Ketika melahirkan anak, salah satu yang menjadi kerisauan para ibu adalah koyakan besar sekiranya bersalin normal. Jangan jadikan sebab itu membuatkan anak menjadi takut untuk bersalin secara normal kerana ada cara untuk mengatasinya. Mind set sangat penting, sentiasalah berfikiran positif bagi memudahkan proses melahirkan bayi.

Tak Nak ‘Koyak’ Besar Waktu Bersalin, Kena Rajin ‘Kemut’ Waktu Mengandung

Artikel Menarik: [Dalam Pantang Biar Ada Orang Jaga. Bukan Isteri Manja, Risau Emosinya Belum Pulih]

Tidak dinafikan, sokongan dari suami sangat penting untuk melancarkan proses bersalin. Dengan semangat yang diberikan oleh suami kepada isteri dapat memberi kekuatan kepada si isteri untuk berjuang melahirkan zuriat. Pun begitu, ibu sendiri perlu bersedia sebaik-baiknya dari segi mental dan fizikal untuk proses ini. Ikuti tip yang dikongsikan oleh Dr Muhammad Izzat Abdul Razak, Pegawai Kesihatan Kesihatan Wanita & Kehamilan, bagi mengelakkan koyakan besar ketika melahirkan bayi anda.

TIPS MENGELAKKAN KOYAKKAN TERUK MASA BERSALIN

1. Jangan lar panik tak tentu pasal. Banyakkan membaca fakta dan ilmu yang betul mengenai kelahiran supaya bakal ibu lebih tenang dan tidak panik ketika proses kelahiran. Bertanya pada yg berilmu, BUKAN PADA PENJUAL PRODUK.

Tak Nak ‘Koyak’ Besar Waktu Bersalin, Kena Rajin ‘Kemut’ Waktu Mengandung

IKLAN

2. Amalkan senaman Kegel: Kemutkan otot pelvis/vagina seperti anda sedang menahan kencing, tahan selama 10 saat, lepaskan perlahan-lahan dan ulang 25 kali setiap satu sesi, lakukan 3 kali sehari sepanjang tempoh mengandung

Artikel Menarik: [Selaput Putih Tu Moisturizer Semulajadi Untuk Bayi, Bukan Kesan ‘Kuah’ Suami]

3. Urutan perineum pada hujung-hujung kehamilan berfaedah untuk menjadikan otot pada bahagian vagina lebih anjal dan mengurangkan risiko koyakan vagina yang teruk. Otot pada perineum yang anjal akan lebih senang mengembang dan menguncup tanpa meninggalkan koyakan yang teruk.

4. Meneran dengan cara yang betul! Fokus ke arah perut dan anda meneran dari abdomen dan ke bawah, seperti meneran berak sembelit

Tak Nak ‘Koyak’ Besar Waktu Bersalin, Kena Rajin ‘Kemut’ Waktu Mengandung

5. Jangan meneran awal jika belum tiba masanya. Meneran terlalu awal ketika kepala bayi masih lagi belum nampak pada vagina menyebabkan vagina membengkak dan mudah koyak.

IKLAN

6. Pastikan posisi yang betul ketika meneran. Rapatkan dagu ke dada, anda berkeadaan sama seperti udang membengkok, pegang pergelangan kaki, dan jangan sesekali mengangkat punggung ataupun punggung terhuyung hayang ke kanan ke kiri. Macam nak tangkap bola pulak gayanya misi nak sambut kelahiran bila punggung digerakkan ke sana ke mari.

Tak Nak ‘Koyak’ Besar Waktu Bersalin, Kena Rajin ‘Kemut’ Waktu Mengandung

7. Dengar arahan doktor dan misi. Bila nak periksa tu bagi kerjasama, bukannya terkepit-kepit sampai jari misi atau doktor takleh keluar. Banyakkan berzikir dan berselawat, bukannya meraung sepenuh jiwa dan raga mcm tertelan microfon.

IKLAN

Artikel Menarik: [Ibu Bersalin Penatnya Lain Macam. Jangan Sampai Diri Terabai, Takut Meroyan]

Yee, memang saya tak pernah bersalin dan tak rasa sakit bersalin. Pelbagai karenah manusia saya dah jumpa sepanjang masa saya bekerja mengendalikan kes-kes bersalin tak mengira kes berisiko rendah atau tinggi, benda sebegini perlu dimaklumkan supaya pesakit membuat persediaan fizikal dan mental.

Banyakkan berdoa dan bersedia emosi sebelum melahirkan anak. Mohon keampunan dari suami dan orang-orang terdekat, semoga semuanya dipermudahkan. Untuk ibu yang sedang menunggu hari, bolehlah cuba tip yang dikongsikan oleh Dr Izzat ini.

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI