Bila sebut sahaja sayur, anak-anak mulalah liat untuk makan. Ubah gaya dan jadikan sayur versi rangup. Anak mesti suka.
Jika sebelum ini bayam atau sawi jadi pilihan, olah pula terung untuk dijadikan fries. Rangup dan sedap. Jom cuba perkongsian resipi Syahirah Adnan.
Sedap terung goreng ni. Semalam tengok member dalam group ni share macam mana dia nak tarik minat anak makan sayur.
Alhamdulillah saya baru je goreng ni untuk kudapan petang anak, berebut diorang. Yang ni saya gaul dengan tepung bestari je.
IKLAN
Tq pada “baba” yang share resepi & tips ni. Ha gambar kedua tu, kita repeat lagi goreng untuk dinner. Ada kawan-kawan dalam group cakap potong bentuk jejari pun sedap.
Masha Allah lagi sedap!! Mcm fries!!!
Mula-mula, basuh bersih terung dan potong ikut kesukaan. Nak rangup, potong nipis-nipis.
IKLAN
Lepas cuci terung tu, saya terus gaul dengan tepung bestari je. Tepung tak payah bancuh guna air.
Lepas tu panaskan minyak dan terus goreng. Kena minyak banyak macam goreng fries tu. Nak rangup kena goreng garing sikit.
IKLAN
Nak rangup, masuk masa minyak betul-betul panas tapi api jangan besar.
Mood raya masih lagi ada walaupun tak dapat nak ke mana-mana. Tambah lagi bila PKP ni asyik duduk rumah je, kejap-kejap anak mengadu lapar. Ibu pun dah habis idea nak buat apa.
Bagi yang nak mencuba buat kek pula, apa kata buat Kek Batu Marmar. Kek yang dikukus ini ala-ala seperti kek batik Sarawak kerana lembut dan tahan lama jika disimpan dalam peti ais.
Nampak macam susah, sebenarnya ia mudah je kalau tahu cara membuatnya. Bolehlah ambil mood raya lagi walaupun makan dengan anak beranak je depan TV. Nak tahu resipi lanjut, ini yang dikongsikan oleh Eyka Hewitt.
Serius kek ni sedap dan sangat lembut. Makan masa baru keluar peti, memang sedap.
KEK BATU MARMAR
Bahan-bahan:
450g mentega (Jenama Anchor) tapi saya guna Tatura
165g gula kastor
10 biji telur A
170g kaya Yeo’s100g susu pekat
1sdk vanilla
100g tepung gandum
200g Horlicks (tepung dan Horlicks diayak bersama)
100g susu tepung
100g serbuk coklat minuman. Contoh: Vico (Saya guna Milo dan tambah 3 sudu besar Nutella..
4sdk browning sugar (saya guna pewarna coklat)
Cara-Cara:
Langkah 1
1. Pukul butter dan gula sehingga kembang putih. Masukkan telur satu persatu.
2. Masukkan seri kaya dan susu pekat, pukul sebati.
3. Masukkan vanilla, tepung dan Horlicks sedikit demi sedikit.
Langkah 2
Timbang keseluruhan adunan di bekas lain. Bahagikan adunan kepada 2 (guna calculator). Contoh: jika berat keseluruhan bahan (tidak termasuk berat bekas) ialah 1720g bahagi 2 = 860g
BEKAS A – dicampur serbuk coklat minuman kegemaran, coklat cair dan browning (atau pewarna hitam)
BEKAS B
1. Campur dengan susu tepung, putar dengan kelajuan perlahan / sederhana laju cukup untuk membuat adunan sebati sahaja.
2. Dibahagikan (menggunakan penimbang & calculator) kepada beberapa bahagian dengan warna pilihan. Cling wrap / pembalut plastik.
Warna = merah / pink, kuning,hijau dan dark purple.
3. Kukus berasingan 45 minit dan potong dadu. Loyang 6×6 / bekas makanan yang sama saiz atau guna bekas makanan seperti dalam gambar. Pastikan bekas tahan panas ya.
Cara Mengukus
1. Tuangkan separuh adunan A. Susun ketulan coklat bar di atas keseluruhan permukaan adunan, tak perlu ditekan-tekan.
2. Susun kek kukus B dan tekan-tekan sedikit agar sedikit tenggelam.
3. Cling wrap loyang dengan satu atau dua lapis, biar kuat dan tidak bocor / adunan tidak dimasuki air dari wap kukusan.
4. Lapisan pertama dikukus selama 1 jam 15 minit.
5. Ulang langkah pengukusan lapisan pertama dan cling wrap. Lapisan kedua 1 jam 45 minit.
Setelah masak:
– Sejukkan 1 atau 2 jam, kemudian masukkan ke dalam peti sejuk, rehatkan beberapa jam atau semalaman.
– Potong saiz satu jari.
– Untuk pastikan kek kukus tahan lama, jangan biarkan kek terbiar di luar / di atas meja (ketahanan kek kukus boleh berkurangan jika terdedah kepada suhu sejuk panas atau udara tidak bersih bawaan angin) lebihan kek yang belum dimakan terus disimpan di dalam peti sejuk.
– Untuk memanaskan, boleh dikukus sebentar / microwave sekejap sahaja atau biarkan defrost begitu sahaja..
Kuih kaswi pandan antara makanan tradisional yang sangat terkenal dalam kalangan masyarakat melayu. Rasanya sangat sedap, lembut dan gabungan rasa kelapa memang superb! Biasanya dimakan sewaktu sarapan ataupun makan petang bersama ahli keluarga.
Jom ikuti resipi kuih kaswi pandan yang sangat mudah hanya menggunakan sukatan cawan. Selamat mencuba!
RESIPI KASWI PANDAN
Bahan-bahan;
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 cawan gula(sy kurangkn sikit sbb manis. sukatan dlm 3/4cwn gula)
1 cawan air daun pandan
4 cawan air
Garam
Sedikit kapur makan(saya guna 1sudu plastik kfc)
Campurkan kesemua bahan-bahan tersebut dan kacau bagi sebati. sebelum tu sapukan minyak ke dalam loyang supaya nanti kuih tak melekat. Masukkan adunan ke dalam loyang. Sebelum itu masak air hingga mendidih. Bila air dah mendidih barulah di kukus. kukus hingga masak (lebih kurang 40min)…cucuk dengan lidi..kalau tak lekat di lidi tu dah masak kaswinya.
Saya letak pewarna hijau epal campur dengan air daun pandan*sebab daun pandan tak cukup.
Selamat mencuba…
Kredit : Eniza M. Salim See
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bila hari-hari asyik menu nasi, ada ketikanya mama dah tiada idea nak masak lauk apa. Sesekali tukar selera dengan menggantikan nasi kepada makanan mengenyangkan pun sedap juga. Salah satunya buatkan menu char kuey teow.
Resipi yang dikongsikan oleh Suisan Aliezsha ini boleh mama cuba buat sendiri di rumah dan sangat mudah. Pastinya suami dan anak suka. Nak makan lebih sepinggan pun tiada masalah.
Kalau ada cili jeruk lagi sedap. Resepi dibawah paling ringkas dan mudah cara saya masak. Hidangan dibawah saya masak setiap pinggan berasingan.
Bahan-bahan:
1. Kuey teow (cuci toskan)
2. Cili kering & bawang besar (diblend)
(Bahan-bahan tumis, cili sos, kicap manis, kicap pekat, sos tiram)
3. Bawang putih ketuk-ketuk
4. Taugeh & kucai
5. Telur..
6. Udang direbus (asingkan air)
7. Kerang (direbus)
Cara-cara membuatnya:
Panaskn kuali, masukkan minyak..(minyak lebih sikit ye, supaya masukkan telur nanti kuey teow xbatat) kuey teow & minyak dia orang ni friend forever.
Tumis bawang putih, masukkan udang, cili diblend 3 sudu besar, (1 sudu besar sos cili, sos tiram, kicap pekat) 5 sudu kicap manis sedikit garam,kacau-kacau.
Masukkan air rebusan udang pecahkan telur kacau-kacau sebatikan, masukkan kerang, kuey teow, taugeh & kucai siap. Pastikan guna api yang besar ye..Selamat mencuba
Kredit: suisan aliezsha
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!