Ketika seseorang wanita itu melakukan hubungan kelamin dengan suaminya dan kemudian lewat datang haid pada bulan selepas itu, pasti akan teruja untuk membuat ujian kehamilan. Terutamanya jika sesebuah pasangan itu sememangnya sedang merancang untuk hamil. Ada wanita yang akan terus membuat ujian kehamilan, walaupun tarikh datang haid masih belum sampai (teruja kerana merasakan ada simptom hamil) atau baru sehari dua lewat.

Tak Sabar Nak Tahu Mengandung Ke Tak, Belum ‘Lewat’ Dah Buat UPTSebenarnya, pada waktu bilakah yang paling sesuai untuk seseorang wanita itu membuat ujian kehamilan? Memetik sebuah artikel dari Babycenter, ia mengatakan ujian kehamilan mengukur jumlah hormon kehamilan gonadotropin korionik manusia (hCG) dalam badan wanita tersebut.

Tak Sabar Nak Tahu Mengandung Ke Tak, Belum ‘Lewat’ Dah Buat UPTKit ujian kehamilan yang boleh anda buat sendiri di rumah (Home Pregnancy Test-HPT) atau dikenali juga sebagai UPT, mengesan kehadiran hCG di dalam air kencing. Jika ujian darah dibuat, kehadiran hCG akan dikesan di dalam darah.

Artikel Menarik: [Berhenti Rokok, Ganti Vape. Kesannya Sama Saja Pada Isteri & Bayi Dalam Perut]

Ujian darah lebih sensitif dan boleh mengesan kehamilan dari enam hingga lapan hari selepas ovulasi. Ujian ini akan dilakukan oleh doktor yang ebrtauliah di klinik atau hospital. Ujian HPT pula boleh dibuat sendiri di rumah. Setiap alat pengesan berbeza antara satu sama lain. Ada yang sangat sensitif dan dapat mengesan hCG walaupun jumlahnya sedikit, seawal empat hari sebelum tarikh datang haid atau seminggu selepas persenyawaan.

Tak Sabar Nak Tahu Mengandung Ke Tak, Belum ‘Lewat’ Dah Buat UPTUntuk mengetahui tahap sensitif sesebuah alat pengesan itu, anda boleh merujuk kepada labelnya. Ia diuukur dalam mIU/ml (mili-International Unit oer milimetre) dengan julat antara 10-40 mIU/ml. Semakin kecil nombor, ia semakin sensitif dan dapat mengesan kehamilan. Walaupun alat pengesan yang digunakan sensitif, jika ujian dibuat terlalu awal tahap hCG masih sedikit untuk dikesan.

Artikel Menarik: [Naik Je Double Line, Ibu Kena Mula Jaga Diri. Jangan Main ‘Hentam’ Buat Semua Benda]

Kadang-kadang, ketika membuat ujian kehamilan keputusannya negatif walaupun sebenarnya anda hamil. Mungkin ujian yang dibuat terlalu awal menyebabkan hCG tidak dapat dikesan menggunakan kit ujian kehamilan yang digunakan.

Tak Sabar Nak Tahu Mengandung Ke Tak, Belum ‘Lewat’ Dah Buat UPT
Ujian kehamilan yang dibuat sendiri di rumah biasanya memberi keputusan yang tepat jika dibuat pada tarikh anda sepatutnya datang haid, iaitu lebih kurang dua minggu selepas waktu ovulasi seseorang wanita. Keputusan negatif boleh jadi atas dua sebab. Mungkin anda benar-benar tidak hamil atau waktu ovulasi lebih lewat.

Artikel Menarik: [Sebelum Mengandung Suka Bau Suami. Bila Pregnant, Dia Dekat Je kena Halau!]

Satu dalam 10 wanita dipercayai mempunyai tahap hCG yang rendah walaupun selepas tarikh datang haid sudah lepas. Seandainya ujian pertama yang dibuat menunjukkan keputusan negatif walaupun anda sudah lewat datang haid, ulang semula ujian ini selepas tiga hari. Jika seseorang wanita itu hamil, dalam tempoh itu seharusnya paras hCG sudah mulai meningkat dan mampu dikesan oleh alat pengesan kehamilan.

Jangan berputus asa sekiranya ujian yang anda buat menunjukkan keputusan negatif. Mungkin belum ada rezeki buat masa ini dan Allah SWT telah mengatur perjalanan yang lebih indah buat anda dan suami. Bagi pasangan yang sedang merancang untuk hamil, teruskan berusaha dan berdoalah kepada-Nya.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI