Menurut satu tinjauan kebangsaan, remaja di Malaysia bukan sahaja tidak mengambil nutrien tumbesaran utama yang mencukupi seperti kalsium, vitamin D dan zat besi, malah kerap mengabaikan pengambilan makanan di waktu makan utama1.

Untuk menunjukkan komitmen Abbott dalam menyokong potensi menyokong potensi tumbesaran kanak-kanak yang menghadapi risiko kekurangan nutrisi, mereka telah melancarkan PediaSure 10+, produk pertama Abbott yang dikhususkan untuk kanak-kanak berusia 10-15 tahun. Produk susu ini mengandungi protein yang bermutu tinggi serta diperkaya dengan 38 nutrien, termasuk arginina dan vitamin k2 semula jadi, bagi menyokong berat badan, ketinggian dan kesihatan imuniti yang optimum.

 

IKLAN

“Fasa keremajaan ialah fasa kedua yang kritikal bagi memaksimumkan tumbesaran linear,” kata Dr Nina Mazera Mohd Said, Pengarah Perubatan Nutrisi di Abbott. “Pengambilan nutrisi yang mencukupi dalam tempoh ini mustahak untuk menyokong tumbesaran yang lebih rancak, selain dapat membantu mengejar tumbesaran dan memenuhi potensi genetik mereka. Diet remaja Malaysia yang tidak memadai menyumbang kepada kemerosotan tumbesaran, serta menjejaskan perkembangan tulang, otot, dan fungsi imun – yang memberi kesan jangka panjang kepada kesihatan mereka.”

“Sokongan nutrisi pada fasa awal keremajaan adalah kritikal bagi mereka yang berisiko atau ketinggalan dalam tumbesaran untuk memperbetulkan tumbesaran sebelumnya dan mengejar ketinggian muktamad2, sebelum plat pertumbuhan dalam tulang ditutup di hujung akil baligh.” kata Dr Chen Seong Ting, pakar diet di IMU Healthcare

IKLAN

PediaSure 10+ dibangunkan berdasarkan kepakaran sains PediaSure, iaitu jenama berpengalaman lebih 30 tahun dalam mempelopori sains tumbesaran bagi memacu pemahaman impak nutrisi terhadap tumbesaran kanak-kanak. Produk bernutrisi ini membekalkan nutrien penting, termasuk lebih kandungan protein dan nutrien tumbesaran untuk menyokong petumbuhan linear dan kualiti tulang ketika lonjakan tumbesaran terakhir melalui:

  • 2x jumlah kalsium dan vitamin k2 semula jadi untuk menyokong perkembangan tulang berbanding dengan varian PediaSure 1-10
  • 100% keperluan Vitamin D harian (dengan dua hidangan sehari)
  • Antioksidan (Vitamin C, Vitamin E, dan zink) serta prebiotik FOS bagi membantu meningkatkan sistem imun badan

IKLAN

Didatangkan dalam perisa coklat dan vanila, PediaSure 10+ kini boleh didapati di seluruh Malaysia di kebanyakan peruncit dan kedai dalam talian yang utama, dengan harga runcit saranan RM99.90. Untuk maklumat lanjut tentang PediaSure 10+, layari https://pediasure.com.my/ atau facebook.com/ MyAbbottCares.

Rujukan: [1] Institute for Public Health (2017). National Health and Morbidity Survey 2017. Adolescents Nutrition Survey. Ministry of Health Malaysia.

**Sumber foto (top image): www.shutterstock.com