Melihat anak ekzema yang tidur nyenyak dan keletihan tanpa tangisan seakan satu kelegaan buat kita sebagai ibu. Tidurnya mudah terganggu, semuanya kerana kegatalan yang dialaminya sepanjang malam.

Bagi memastikan anak kekal selesa tanpa perlu terganggu tidurnya, amalkan beberapa perkara ini ketika anda (jika punya ekzema) atau anak tidur. Tip perkongsian dari The EXzema Academy ini pasti membantu.


Betul orang cakap, tiada lagi istilah tidur nyenyak di malam hari. Tak kisahlah samada anda sendiri mempunyai masalah ekzema atau anda mempunyai anak ekzema, ia sedikit sebanyak mempengarui corak tidur harian anda.

Jadi aktiviti anda harian akan terkesan. Produktiviti anda akan terganggu. Kerja harian anda mula merosot. Betul tak? Boss mula perasan kerja anda. Anda kerap moody di rumah. OK.

Kajian menunjukkan, kesan ekzema menjadi dua kali ganda apabila menjelang malam hari. Kenapa?

Mengikut kajian, antaranya adalah,
1. Suhu badan manusia menurun, dan ini akan mengakibatkan kegatalan kepada kulit
2. Kelembapan kulit akan berkurang pada malam hari.
3. Habit manusia yang lebih suka menggaru dalam keadaan tidur, dan akan menyebabkan kegatalan lebih teruk.

Jadi apakah solusi yang sesuai untuk mengatasi masalah kegatalan, menggaru di malam hari?
Bagaimana nak elak badan secara tidak sedar menggaru, dan mengakibatkan kesan kesan luka di cadar pada keesokan harinya?

Saya sharekan beberapa tips praktikal untuk anda praktiskan setiap malam ya. Please copy down and start practicing it.
Malam ini juga!

IKLAN

Tak Pernah Nyenyak Tidur Malam Hari, Ini Panduan Pastikan Anak Ekzema Selesa & Tak Garu Waktu Tidur!

1. Selalu menyapu kelembapan kepada kulit anda sebelum tidur.
Apa sahaja sapuan yang boleh melembapkan, make sure pilih moisturiser yang less or no chemical seperti Shea Remedy, olive oil, evoo atau sebagainya.

2. Mandi sebelum tidur.
Ini akan memastikan kulit anda sentiasa berada dalam keadaan hydrated. Lembap. dan kemudian apply teknik no. 1 di atas untuk kelembapan lebih lama.

3. Gunakan wet wrap.
Jika kulit cepat sangat mengering, cuba kaedah wrap kan kulit anda. Wrapkan bahagian kulit yang bermasalah dengan kain atau bahan yang sesuai seperti tubifast sebelum anda tidur. Ini dapat mengekalkan kelembapan lebih lama untuk kulit anda.

Tak Pernah Nyenyak Tidur Malam Hari, Ini Panduan Pastikan Anak Ekzema Selesa & Tak Garu Waktu Tidur!

IKLAN

4. Elakkan pakaian fabrik kerana ini akan menyebabkan kegatalan. Cuba pakaian yang lembut dan sejuk, seperti kain cotton.

5. Elakkan bahan bahan yang sebabkan anda alergik sebelum tidur, seperti bermain dengan binatang peliharaan, atau bermain di kawasan kawasan habuk tinggi.

6. Pakai gloves sewaktu tidur.
Ini selalu klien PEP saya akan amalkan. Membantu untuk anda dan juga babies daripada aktiviti menggaru. Menggaru tetap ada, tetapi ia tidak merosakkan kulit anda walaupun anda menggaru dalam keadaan tidur.

Tak Pernah Nyenyak Tidur Malam Hari, Ini Panduan Pastikan Anak Ekzema Selesa & Tak Garu Waktu Tidur!

7. Dapatkan good sleep pattern.
Cycle tidur anda hendaklah dijaga dengan baik. Stopkan aktiviti aktiviti kurang berfaedah seperti bermain phone ketika tidur, melepak sehingga larut malam dan sebagainya.

IKLAN

Ubah kepada habit seperti membaca, bertenang, solat dan sebagainya sebagai persediaan anda sebelum tidur. Rehatkan minda anda.
Nak tidur pun, takkan nak bawa gosip-gossip sekali kot kan sebelum tidur? Hihi! Fikirkan.

Klien klien PEP saya sangat enjoy selepas healing journey mereka. Sekarang semua enjoy tidur yang nyenyak. Mak hepi tidur nyenyak, anak bertambah nyenyak sejak ekzema dah ditidurkan.

Menarik: Sikit Lagi Dengar Sampai Kuala Kedah, Marah Anak Macam Komando, Ramai Terhibur Dengan Suara Mua Bellaz

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Pa&Ma