Ibu ayah jika anak-anak demam dengan suhu tinggi, kejap kebah, kejap panas semula, ruam tak hilang jangan hanya anggap demam biasa. Walaupun dah beri ubat atau dah bawa ke klinik, tetap kena risau.

Seperti perkongsian Puan Zeera Zain, apa yang berlaku pada anak perempuannya berusia tiga tahun boleh dijadikan peringatan bersama. Ini kerana selepas dapat rawatan di klinik, makan ubat dan antibiotik keadaan tak banyak berubah sehinggalah doktor pakar buat pengesahan yang benar-benar tak disangka.

Hari ni nak share sedikit tentang #kawasakidisease

Anak saya kena bermula dengan demam & ruam. Bila pergi ke klinik kata demam panas disertakan ruam, bg ubat then habiskan ubat tu. Demam kebah sekejap dlm 2 hari.
Then ruam masih tak hilang, pegi klinik doc kata hfmd pula. Guna cream doktor bg. Tapi still tak ok.

Semua tu pegi klinik swasta. Saya ckp dgn suami tak blh jadi ni. Kita cuba klinik kerajaan. Pegi klinik kerajaan., doc suspect measles.. doc ambil darah, kena kuarantin diri dari adik & kakaknya juga serta kanak2 lain. Dapat ubat & apply calamine lotion pada anak juga
Lps dua hari tiba2 dia demam semula. Tapi report darah tak dpt2 sampai skrg. Pegi ke klinik utk check blood report tapi tak ada kata staff nurse sana. Pihak PKD akan call katanya. Tapi masalahnya tak dpt panggilan daripada pihak sana. Surely , sbg ibu kita jadi panic. Pihak doc sana suruh bawak ke hospital emergency.

Pegi hospital emergency, lps check kata ada jangkitan kuman. Dpt antibiotik 5 botol & ubat demam. Kena habiskan dlm masa 7 hari.

Tapi lps 7 hari, ubat demam pun habis, antibiotik tu pun almost habis. Refer semula ke emergency. Lps check oleh pegawai perubatan yg bertugas, x-ray report. Pegawai sana refer pada doc pakar. Dan doc pakar suruh admit utk check details.

IKLAN

Start day 1, anak demam, blood berapa tube pihak bertugas ambil dah. Lps check doc suspect
1) kawasaki disease
2) rheumatic fever
3) rheumotoid athritis
Darah tadi diambil tu check details penyakit tersebut.
Scan jantung
Perkumbuhan darah utk tau jenis kuman. Tapi still tak dpt kenal pasti until day 5. Even dah drip ubat kawasaki (ivig) , drip pertama – non stop 10 bottle dari maghrib sampai ke pagi.

Suhu badan 40.3, ubat demam, ubat antibiotik, ubat cair darah. Still kena bagi utk kurangkan suhu. Day 5, masih demam. scan jantung dari doktor pakar jantung. Then baru nmpk saluran ke jantung membengkak.

Then, doc inform anak saya kena kawasaki disease. Hanya Allah swt sahaja yang tau rupanya anak saya mengalami penyakit yg jarang berlaku. Puncanya pun tak tau.

IKLAN

Day 5- Sendi anak bengkak, demam lagi, ruam satu badan masih tak hilang. Doct masukkan semula 2nd drip – 10 bottle ubat (ivig)

Monitor demam dlm 48 jam & seterusnya. Darah masih lagi ambil utk check blood lebih details. And until now anak masih warded. Still dlm pemantauan.

Zira ada letak simptom2 penyakit kawasaki sebab ramai tak mengenali sakit ni lagi.
Sebab berlaku dari virus/ bakteria yg tak dikenali. Nama & punca pun doc tak tahu sampai sekarang.

Oleh itu, pls take care anak2 kita. Sebab imuniti kita kuat tetapi imuniti anak kita mungkin tak sekuat yang kita sangka kan.

IKLAN

Bila melibatkan jantung, hati & paru2 memang sgt membimbangkan. Sebab kawasaki ni effect jantung, paru2 & hati.

Jika kita tak follow rapat2 nasihat doc, berkemungkinan anak kita akan ada masalah tiga organ utama tersebut.

Anak saya berumur 3 tahun. Sesiapa nak share saya izinkan. Spread kepada org ramai sebab apabila virus covid meningkat, kemungkinan besar penyakit kawasaki juga turut berleluasa. Jaga kesihatan anak2 puan2 sebaik2 nya.

Kredit: Zeera Zain

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)