Setiap kali anak-anak hendak makan pizza, ibu pastinya memesan terus dari restoran atau buatkan pizza homemade buat anak-anak. Namun pizza yang satu ini lain daripada yang lain. ‘Pizza kuali’ ini dimasak tanpa menggunakan oven malah hanya dibakar di atas dapur biasa sahaja. Mantap!

Pasti ada rahsia dan cara pizza yang dihasilkan oleh Puan Murni Rahmat ini. Resipi pizza unik dan hebat ini dikongsikan secara teliti menerusi gambar langkah demi langkah. Jom cuba!

Tak Perlu Oven Pun, ‘Pizza Kuali’ Ni 100 Peratus Masak Atas Api Je, Padu!

Pizza kuali lagi, 100% masak atas api, tak perlu oven. Resepi untuk 5x pizza

Bahan-bahan:
1kg tepung gandum
2 cawan air suam
1 peket mauripan
2 sudu minyak masak
1 sudu gula
Secubit garam

* Uli bahan di atas sekurang-kurangnya 5 minit ye. Berpeluh-peluh la jugak.

Bahan topping:
Sos pasta tradisional -jenama bebas
Boleh letak macam-macam topping -hot dog/ayam/cendawan butang/nanas/tomato/cheese/seafood

Resepi sos:
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar/Holland
1 sudu kecil mix herbs
1 kiub ayam
2 sudu besar tomato puree
3 biji tomato

IKLAN

Tak Perlu Oven Pun, ‘Pizza Kuali’ Ni 100 Peratus Masak Atas Api Je, Padu!
Gaulkan tepung dengan minyak. Kemudian tambahkan air dan uli tepung sekurang-kurangnya 5 minit. Bila dah tak melekat kat tangan, tutup dengan tuala dan rehatkan 1 jam.

* Sukatan air perlukan 2 cawan, tapi 1 cawan air tu, tuang mauripan dalam tu. Masukkan secubit gula. Lepas 2 hingga 3 minit, dah muncul buih-buih, baru campur dan uli tepung jadi doh.

Tak Perlu Oven Pun, ‘Pizza Kuali’ Ni 100 Peratus Masak Atas Api Je, Padu!Selepas 1 jam, doh tadi dah naik 2 kali ganda. Tumbuk-tumbuk doh tu biar angin dia keluar. Bahagi doh pada 5 bahagian atau lebih.

Tak Perlu Oven Pun, ‘Pizza Kuali’ Ni 100 Peratus Masak Atas Api Je, Padu!Bentukkan doh, bila dah elok bulat dan leper, letak atas kuali.

Tak Perlu Oven Pun, ‘Pizza Kuali’ Ni 100 Peratus Masak Atas Api Je, Padu!Tumis bawang holland dan bawang putih. Bila dah wangi, masukkan bahan basah yang lain contohnya ayam, hotdog dan cendawan. Tumis sampai masak ye dan perasakan dengan garam dan lada hitam. Ketepikan.

IKLAN

Tak Perlu Oven Pun, ‘Pizza Kuali’ Ni 100 Peratus Masak Atas Api Je, Padu!Tumiskan bawang dan tomato yang dikisar. Masak sampai pecah minyak. Masukkan tomato puree/sos tamato dan tambah mix herbs dan kiub ayam. Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam.

Tak Perlu Oven Pun, ‘Pizza Kuali’ Ni 100 Peratus Masak Atas Api Je, Padu!

Tak Perlu Oven Pun, ‘Pizza Kuali’ Ni 100 Peratus Masak Atas Api Je, Padu!
Api kecik dan wajib pakai penutup periuk.

Masak api kecik je. 10-15 minit ikut ketebalan pizza yang anda buat. Tutup dengan tudung periuk. Tak perlu letak minyak or letak lapik. Masak je doh tu atas kuali.

Kalau suka kerak pizza tu rangup, kena masak doh tu dulu sebelum isi topping.

IKLAN

Tak Perlu Oven Pun, ‘Pizza Kuali’ Ni 100 Peratus Masak Atas Api Je, Padu!

Kalau suka lembut gebu macam roti, letak topping atas doh mentah, baru masak. Susun siap-siap atas kuali ye. Baru senang sebab tak perlu nak angkat-angkat doh tu sebab topping tu berat. Nanti berat dan susah nak letak atas kuali/pan pulak.

Cheese tu ambil masa 3-4 minit untuk cair.

Tak Perlu Oven Pun, ‘Pizza Kuali’ Ni 100 Peratus Masak Atas Api Je, Padu!

Tips:

* Kalau nak cepat, buat pakai roti nan/arab.

*Resepi doh ni juga boleh buat donut, roti dan pau.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI