Setelah mengalami keguguran, ramai ibu muda masa kini yang tidak memberi perhatian sewajarnya kepada amalan berpantang keguguran secara tradisional. Tahukah anda rawatan pantang keguguran adalah sama penting seperti ibu berpantang selepas melahirkan anaknya.

Orang tua-tua berpendapat, pantang keguguran perlu diambil perhatian yang lebih serius kerana  ia cenderung membuatkan anda terdedah kepada pelbagai jenis penyakit yang lainnya. Jika tidak dijaga dengan betul, amda mudah berasa sakit di bahagian ari-ari, pinggang dan sendi selepas keguguran.

Berikut adalah lima cara berpantang keguguran yang patut anda amalkan agar dapat memastikan tubuh badan, dalam dan luaran kembali sihat.

1. Berpantang 44 hari

Walaupun Keguguran, Kena Pantang Seperti Biasa. Mudah Sahaja Kalau Ikut 5 Cara Pantang IniBidan zaman dahulu menggalakkan wanita yang mengalami keguguran menjalani amalan berpantang sama seperti ibu bersalin. Lebih lama berpantang, lebih elok hasilnya. Oleh sebab itulah, ada yang mengesyorkan supaya ibu keguguran berpantang selama 44 hari.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan zaman sekarang di mana kebanyakan wanita bekerjaya, maka agak sukar mengikuti cara ini. Namun, semasa bercuti sakit selama 14 hari itu, anda patut gunakannya dengan betul-betul mengikuti rutin berpantang. Jaga makan, pakai stoking, berbengkung, bertungku dan sebagainya.

2. Makan makanan berkhasiat

Walaupun Keguguran, Kena Pantang Seperti Biasa. Mudah Sahaja Kalau Ikut 5 Cara Pantang IniDaripada sudut perubatan moden, para doktor tidak mengehadkan pengambilan sebarang jenis makanan. Apa yang penting anda mengambil makanan yang seimbang dan mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Dalam pada itu, elakkan makanan berminyak, berlemak, makanan manis dan makanan segera. Seelok-eloknya banyakkan minum air suam atau panas dan makan makanan berkhasiat.

Jika anda tergolong dalam kalangan orang yang rajin mengikut pantang-larang, amalkanlah cara berpantang sama seperti yang diamalkan oleh ibu berpantang yang lainnya.

3. Hadkan pergerakan

Sama seperti ibu berpantang yang lain, anda pun kena jaga dan hadkan pergerakan yang aktif sekurang-kurangnya untuk tempoh satu bulan selepas keguguran. Elakkan juga daripada mengangkat benda-benda berat.

4. Jaga rahim

Walaupun Keguguran, Kena Pantang Seperti Biasa. Mudah Sahaja Kalau Ikut 5 Cara Pantang IniPenjagaan rahim yang rapi selepas keguguran sangat perlu. Biasanya janin yang keguguran pada awal usia kehamilan akan keluar secara semula jadi. Namun, jika usia kehamilan melebihi 10 minggu, keguguran cenderung menjadi tidak lengkap dan bahagian rahim perlu dibersihkan melalui proses dilation & curettage (D&C).
Jika rahim tidak dibersihkan dengan sempurna, toksin boleh meresap ke sistem tubuh lalu menyebabkan masalah kesihatan yang mungkin boleh mengundang maut. Oleh sebab itulah, anda melakukan urutan, bertungku, mandi herba dan lain-lain. Rutin ini dapat membantu melancarkan peredaran darah, melegakan kesakitan dan memberi keselesaan dan kesegaran kepada tubuh.

Sepanjang tempoh ini juga, anda sangat digalakkan untuk memakai stoking dan memakai baju berlengan panjang bagi mengelakkan angin daripada memasuki badan.

5. Jangan adakan hubungan seks

Walaupun Keguguran, Kena Pantang Seperti Biasa. Mudah Sahaja Kalau Ikut 5 Cara Pantang IniAnda tidak digalakkan untuk melakukan hubungan intim dalam tempoh 14 hari selepas berlakunya keguguran. Mengikut kata orang lama, tunggulah sehingga satu bulan untuk ‘bersama’ suami semula.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI