Berbanding anak perempuan, anak lelaki mungkin lebih banyak menyembunyikan perasaan mereka. Kadang-kadang kita pun tak tahu apa sebenarnya yang mereka mahu. Jadi sebagai ibu ayah kenalah lebih peka dan sentiasa berusaha untuk memahami perasaan anak lelaki.

Tak Cakap, Tapi Rupa-Rupanya Anak Lelaki Ada ‘Simpan’ 7 Keinginan Ni!
Kredit foto: Facebook Dr. Taufiq Razif

Melalui penulisan Dr. Taufiq Razif, beliau menyenaraikan beberapa perkara yang selalu anak lelaki sembunyikan walhal itulah keinginan mereka.

Ikuti penjelasan beliau dengan lebih lanjut;

Anak lelaki kita sembunyikan 7 perkara ni:

1. Dia nak sangat jadi macam ayahnya lagi lagi jika dia nampak kredibiliti ayahnya jika si ayah tu jenis bertanggungjawab dan ada prinsip hidup yang tegas.

Baca Juga:

Tak Kekok Di Dapur, Datin Sri Shahida Kongsi Video Cess Masak Udang. Sedapnya Nampak!

“Morning Sickness Setiap Hari.” Dah Hamil 7 Bulan, Nadia Aqilah Asyik Muntah

IKLAN

“Kalau Boleh Memang Nak Bersalin Hujung Tahun Ni.” Fazura & Fattah Rancang ‘Beri’ Fatima Adik!

2. Dia nak sangat ada pasangan seperti ibunya lagi lagi jika ibunya jenis yang penyayang dan pandai buatkan jiwa dia rasa terpenuhi.

3. Dia nak sangat jadi pemberani sebab secara fitrahnya anak lelaki adalah ‘Qawwam’ iaitu pelindung dan penaung lebih lebih lagi pada adik beradik perempuannya sendiri.

Tak Cakap, Tapi Rupa-Rupanya Anak Lelaki Ada ‘Simpan’ 7 Keinginan Ni!
Kredit foto: Facebook Dr. Taufiq Razif

4. Dia nak sangat ada mentor yang dia boleh ikuti kerana suatu hari nanti dia tahu dia akan berjuang untuk hidupnya sendiri dan mentor tersebut boleh menjadi tempat rujuk dan sebagai sumber inspirasi.

IKLAN

5. Dia nak sangat ada keyakinan diri yang tinggi kerana suatu hari nanti dia perlu galas tanggungjawab yang besar sebagai kepala keluarga dan rumah tangga.

6. Dia nak sangat banggakan ibubapa terutama ayahnya dan antara perkataan yang dia paling inginkan keluar daripada mulut ayahnya sendiri adalah “Ayah bangga dengan kamu nak.”

7. Dia nak sangat tidak dibanding bandingkan dirinya dengan anak yang lain kerana ia boleh menjejaskan harga diri dan membuatkannya menjadi inferior di hadapan adik beradiknya yang lain.

“I might not perfect but when I look at my son I know that i got something in my life that perfectly right.”

IKLAN

Dengan perkongsian ini, mungkin sedikit sebanyak dapat membantu kita untuk lebih mendalami perasaan dan kehendak anak-anak lelaki kesayangan kita. Mungkin mereka tak banyak meluahkan, tetapi mereka juga ada perasaan. Jadi ibu ayah, ambil tahu apa mereka rasa.

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

Anak belum lancar membaca? Belajar cara mudah nak ajar anak tanpa perlu rasa stres, daftar secara percuma di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-cepat-belajar/ 

Tak Cakap, Tapi Rupa-Rupanya Anak Lelaki Ada ‘Simpan’ 7 Keinginan Ni!