span guna

Selain tandas, dapur juga merupakan salah satu tempat yang penuh dengan bakteria jika kita tidak mengambil berat soal kebersihannya. Di celahan dapur, rak menyusun barang malahan di sink basuh pinggan juga ada kuman yang tersembunyi.

Penggunaan span untuk membasuh segala peralatan dapur sepatutnya ditukar setiap tiga minggu. Walaupun kita berpendapat span bersih (kerana tak nampak sebarang kotoran padanya), tapi ia tetap WAJIB ditukar.

Artikel Lain: [Boleh Keluar Rumah, Tapi Tak Payahlah Bawa Anak. Virus Tak Nampak, Bila Kena Jangan Menyesal!]

Span Basuh Pinggan Kena Selalu Tukar, Silap Haribulan Boleh Kena Cirit-Birit Sebab Kuman!

Span yang digunakan dalam tempoh masa yang lama sebenarnya mengumpul pelbagai jenis bakteria. Lebih teruk lagi jika ia direndam dalam air sabun. Di laman Facebook Public Health Malaysia ada menjelaskan tentang hal ini.

Anda gunakan span untuk bersihkan pinggan, mangkuk, cawan, botol susu baby, periuk, sudu garfu, dan bermacam-macam lagi perkakas dapur.

Tahukah anda? Pelbagai jenis kuman bakteria, Acinetobacter, Moraxella, Chryseobacterium, dan kulat melekat di span dapur rumah anda.

IKLAN

Anda mungkin berpendapat, sabun pinggan anda boleh bunuh kuman-kuman tersebut. Namun kajian-kajian telah menunjukkan kuman masih wujud walaupun ianya direndam dalam sabun pinggan dan boleh jadi lebih kotor berbanding keadaan di dalam tandas anda. Span adalah SYURGA bagi kuman.

Anda dan keluarga anda juga berisiko untuk mendapat cirit birit jika tidak bernasib baik.

Tahukah anda, span di rumah anda perlu ditukar setiap tiga minggu sekali?

Jom ikuti tips membersihkan span di bawah:

IKLAN

Rebus 5 minit atau,

Microwave. Letak dlm air + bleach selama 2 minit atau,

Beli span baru. 3 minggu sekali wajib tukar. Lebih afdal, seminggu sekali tukar atau bila dah berbau busuk, mana-mana lebih awal.

Semoga bermanfaat!

IKLAN

Di dalam ruangan komen, berikut respon yang ditinggalkan:

Span Basuh Pinggan Kena Selalu Tukar, Silap Haribulan Boleh Kena Cirit-Birit Sebab Kuman!

Span Basuh Pinggan Kena Selalu Tukar, Silap Haribulan Boleh Kena Cirit-Birit Sebab Kuman!

Artikel Lain: [Memang Cantik Tapi Beracun! Hati-Hati Kalau Letak Dalam Rumah Terutama Ada Anak Kecil]

*INFO TAMBAHAN*

Menerusi artikel dari laman web iluminasi.com, dikatakan span basuh pinggan dibuktikan lebih kotor daripada tempat duduk tandas. Menurut Prof Hugh Pennington dari Agensi Perlindungan Kesihatan UK, terdapat bakteria campylobacter. Bakteria ini dikatakan datang dari sisa ayam. Cara terbaik menggunakan span basuh pinggan adalah dengan menggantungnya supaya kering selepas diguna.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI