Ada anak kecil, dapur dan bilik air antara tempat berisiko yang boleh mendatangkan bahaya jika ibu bapa terleka. Tambah lagi anak kecil yang baru dapat kaki dan tengah fasa melasak. Sebaik-baiknya pastikan dapur ada pagar dan pintu bilik air ditutup rapat.

Ingat ya, kanak-kanak boleh lemas dalam air walaupun kurang 2.5 cm atau 1 inci jika tak dipantau oleh orang dewasa. Anggaplah dalam rumah sendiri pun risikonya tetap ada.

Melalui perkongsian seorang ibu di FB Dyla Adnan, dia hampir kehilangan anak perempuan apabila hampir lemas dalam baldi air. Mujurlah sempat buat CPR sebelum terima rawatan di hospital.

TAK SAMPAI SEMINIT ANAK DAH TERTONGGENG DALAM BALDI AIR!

Peristiwa hitam dalam hidup aku..

Aku nak korg semua alert tentang air, bilik air, tolong sangat-sangat sebelum jadi macam kes aku..aku leka aku cuai…maafkan mami anak-anak…

11 June 2021 -Jumaat

Aku mcm biasa petang-petang bawak anak jalan-jalan bawah main dengan anak jiran. then dah pukul 7 aku naik dan aku nak mandikan dorg. Pintu toilet terbuka selalunya aku masuk sekali..tapi nak jadikan cerita aku  , then suami aku balik, dia cakap anak-anak mana then aku cakap dalam toilet. Sekelip mata seminit pon tak smpai anak aku dah tertonggeng dalam baldi ada air…anak aku adinda setahun sebulan.

IKLAN

Aku jerit panggil suami aku, dia pon menjerit! Sambil aku panggil aku terus angkat anak aku. ANAK AKU DAH LEMBIK WEY! Laki aku goncang-goncang dia bagi sedar.. aku memang panik tapi aku terus buat cpr kat anak aku tekan dada dia guna dua jari lepas cpr.. (*KORG MAK AYAH KENA TAHU APA PATUT BUAT TIME TU..AMIK TAHU MACAM MANA NAK CPR MACAM MANA NAK BUAT KALAU ANAK JADI MCM AKU..PENTING SGT..JANGAN TERUS G HOSPITAL, PASTIKAN DIA MUNTAH KELUAR AIR DARI BADAN DIA TU..AKU SEBAB ALLAH DETIKKAN AKAL AKU UNTUK BUAT TU..ALLAHUAKBAR*)

TERUS BUAT CPR & TEPUK BELAKANG

Kuasa Allah Maha Besar, anak aku muntah lepas tu…weyh dia dah nafasssss!!!!! Aku tetap buat benda sama dan tepuk-tepuk belakang dia. Lepas tu terus pergi hospital…asalkan dia dah bernafas…tapi kalau kitorg tak buat cpr dan terus pergi je hospital, mungkin ank aku dah takde. Tapi Alhamdulillah…Allah panjangkan umurnya…AKU BERSYUKUR YA ALLAH…AMANAH INI DIBERIKAN PELUANG KEDUA…

12 JUNE 2021 – Sabtu

Buat swab test sebab kena masuk wad.. huhu kul 12 tengah malam buat swab ..yang powernya Dinda mungkin dia lemah kan buat swab tu dia tak bunyi pon gosok-gosok hidung je weyh..aku risau dia melalak..sebab sakit jugak weyh..

IKLAN

So dapat result kul 2.30 pagi..aku cangkung je weyh sebelah dia dari 7.45 malam sampai hospital tu..badan aku sakit giler sebab benda mengejut. 3.00 pagi masuk wad, Alhamdulillah..lega aku…selesa dah dinda nak rehat..

Sampai sekarang aku trauma sangat tengok bilik air. Tutup mata je aku teringat anak aku masa kejadian tu, korg semua please alert dan jangan panik..buat apa yang sepatutnya tau…awasi anak-anak supaya benda buruk ni tak berlaku kat korg. Sekelip mata jeee…Alhamdulillah sekarang anak semakin sihat dan aktif …

13 June 2021- Ahad

IKLAN

Sebelum keluar wad adinda sempat ziarah semua bilik..merayap sambil sengih-sengih…aku pon layankan je…tenghari tu kami berdua keluar wad…sebab doktor dah pantau keadaan dada dan dalaman Adinda Mikayla. Alhamdulillah….

Kredit: Dyla Adnan

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.

Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.

So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu? Just daftar je kat sini https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aku-tak-takut-beranak/

FREE je tau Webinar ni!!