Sudah menjadi tanggung jawab suami sebagai ketua keluarga untuk mencari nafkah buat keluarga. Perlu beri makan dan pakai untuk isteri dan anak-anak. Rumah juga perlu diserikan dengan sedikit kemudahan agar kehidupan sekeluarga lebih bahagia.

Tak Mahu Suami ‘Sesak’ Sendiri, Banyak Isteri Cari Duit Untuk Sama-Sama Bantu
Sumber foto: www.freepik.com

Hari ini, ramai isteri yang bekerja untuk mencari duit sendiri, tetapi kebanyakannya lebih kepada mahu membantu si suami. Persoalannya, bolehkah suami mengambil duit isteri?

Artikel Menarik: [“Demi Anak Pertama, 6 Tahun Tunggu.” Bakal Ibu Ni Tak Kisah Kulit Muka Naik Jerawat Teruk]

Isteri Ada Hak Guna Duit Mereka Sendiri

Adakah suami dibenarkan untuk guna duit isteri di belakang pengetahuan si isteri? Sebenarnya harta isteri adalah milik penuh si isteri. Dalam bab memberi sedekah contohnya, isteri tidak perlu meminta izin suami untuk melakukannya menurut jumhur ulama’. Isteri dibenarkan untuk membelanjakan harta atau wang yang dia ada mengikut kehendaknya.

 

Boleh Belanja, Tapi Bukan Boros

Dengan syarat, perbelanjaan itu tidak membawa kepada dosa-dosa seperti pembaziran, maksiat dan sebagainya. Jika si suami melihat kemungkinan isteri berbelanja secara boros atau membawa kepada kemurkaan Allah SWT, maka dia boleh menghalang si isteri.

IKLAN

Ia dilakukan atas dasar kewajipan seorang suami untuk menasihati si isteri bagi mengelakkan isteri dan keluarga daripada dimasukkan ke neraka. Tetapi, bukan di atas dasar harta atau wang yang dibelanjakan itu miliknya (suami).

Artikel Menarik:  [“Terima Kasih Sabar Dengan Bonda.” Luahan Hati Faralyna Tentang Anak Sentuh Hati Ramai Ibu]

Tak Mahu Suami ‘Sesak’ Sendiri, Banyak Isteri Cari Duit Untuk Sama-Sama Bantu
Sumber foto: www.freepik.com

Allah SWT berfirman: “Wahai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat kasar, keras dan tidak menderhakai Allah SWT terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka pula tetap melakukan segala apa yang diperintah.” (surah at-tahrim:6)

IKLAN
Tak Mahu Suami ‘Sesak’ Sendiri, Banyak Isteri Cari Duit Untuk Sama-Sama Bantu
Sumber foto: www.freepik.com

Tidak salah si suami mahu menggunakan harta isteri, tetapi hanya dengan keizinan dan kerelaan si isteri. Daripada Anas bin Malik, bahawa Rasullullah SAW bersabda, “Tidak halal harta Muslim yang lain melainkan dengan kerelaan hatinya.” (Riwayat Imam ad-Daruqutni)

Artikel Menarik: [Naik Flight Dengan Famili, Fazura Kecewa Diherdik Bawa Anak Anak Kecil & Kanak-Kanak Autisme]

Tak Halal, Jika Isteri Tidak Mengizinkan

Dalam kitab Maratib al-Ijma’ ada mengatakan bahawa, “Para ulama’ telah sepakat menegaskan bahawa tidak halal suami bersedekah dari harta milik isterinya melainkan dengan izin isterinya.” (Maratib al-Ijma’, Imam Ibnu Hazm, 1/92).

Sumber: Kashoorga

IKLAN

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

Jom, meriahkan Pa&Ma Gala 2022 Reunion X TYT dan anda berpeluang memenangi pelbagai hadiah menarik! Sharing istimewa dari Dayah Bakar & Tasha Manshahar tentang cara penjagaan anak serta demo urutan istimewa dari Aunty June (TYT).

Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-gala-2022-reunion-x-tyt/

Tak Mahu Suami ‘Sesak’ Sendiri, Banyak Isteri Cari Duit Untuk Sama-Sama Bantu

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI