang 2 inci diketuk
4 ulas bawang putih ditumbuk
4 ulas bawang merah kecil ditumbuk
1 batang kulit kayu manis
Setengah sudu kecil bunga cengkih ditumbuk kasar
Setengah sudu kecil lada hitam ditumbuk kasar
3 bunga lawang
4 biji buah pelaga
Sedikit batang daun sup
Air secukupnya
Masukkan semua bahan bahan dalam periuk. Rebus sehingga empuk kemudian masukkan garam atau perasa jika suka..
***lepas sup dah masak boleh masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah digoreng ke dalam sup…kalau tak nak buat pun tak apa..
ARTIKEL RESIPI MENARIK [Resipi Akok Viral Guna Pembakar Riti, Step By Step Penyediaan Yang Mudah. Yang Penting Tak Bau Hanyir Telur]
Bahan-bahan cabai merah
Cili kering yang telah di blend atau ciliboh atau cili yang siap dikisar
Sedikit bawang putih dan bawang merah kecil ditumbuk
Asam keping atau air asam jawa atau cuka
Garam
Gula
Tumis bawang kemudian masukkan cili ..masak sampai pecah minyak..masukkan asam keping atau air asam jawa atau cuka..garam dan gula..boleh juga masukkan sedikit sos cili jika tak nak masukkan gula.
LAGI ARTIKEL RESIPI MENARIK [Kuih Lompang Cantik, Lembut & Manis, Begini Langkahnya, Cukup Mudah!]

Bahan-bahan sampingan untuk dimakan bersama bihun
Daun bawang
Daun sup
Lobak masin
Bawang goreng
Selamat mencuba
Bihun sup utara..cabainya merah..bihunnya kuning
Kredit Resipi: Zaini Talib
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Tak Nak Makan Nasi Kalau Tak Ada Telur, Jangan Bagi Telur Saja, Sorokkan Sayur Bagi Anak Lebih Zat!

Tanyalah mana-mana ibu sekalipun, pasti berdepan dengan masalah ini. Anak terlebih suka makan telur goreng. Senang bagi ibu, tidak perlulah memasak makanan yang lebih berat untuk anak. Namun jangan dibiarkan anak makan telur sahaja, tambahkan sedikit zat lain buat anak.
Menyorokkan sayur ke dalam telur dadar goreng ini antara ilham yang boleh mama contohi dalam menu anak. Tip ini bukan sahaja sihat pada anak-anak kita bahkan cara bijak untuk pastikan anak makan sayur. Kuncinya cincang sayur hingga halus dan masukkan ke dalam telur dadar. Sedap!

Nak tambahkan rasa sedap lagi, boleh tambahkan kepingan keju dan sedikit susu tepung anak. Bancuh sekali dan hasilnya gebu lain macam. Sedap terangkat.
Bahan-bahan:
1 biji telur
Sedikit brokoli -dicincang halus
1 sudu besar marjerin
1 keping keju

Potong dan cincang brokoli halus dan gorengkan sekejap. Angkat.

Pecahkan telur dan masukkan brokoli serta keju. Pukul rata hingga sebati.

Cairkan marjerin di dalam kuali dan goreng telur dadar hingga masak.

Wallah..sedap! Bukan anak saja bertambah, mak ayah pun laju.
Tip Sedapkan Telur Dadar
Tambah Air
Tambahkan sedikit air ketika memukul telur. Air dikatakan dapat membuatkan telur menjadi lebih gebu dan sedap.
Letak Susu Tepung
Selain keju, memasukkan sedikit susu tepung ke dalam bancuhan telur dadar juga membuatkan telur menjadi lebih enak dan lemak rasanya. Tak perlu tambahkan garam untuk anak. Sedap.

Cara Tuang Tepat
Bagi memastikan telur dadar lebih garing dan sedap, pastikan minyak betul-betul panas dan tuangkan bancuhan telur lebih tinggi. Cara ini buat telur lebih garing dan rangup.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!


