Anak-anak yang sedang membesar memang sukar untuk diberikan makanan berkhasiat. Malah ada juga ibu ayah yang terpaksa pula berdepan dengan anak-anak yang cerewet dalam memilih makanan yang dihidangkan kepada mereka.

Anak menolak untuk makan sayur atau buah itu biasa berlaku kepada ibu bapa masa kini. Lantas kebergantungan terhadap makanan segera yang boleh menyebabkan kekurangan zat yang diperlukan seringkali dihidapi oleh anak-anak.

Ibu bapa mana yang tidak risau melihat anak berterusan dengan tabiat makan seumpama ini sekali gus mencetuskan dilema buat mereka yang mahu anak membesar dengan sihat dan nutrisi mencukupi.

 

Lantas, ramai mengambil jalan pintas dengan memberikan pelbagai jenis makanan tambahan atau suplemen kerana berasakan anak mereka memerlukannya untuk memenuhi keperluan nutrisi bagi tubuh.

Pakar pemakanan, Fizah Sobri dalam perkongsiannya di Facebook menjelaskan apa fungsi sebenar suplemen yang diberikan kepada anak-anak kerana ramai ibu ayah salah anggap tujuan sebenar suplemen buat si kecil.

FAKTA SUPPLEMENT ANAK

‘Saya beli supplemen sebab anak tak cukup makan dari sumber real foods’
‘Saya bagi anak supplemen nak naikkan selera makan’
‘Saya bagi anak supplemen sebab sekarang banyak penyakit luar sana…’

Ada ke mommie tergolong dalam kumpulan di atas?

Selepas tanya pendapat mommies di media sosial masih ramai yang salah anggap fungsi supplemen dan menyalahgunakan supplemen tersebut untuk anak anak

IKLAN

Berikut fakta supplemen:

Supplemen yang dijual di pharmacy yang SAH mengandungi MICRONUTRIENT seperti zat dan vitamin

Tujuan
Untuk melengkapkan zat ini yang tak dapat nak ambil dengan mencukupi dari diet akibat keadaan tertentu seperti

  1. Sakit (demam ,selsema, iron deficeincy anemia etc)
  2. Penyakit tertentu yang memerlukan zat tersebut dalam kuantiti yang lebih contoh kanser etc
  3. Tidak boleh makan untuk memenuhi keperluan secara mencukupi contoh koma

TAPI SUPPLEMEN

  1. TIDAK BOLEH Naikkan berat badan anak

Supplemen mengandungi MICRONUTRIENT yang tiada kalori
Yang menaikkan berat badan adalah kalori yang datang dari gabungan karbohidrat,lemak dan protein.

Kalau ambil supplemen untuk tujuan naikkan berat tiada gunanya….

  1. TIDAK BOLEH BERFUNGSI DENGAN BAIK tanpa real foodsAnda sentiasa fokus untuk ambil vitamin C nak kuatkan immuniti tapi lupa vitamin C fungsinya apa.

Ia MENYOKONG sistem immuniti tapi bukan pertahanan utama. Nak bagi immune sistem kuat bukan saja Vitamin C tapi perlu antioksidan lain seperti Vitamin a dan E, perlu sumber Protein yang merupakan building blocks utama kulit,tisu,darah dan macam macam lagi.
Anda ambil vitamin C tapi masih tak amalkan diet yang sihat dan seimbang vitamin C tu takkan fungsi dengan baik

  1. BUKAN UNTUK ANAK PANDAI

DHA banyak dalam bentuk supplemen sekarang dan YES banyak kajian menunjukkan DHA mampu untuk meningkatkan kecerdasan otak anak.
Tapi yang utama datang dari stimulus kepada otak bukan DHA sahaja.
Stimulus datang dalam bentuk
– komunikasi
– hands in bermain
– problem solving (menyelesaikan masalah)
– main di luar
– bertanya
Anak anda makan DHA setiap hari tapi stimulus hanya datang dari gadget. Sukar untuk meningkatkan kecerdasan otak anak nanti. Mak ayah pun tengok fon je…mana datang stimulus komunikasi…

  1. TIDAK CUKUP UNTUK NAIK SELERA MAKAN

Lysine antara zat yang dikatakan boleh naikkan selera makan.
Tetapi mengikut carian kajian saya (boleh juga jika ada yang jumpa) tiada kajian terhadap keberkesanan lysine untuk meningkatkan selera makan dalam manusia
Yang ada hanya dalam haiwan…
Anak anak akan berselera jika mereka
– makan on time
– aktif dan menggunakan tenaga yang diambil dari waktu makan sebelumnya
– menu yang balanced
Maka zat ini masih belum dibuktikan berkesan sebagai appetite stimulant dalam manusia atau kanak kanak

SEMUA YANG ADA DALAM SUPPLEMEN ada dalam real foods
Galakkan anak makan real foods…

Antara tip untuk ibu bapa:

1. Jangan paksa anak untuk asik makan menu yang sama..asik nasi nasi nasi….kalau anak nak makan pasta silakan, tapi buatla jadi balanced

  1. Sentiasa ada buah standby
  2. Sentiasa ada air masak dalam botol standby
  3. Jauhkan/sorokkan/simpan/jangan beli sumber yang tak sihat macam jajan,chocolate,gula gula..OUT OF SIGHT OUT OF MIND
  4. Galakkan mereka aktif main di luar.

Good luck mommies

Jangan asik bergantung pada supplemen je tau..

Sekian

Sumber: Fizah Sobri

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)