Tempoh berkurung yang panjang di seluruh dunia berikutan penularan pandemik Covid-19 bakal mengakibatkan tujuh juta kehamilan berlaku.

Menurut data yang dikeluarkan oleh Dana Populasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNFPA), pelbagai faktor sampingan yang menyebabkan berlakunya peningkatan jumlah ini.

Tempoh Berkurung Covid-19, 7 Juta Kehamilan ‘Tak Disengaja’ Bakal Di Rekod Seluruh Dunia

Kajian yang dilakukan mendapati akses perancangan keluarga atau menghadapi kehamilan yang tidak diduga disebabkan keganasan terhadap wanita dan amalan lain menyebabkan jumlah naik mendadak.

ARTIKEL MENARIK [Didik Anak Dengan Keras ATau Lembut? Ini Yang Ibu Ayah Kena Faham, Bukannya Ikut Orang

IKLAN

“Data ini menunjukkan kesan yang berlaku ketika tempoh Covid-19 ke atas wanita dan gadis di peringkat global,” jelas Pengarah Kanan UNFPA Dr Natalia Kanem.

Jumlah kehamilan yang tidak dirancang dijangka akan meningkat.

Tempoh Berkurung Covid-19, 7 Juta Kehamilan ‘Tak Disengaja’ Bakal Di Rekod Seluruh Dunia“Pandemik ini semakin berpanjangan, dan berjuta-juta wanita dan gadis kini berisiko kehilangan kemampuan untuk merancang keluarga dan melindungi tubuh dan kesihatan sendiri.”

IKLAN

Terdapat juga 31 juta kes tambahan keganasan berdasarkan gender dalam tempoh yang sama, dengan 15 juta lagi kes dijangka setiap tiga bulan sejak lockdown.

Tempoh Berkurung Covid-19, 7 Juta Kehamilan ‘Tak Disengaja’ Bakal Di Rekod Seluruh Dunia

Pandemik ini juga telah mempengaruhi program Female Genital Muttilation (FGM) dan perkahwinan kanak-kanak.

IKLAN

LAGI ARTIKEL MENARIK [Ayah Mesti Jadi Hero Di Hati Anak Perempuan. Barulah Sampai Besar Dia Bangga!]

Kajian ini dilakukan dengan kerjasama Avenir Health, Universiiti Johns Hopkins di Amerika Syarikat dan Universiti Victoria, Australia.

Sumber: Mstar

https://www.youtube.com/watch?v=idAT-z07YMc

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI