Pemakaian barut kepada bayi sering dikatakan supaya bayi tidak kembung perut. Namun hakikatnya itu bukanlah salah satu punca bayi kembung. Tapi pemakaian yang terlalu ketat kepada si kecil boleh menyebabkan bayi rasa tak selesa dan tidak mengalami jeluak susu.

Perkongsian oleh Dr Ahmad Luqman Bukhari tentang pemakaian barut kepada bayi mungkin dapat memberi perspektif baru kepada mama papa yang pertama kali ada anak. menurutnya tidak salah untuk memakaikan bayi anda dengan barut namun ada beberapa perkara yang perlu diambil kira.

Ikuti perkongsian beliau:

Patutlah asyik duk terjeluak susu je si comel tu, kemain ketat lagi rupanya barut yang dibalut kat badan dia tu.

Lepas dileraikan barut tu barulah nampak lega baby tu dan tak ada dah duk kerap terjeluak susu lagi.

Macam-macam kepercayaan sebenarnya kami pernah jumpa yang buatkan parents sekali dengan atuk nenek beria nak baby pakai barut.

Ada yang percaya barut tu wajib pakai sebab takut perut baby kembung, risau baby terlebih menyusu, sakit perut dan lagi tak best, ada yang pakaikan ketat-ketat sebab percaya boleh elak perut baby pecah.

IKLAN

Tak betul semua tu ye.

Banyak je punca yang buatkan baby kembung dan sakit perut tapi tak pakai barut bukanlah salah satu sebabnya.

Mak ayah yang tak pakaikan barut tu, tak usahlah risau kalau nampak perut bayi kita tu buncit sikit. Dah memang normal anatomi fizikal dia macam tu.

Sebenarnya barut tu duk dalam kategori aksesori je, bukan keperluan yang wajib balut kat baby.

Tapi kalau memang nak pakaikan jugak barut tu, tolong ikut 3 panduan yang saya kongsikan ni:

#1. Pilih barut yang materialnya diperbuat dari kapas lembut. Cuma kalau nampak si kecil tu ada tanda alahan pada material barut tu, lebih baik elakkan.

#2. Jangan pakaikan terlalu ketat. Kadang tu kita rasa barut tu longgar dah tapi rupanya lepas menyusu terus jadi terlalu sempit.

Sebab tu kena tengokkan jugak barut tu tiap kali lepas berikan susu.

Barut yang ketat akan buatkan isipadu perut jadi terhad lalu risiko si kecil tu muntah dan jeluak bertambah.

Kalau memang nampak dia tak selesa, tanggalkan je benda tu.

#3. Elakkan barut tu cover tali pusat yang masih belum tercabut lagi.

Kita tak nak kawasan tu asyik lembab je sampaikan kuman beranak pinak kat situ. Tu yang silap haribulan budak tu boleh terkena jangkitan dan jatuh sakit.
Nak tau tak punca baby kembung perut?

Bab ni panjang sebenarnya kalau nak sambung cerita kat sini. Tapi kalau ramai yang komen nak tahu pasal tu, nanti saya tuliskan satu artikel khas yang lain insyaAllah.

#notaDrALB

Sumber: Ahmad Luqman Bukhari

Jangan lupa saksikan Pa&Ma Journey Bersama SchAwaLara, setiap Rabu jam 9 malam di Astro Ria saluran 104/124 dan ulangannya setiap Ahad jam 9.30 pagi.